Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Természetes szálasanyagok A HERNYÓSELYEM

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Természetes szálasanyagok A HERNYÓSELYEM"— Előadás másolata:

1 Természetes szálasanyagok A HERNYÓSELYEM

2 Angolul: Silk Franciául: Soie Németül: Seide Nemzetközi jelölése: SE
A nemzetközi selyemjel:

3 Természetes szálasanyagok
Textilipari besorolása: Természetes szálasanyagok Szerves Állati eredetű Mirigyváladékok A hernyóselyem a selyemlepke hernyójának a váladéka, amiből bebábozódáskor a gubóját készíti.

4

5 A hernyó bebábozódáskor
két fonócsövéből un. FIBROIN szálakat enged ki, Amiket selyemenyv, un. SZERICIN ragaszt össze. A gubóban a bábból két hét alatt fejlődik ki a lepke, majd kibújik a gubóból.

6

7 A nyersselyem szál szerkezeti felépítése:

8 A gubók 3 rétegből állnak:
Laza külső, le nem gombolyítható réteg Középső,legombolyítható selyemszálból álló réteg Belső, selyemenyvvel összeragasztott le nem gombolyítható réteg Egy gubón kb m selyemszál van, amiből a legombolyítható mennyiség kb m.

9 A selyemgubók feldolgozása:
1 kg selyem előállításához kb db gubóra van szükség. A gubókat a begubózást követő napon szedik össze, és dolgozzák fel, melynek lépései: fojtás és szárítás. A gubókban lévő bábokat gőzzel megölik, majd a gubót levegőn szárítják. osztályozás szín, méret és hibák szerint 5 perces főzés után legombolyítás

10 Selyemgombolyító gép

11 A külső laza réteg eltávolítása után megkeresik a legombolyítható réteg szálvégét, 3-8 szálat összefognak és felmotollálják. A felmotollált termék neve: GREGE (GRÉZS) FONAL

12 BOURETTE (BURETT) FONAL
A selyemhulladékot is feldolgozzák, a hosszabb szálú hulladékból készült fonal neve CHAPPE (SÁPP) FONAL A rövidebbekből készült fonal neve BOURETTE (BURETT) FONAL

13 A nyersselyem fibroinszálait összetartó szericin gyenge lúgos főzéssel kioldható és az oldatból 1 %-os ecetsavval kicsapatható. Ezt a folyamatot HÁMTALANÍTÁSNAK hívják. A hámtalanított selyem szép fényű, lágy esésű és jó fogású.

14 Selyemfonal motringok

15

16 A hernyóselyem fizikai tulajdonságai:
mikroszkópi képe:

17 szálhossz: a legombolyítható hossz átlagosan m sűrűsége: 1,37 g/cm3 (nyersselyem), 1,25 g/cm3 (hámtalanítva) lineáris sűrűsége: 2-4 dtex szilárdsága: a rendezett molekula szerkezete miatt szakítószilárdsága nagyon jó (fajlagos szakítóereje mN/tex)

18 nyúlása: nagyon jó, nyújthatósága az eredeti hossz 10-30 %-a is lehet rugalmassága : nagyon jó, a gyűrődések önmaguktól kisimulnak nedvszívó képessége: nagyon jó, hasonló a gyapjúhoz. 30 %-os nedvességtartalom esetén is száraz érzetet kelt. Szabványos nedvességtartalma 11 %.

19 hőszigetelő képessége:
hűvös érzést kelt, de jó hőszigetelő. elektromos tulajdonságok: száraz állapotban nem vezeti az áramot (szigetelő). Állandó nedvességtartalma miatt elektrosztatikus töltődéstől mentes. színe, fénye: fehér, sárgásfehér, sárga, de lehet rózsaszínű is. Szép, jellegzetes gyöngyház fényű.

20 Selyemfonal motringok
A selyemből készített szövetek különleges tulajdonsága, hogy suhogó hangjuk van, ami hangyasavas kezeléssel fokozható.

21 A hernyóselyem kémiai tulajdonságai:
A hernyóselyem állati eredetű fehérjékből épül fel. A hámtalanított selyem főleg hajtogatott molekulaláncú fibroinból áll, ami döntően meghatározza a szál kémiai tulajdonságait. lúgok hatása: Kevésbé károsítják, mint a gyapjút, de 5 %-os nátronlúgban főzve 5 perc alatt feloldódik.

22 savak hatása: szervetlen tömény savak feloldják, a hőmérséklet növekedésével az oldó hatás felgyorsul. A szerves savak megnövelik a színezékfelvevő képességet, fogása javul, fénye szebb lesz.

23 oldószere: tömény cink-klorid, rézoxid ammóniák. oxidálószerek: károsítják, különösen a klór. Fehérítése nagy körültekintést igényel. redukálószerek nem károsítják.

24 Fény hatása: károsodik, főleg a hámtalanított selyem. A szakítószilárdság fény hatására rohamosan csökken. Hő hatása: A hőt jobban bírja, mint a gyapjú. 140 °C-ig nincs jelentős károsodása, felette színe sötétedik, szakítószilárdsága csökken, mert vegyi bomlás kezdődik. 170 °C felett kémiailag szétesik.

25 Égése: kis lánggal ég, lassan alszik el. Szaga égett haj- v. szaruszag. Égésterméke sötét, szétmorzsolható salak.

26 A hernyóselyem tulajdonságainak megváltoztatási lehetőségei: Nehezítés: a selyem a nehézfém sókat könnyen felveszi. A fémsók hatására esése szebb, fogása jobb lesz. Nehezítésre főleg óntetrakloridot használnak. Kreppesítés: Tömény sósav rövid idejű hatására öblítés és közömbösítés után hosszának egyharmadára zsugorodik, ezzel krepp hatás érhető el a szöveteken.

27 A hernyóselyem felhasználása:
Kedvező tulajdonságai miatt kedvelt textilipari nyersanyag. Készítenek belőle nőiruha szöveteket fehérnemű anyagokat nyakkendő szöveteket lakástextíliákat műszaki szöveteket


Letölteni ppt "Természetes szálasanyagok A HERNYÓSELYEM"

Hasonló előadás


Google Hirdetések