Az egészséges táplálkozás ismérvei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Táplálkozási alapfogalmak
2012 Március 22:A Víz világ napja.
Az A vércsoport.
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Egészséges környezet - egészséges gyermek
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A helyes táplálkozás.
Pajzsmirigy.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Horváth Krisztián A Vitamin.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
Nano Silver.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Tények és tévhitek az egészséges táplálkozásról
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Az egészséges táplálkozás ismérvei

Mi határozza meg az egészségi állapotunkat? Életmód (táplálkozás, folyadékbevitel, mozgás) Gondolkodás - Káros szenvedélyek (alkohol, drog, dohányzás, játékfüggőség…stb.) - Genetika (népfajra jellemző adottságok is) - Stresszfaktor (negatív- és pozitív stressz + feldolgozása, kezelése) - Környezeti méregterhelés (levegő, kozmetikumok, tisztítószerek …stb. Táplálkozási méregterhelés (adalékanyagok, tartósítók, színezők, gyógyszerek, allergének…stb Szociális és anyagi körülmények (országos- és egyéni szinten is) - Földrajzi tartózkodás

Hol rontjuk el? Túl sok állati fehérje bevitel Túl sok finomított szénhidrát bevitel (fehér cukor, fehér liszt) Túl sok telített- és transz zsír bevitel Túl sok üres/felesleges kalória bevitel Túl sok vegyi anyag bevitele (adalékanyagok, tartósítók, színezők, ízfokozók)

Hol rontjuk el? Kevés nyers zöldség, gyümölcs, csíra Kevés szerves ásványi anyag, nyomelem, és vitamin bevitele Kevés és nem megfelelő minőségű víz fogyasztása Kevés saját készítésű étel fogyasztása

A következmények A szervezet ELSAVASODÁSA különböző betegségek megjelenése Szív- és érrendszeri betegségek Emésztőszervi megbetegedések, anyagcserezavarok Hormonális egyensúly felborulása Mozgásszervi megbetegedések Bőrbetegségek megjelenése Allergiás megbetegedések……. stb.

Savasító ételek Állati fehérjék (húsfélék, tejtermékek, tojás) Ecet Kávé Cukrok minden formája Alkoholos italok Bizonyos gabonafélék Magas cukortartalmú gyümölcsök (főleg aszalva) Burgonya Szénsavas italok (szóda- és ásványvíz is!)

TÉNYEK ÁLLATI FEHÉRJÉK Nyákképzést indukálnak Erősen savasítanak (emésztéskor kén-, és salétromsavra bomlanak) Hormonokat, antibiotikumokat tartalmaznak Kedvezőtlen aminosav összetétele miatt növelik a rák kialakulásának kockázatát

Az állati fehérjék és a rák kapcsolata Tudományosan bizonyított tény, hogy az állati fehérje bevitel növelésével ill. csökkentésével a rákos sejtek növekedése és csökkenése – mint egy villanykapcsolóval- szabályozható. Daganatos betegségben szenvedőknek teljesen ki kell iktatniuk az étrendjükből az állati fehérjéket egy időre !

II. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek Kiszipolyozzuk a földeket Műtrágya: N, P, K Kb. 50 ásványra lenne szükség Hiányukban a növény védtelenné válik a fertőzésekkel és a kártevőkkel szemben rovarirtók, gombaölők

Ami nincs benne a növényben, belőlünk is hiányozni fog Az emberi szervezet számára csak a szerves kötésű ásványi anyagok hasznosíthatók maradéktalanul  nyers növényekből juthatunk hozzájuk Szervetlen kötésű ásvány a növény felveszi  Biotranszformáció  szerves kötésű ásvány

Tönkretett növények

Vitaminok, ásványi anyagok Egy vitamin sok hatással bír  sok betegséget tud gyógyítani de egy vitamin hiánya sok betegséget tud okozni

Nem a vitaminok gyógyítanak Képessé teszik a testet, hogy meggyógyítsa önmagát.

Nem elég kúraszerűen szedni a táplálékkiegészítőket ! Fontos az egymáshoz képesti arányuk, ezért legjobb egy jó minőségű multivitamin, szükségszerűen kiegészítve az egyén állapotának megfelelően. Alap: A-,B-,C-,E-, D-vitamin, Ca, Mg, Cink, Vas, Jód, Szelén

Élettelen ételek A főzéssel (40 ºC felett) károsítjuk a növényekben található értékes tápanyagokat Paul Kouchakoff (svájci orvos) ’30-as évek: Ha az étrend 51 %-a főtt étel étkezési fehérvérűség (megnő a fehérvérsejt aktivitás hamis immunriasztás ) Az étrendnek 51 %-ban nyers ételt kell tartalmaznia

Génmódosíott élelmiszerek „Az embernek két magba kár volt belekotnyeleskednie,az egyik az atommag, a másik a sejtmag.” (Erwin Chargaff biokémikus) DNS szerkezetének mesterséges módosítása Cél: Olyan tulajdonságú enzim vagy élő organizmus létrehozása, amely a természetben nem fordul elő, nem alakul ki.

Veszélyei Vírus és baktériumgének túlzott használatakor fertőző vírusok alakulhatnak ki és kerülhetnek ki a természetbe. Az idegen gének az emberi DNS-ben lévő ún. nyugvó vírusgéneket és alvó tumorsejteket is aktivizálhatják  beláthatatlan folyamatokat indítva el. Az idegen gének befolyásolhatják a bélflórát, pl. a bélhámsejtek osztódási sebességét befolyásolva. Nem ismert, és nem kontrollálható hatások

III. A JÓD, mint barát és ellenség - A pajzsmirigyhormonok nélkülözhetetlen alkotórésze (tiroxin-T4, trijód-tironin T3) - A pajzsmirigyben raktározódnak Szerepe van: - hőháztartás, vízháztartás, - anyagcsere szabályozásában - hormonális egyensúly - immunrendszer működése - fizikai- szellemi teljesítőképesség - testi, szellemi fejlődés - megakadályozza a radioaktív jód beépülését

HIÁNYÁBAN: testi/szellemi visszamaradottság döntésképtelenség depresszióra való hajlam gyenge immunrendszer hőhullámok/fázósság anyagcserezavarok (hízás/fogyás) ritmuszavarok meddőség nőgyógyászati problémák

A jódpótlás lehetőségei Magyarország jódsivatag

Milyen jódot fogyasszunk? A szervezet csak a szerves jódot képes hasznosítani A szervetlen kötésű jód maró hatással van a nyálkahártyára nátha, kötőszöveti gyulladás, bőrproblémák, irritációk… stb. Természetes jódforrás  biotranszformáció növények (pl. cékla, algák, izlandi zuzmó…)

A jód, ami jó Az élő szervezetek számára az 1 vegyértékű pozitív kötésben lévő jódion a legfontosabb, a legaktívabb, a legkedvezőbb élettani hatású.

Tények: - Az élelmiszerek (pl. só) jódozása előtt a Basedow-kór Németország lakosságának 1 %-át érintette. Ma 4 % !! 1995 előtt a Hasimoto-kór Németországban ismeretlen volt. Ma a lakosság 6 %-a érintett !

IV. A megmérgezett konyhasó Konyhasó = NaCl Sószabvány: étkezési sónak min. 97%-ban tiszta NaCl-ot kell tartalmaznia A legtöbb só kálium-kloriddal szennyezett !!! Tartalmaznak még: kálium-ferro-cianid (sárgavérlúg-só) csomósodásgátló Fehérítő maradványok

A KCl szervezetre gyakorolt hatása Rendszeres adagolása érzelemhiányos állapotot idéz elő. Iv. adagolva 100 mg/tskg szívmegállást okoz (a halál beállta után nem kimutatható Felborítja a szervezet K-Na egyensúlyát Normál: 30/1

Milyen sót együnk? Himalája só vagy Parajdi só (gazdag ásványi anyagokban, s ezek egymáshoz viszonyított aránya közel egyezik a szervezetben lévővel) Tiszta só ( NaCl) Beszerezhető: www.vitaminstation.hu/hu/tiszta_nacl

A helyes étkezés meghatározza egész szervezetünk egészségi állapotát Fontos a helyes ételtársítás Fehérje, szénhidrát, zsír, rost, vitaminok, ásványi anyagok Tts. 20 kg/1 liter tisztított (lehetőleg ) lúgos víz/nap Az étrend 51 %-a nyers táplálék legyen Lehetőleg vegyszermentes táplálékot fogyasszunk Amit csak lehet, magunk készítsünk el

A helyes étkezés meghatározza egész szervezetünk egészségi állapotát Ne együnk jóllakásig Alapos rágás Kerüljük a gyorséttermi és félkész ételeket Ételallergiák szűrése (glutén, laktóz, kazein, tojás, szója) Ülve együnk, nyugodtan, ne habzsoljunk Becsüljük és tiszteljük a tiszta, éltető táplálékot.

Sokféle táplálkozási rendszer van. Ne a divat szerint válasszunk!! A helyes táplálkozás ismérvei: Teljes értékű (komplett fehérje, szénhidrát, zsírok, rostok, vitaminok, ásványi anyagok) Az egészség fenntartását, megőrzését szolgálja Nem esik túlzásokba A mindennapi életbe jól beilleszthető Hosszú távon (életmódszerűen) folytatható Anyagilag hosszú távon finanszírozható

Az egészség megőrzéséhez tudatosság, odafigyelés és idő szükséges! Akinek most nincs ideje az egészségére, annak később annál több időt és pénzt kell fordítania a betegségére!

ELSŐ: A MEGELŐZÉS „Gyógyszert adni a betegség elkezdődése után olyan, mintha akkor ásnánk csak kutat, amikor megszomjazunk, vagy akkor kovácsolnánk fegyvereket, amikor a harc már elkezdődött.” Nei Jing

„Az optimális táplálkozás lesz a jövő gyógyszere” (Linus Pauling 2 Nobel-díj tulajdonosa) Felborult értékrend felesleges és haszontalan dolgokra költünk nem marad pénz az egészségünkre

AZ EGÉSZSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE MINDEN EMBER SAJÁT FELELŐSSÉGE !