Az egészséges táplálkozás ismérvei
Mi határozza meg az egészségi állapotunkat? Életmód (táplálkozás, folyadékbevitel, mozgás) Gondolkodás - Káros szenvedélyek (alkohol, drog, dohányzás, játékfüggőség…stb.) - Genetika (népfajra jellemző adottságok is) - Stresszfaktor (negatív- és pozitív stressz + feldolgozása, kezelése) - Környezeti méregterhelés (levegő, kozmetikumok, tisztítószerek …stb. Táplálkozási méregterhelés (adalékanyagok, tartósítók, színezők, gyógyszerek, allergének…stb Szociális és anyagi körülmények (országos- és egyéni szinten is) - Földrajzi tartózkodás
Hol rontjuk el? Túl sok állati fehérje bevitel Túl sok finomított szénhidrát bevitel (fehér cukor, fehér liszt) Túl sok telített- és transz zsír bevitel Túl sok üres/felesleges kalória bevitel Túl sok vegyi anyag bevitele (adalékanyagok, tartósítók, színezők, ízfokozók)
Hol rontjuk el? Kevés nyers zöldség, gyümölcs, csíra Kevés szerves ásványi anyag, nyomelem, és vitamin bevitele Kevés és nem megfelelő minőségű víz fogyasztása Kevés saját készítésű étel fogyasztása
A következmények A szervezet ELSAVASODÁSA különböző betegségek megjelenése Szív- és érrendszeri betegségek Emésztőszervi megbetegedések, anyagcserezavarok Hormonális egyensúly felborulása Mozgásszervi megbetegedések Bőrbetegségek megjelenése Allergiás megbetegedések……. stb.
Savasító ételek Állati fehérjék (húsfélék, tejtermékek, tojás) Ecet Kávé Cukrok minden formája Alkoholos italok Bizonyos gabonafélék Magas cukortartalmú gyümölcsök (főleg aszalva) Burgonya Szénsavas italok (szóda- és ásványvíz is!)
TÉNYEK ÁLLATI FEHÉRJÉK Nyákképzést indukálnak Erősen savasítanak (emésztéskor kén-, és salétromsavra bomlanak) Hormonokat, antibiotikumokat tartalmaznak Kedvezőtlen aminosav összetétele miatt növelik a rák kialakulásának kockázatát
Az állati fehérjék és a rák kapcsolata Tudományosan bizonyított tény, hogy az állati fehérje bevitel növelésével ill. csökkentésével a rákos sejtek növekedése és csökkenése – mint egy villanykapcsolóval- szabályozható. Daganatos betegségben szenvedőknek teljesen ki kell iktatniuk az étrendjükből az állati fehérjéket egy időre !
II. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek Kiszipolyozzuk a földeket Műtrágya: N, P, K Kb. 50 ásványra lenne szükség Hiányukban a növény védtelenné válik a fertőzésekkel és a kártevőkkel szemben rovarirtók, gombaölők
Ami nincs benne a növényben, belőlünk is hiányozni fog Az emberi szervezet számára csak a szerves kötésű ásványi anyagok hasznosíthatók maradéktalanul nyers növényekből juthatunk hozzájuk Szervetlen kötésű ásvány a növény felveszi Biotranszformáció szerves kötésű ásvány
Tönkretett növények
Vitaminok, ásványi anyagok Egy vitamin sok hatással bír sok betegséget tud gyógyítani de egy vitamin hiánya sok betegséget tud okozni
Nem a vitaminok gyógyítanak Képessé teszik a testet, hogy meggyógyítsa önmagát.
Nem elég kúraszerűen szedni a táplálékkiegészítőket ! Fontos az egymáshoz képesti arányuk, ezért legjobb egy jó minőségű multivitamin, szükségszerűen kiegészítve az egyén állapotának megfelelően. Alap: A-,B-,C-,E-, D-vitamin, Ca, Mg, Cink, Vas, Jód, Szelén
Élettelen ételek A főzéssel (40 ºC felett) károsítjuk a növényekben található értékes tápanyagokat Paul Kouchakoff (svájci orvos) ’30-as évek: Ha az étrend 51 %-a főtt étel étkezési fehérvérűség (megnő a fehérvérsejt aktivitás hamis immunriasztás ) Az étrendnek 51 %-ban nyers ételt kell tartalmaznia
Génmódosíott élelmiszerek „Az embernek két magba kár volt belekotnyeleskednie,az egyik az atommag, a másik a sejtmag.” (Erwin Chargaff biokémikus) DNS szerkezetének mesterséges módosítása Cél: Olyan tulajdonságú enzim vagy élő organizmus létrehozása, amely a természetben nem fordul elő, nem alakul ki.
Veszélyei Vírus és baktériumgének túlzott használatakor fertőző vírusok alakulhatnak ki és kerülhetnek ki a természetbe. Az idegen gének az emberi DNS-ben lévő ún. nyugvó vírusgéneket és alvó tumorsejteket is aktivizálhatják beláthatatlan folyamatokat indítva el. Az idegen gének befolyásolhatják a bélflórát, pl. a bélhámsejtek osztódási sebességét befolyásolva. Nem ismert, és nem kontrollálható hatások
III. A JÓD, mint barát és ellenség - A pajzsmirigyhormonok nélkülözhetetlen alkotórésze (tiroxin-T4, trijód-tironin T3) - A pajzsmirigyben raktározódnak Szerepe van: - hőháztartás, vízháztartás, - anyagcsere szabályozásában - hormonális egyensúly - immunrendszer működése - fizikai- szellemi teljesítőképesség - testi, szellemi fejlődés - megakadályozza a radioaktív jód beépülését
HIÁNYÁBAN: testi/szellemi visszamaradottság döntésképtelenség depresszióra való hajlam gyenge immunrendszer hőhullámok/fázósság anyagcserezavarok (hízás/fogyás) ritmuszavarok meddőség nőgyógyászati problémák
A jódpótlás lehetőségei Magyarország jódsivatag
Milyen jódot fogyasszunk? A szervezet csak a szerves jódot képes hasznosítani A szervetlen kötésű jód maró hatással van a nyálkahártyára nátha, kötőszöveti gyulladás, bőrproblémák, irritációk… stb. Természetes jódforrás biotranszformáció növények (pl. cékla, algák, izlandi zuzmó…)
A jód, ami jó Az élő szervezetek számára az 1 vegyértékű pozitív kötésben lévő jódion a legfontosabb, a legaktívabb, a legkedvezőbb élettani hatású.
Tények: - Az élelmiszerek (pl. só) jódozása előtt a Basedow-kór Németország lakosságának 1 %-át érintette. Ma 4 % !! 1995 előtt a Hasimoto-kór Németországban ismeretlen volt. Ma a lakosság 6 %-a érintett !
IV. A megmérgezett konyhasó Konyhasó = NaCl Sószabvány: étkezési sónak min. 97%-ban tiszta NaCl-ot kell tartalmaznia A legtöbb só kálium-kloriddal szennyezett !!! Tartalmaznak még: kálium-ferro-cianid (sárgavérlúg-só) csomósodásgátló Fehérítő maradványok
A KCl szervezetre gyakorolt hatása Rendszeres adagolása érzelemhiányos állapotot idéz elő. Iv. adagolva 100 mg/tskg szívmegállást okoz (a halál beállta után nem kimutatható Felborítja a szervezet K-Na egyensúlyát Normál: 30/1
Milyen sót együnk? Himalája só vagy Parajdi só (gazdag ásványi anyagokban, s ezek egymáshoz viszonyított aránya közel egyezik a szervezetben lévővel) Tiszta só ( NaCl) Beszerezhető: www.vitaminstation.hu/hu/tiszta_nacl
A helyes étkezés meghatározza egész szervezetünk egészségi állapotát Fontos a helyes ételtársítás Fehérje, szénhidrát, zsír, rost, vitaminok, ásványi anyagok Tts. 20 kg/1 liter tisztított (lehetőleg ) lúgos víz/nap Az étrend 51 %-a nyers táplálék legyen Lehetőleg vegyszermentes táplálékot fogyasszunk Amit csak lehet, magunk készítsünk el
A helyes étkezés meghatározza egész szervezetünk egészségi állapotát Ne együnk jóllakásig Alapos rágás Kerüljük a gyorséttermi és félkész ételeket Ételallergiák szűrése (glutén, laktóz, kazein, tojás, szója) Ülve együnk, nyugodtan, ne habzsoljunk Becsüljük és tiszteljük a tiszta, éltető táplálékot.
Sokféle táplálkozási rendszer van. Ne a divat szerint válasszunk!! A helyes táplálkozás ismérvei: Teljes értékű (komplett fehérje, szénhidrát, zsírok, rostok, vitaminok, ásványi anyagok) Az egészség fenntartását, megőrzését szolgálja Nem esik túlzásokba A mindennapi életbe jól beilleszthető Hosszú távon (életmódszerűen) folytatható Anyagilag hosszú távon finanszírozható
Az egészség megőrzéséhez tudatosság, odafigyelés és idő szükséges! Akinek most nincs ideje az egészségére, annak később annál több időt és pénzt kell fordítania a betegségére!
ELSŐ: A MEGELŐZÉS „Gyógyszert adni a betegség elkezdődése után olyan, mintha akkor ásnánk csak kutat, amikor megszomjazunk, vagy akkor kovácsolnánk fegyvereket, amikor a harc már elkezdődött.” Nei Jing
„Az optimális táplálkozás lesz a jövő gyógyszere” (Linus Pauling 2 Nobel-díj tulajdonosa) Felborult értékrend felesleges és haszontalan dolgokra költünk nem marad pénz az egészségünkre
AZ EGÉSZSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE MINDEN EMBER SAJÁT FELELŐSSÉGE !