Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusa és jogrendszere
A nemzeti vámjogszabályok
Az Európai Unió intézményrendszere
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hogyan érvényesül a repülésben az Európai Unió jogrendszere, különös tekintettel az EASA szerepére 2013.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Az Európai Unió gazdaságpolitikája.
Polgári Légiközlekedési Hatóság
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
EU ismeretek AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA.
Készítette: Karácsony Péter
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A FELNŐTTKÉPZÉS JOGI KÖRNYEZETE dr. Oszlánczi Tímea EKF, Andragógiai és Közművelődési Tanszék, ügyvéd.
A versenytörvény módosítása
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az európai integráció története
Európai Uniós ismeretek
Az EU intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek
Az Európai Unió egyéb intézményeiről
Európai Uniós ismeretek
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Közbeszerzési Hatóság
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Jogforrások, költségvetés 139. lecke

A közösségi jog Az EGK Szerződésnek érdekes sajátossága, hogy az lényegét tekintve „keretszerződés”. Kitűzött céljait csupán mint széles körű általános elveket fogalmazza meg, és a Közösség intézményeire, azaz főként a Bizottságra, és a Tanácsra bízza, hogy azok – gyakran a parlamenttel való konzultáció után – a joghézagokat másodlagos jogalkotással, azaz rendeletekkel és irányelvekkel szüntessék meg.

A közösségi jog egy sajátos jogrendszer, amely különbözik mind a hagyományos értelemben vett nemzetközi jogtól, mind a tagállamok belső jogától. Az EK jog nemzetközi szerződéseken alapuló autonóm jogrendszer, amely a tagállamok jogrendszerének integráns részévé vált, és amelyet a bíróságaik kötelesek alkalmazni. A közösségi jog elsőbbséget élvez a nemzeti jogrendszer szabályaival szemben.

A közösségi jog forrásai Az Európai Unió joganyaga többféle forrásra épül: az Unió alapszerződései, a közösségi intézmények által alkotott jogszabályok, az Európai Bíróság ítéletei, jogértelmezési gyakorlata, a Közösségek és a tagállamok által kötött nemzetközi egyezmények az EU jogforrásainak tekintendők.

Az elsődleges jogforrások ESZAK, EGK és Euratom; Egyesülési Szerződés; Egységes Európai Okmány; Maastrichti Szerződés; Amszterdami Szerződés; Nizzai Szerződés; Csatlakozási szerződések.

A másodlagos jogforrások Az elsődleges jogforrásoknál felsorolt Szerződésekben lefektetett alapelvek, célok, feladatok megvalósulását elősegítő, biztosító jogi eszközöket, amelyek a közösségi intézmények jogalkotói tevékenysége nyomán születnek, másodlagos jogforrásoknak nevezzük.

A másodlagos jogforrásokat két csoportba sorolhatjuk: Kötelező jogforrások: rendeletek irányelvek határozatok Nem kötelező jogforrások: ajánlások vélemények

Az egyéb jogforrások A Szerződések felhatalmazzák az Európai Bíróságot, hogy biztosítsa, hogy a Szerződések értelmezése és alkalmazása során a jog általános szabályai betartatásra kerüljenek. Az évtizedek során az Európai Bíróság esetjoga is egyre fontosabb szerepet tölt be a közösségi jog forrásai között. A közösségi jog forrásainak tekinthetők a Közösség által aláírt nemzetközi egyezmények is.

„Acquis communautaire” A teljes közösségi joganyagot és az ahhoz kapcsolódó egyéb elemeket – a francia nyelvből vett fogalommal – acquis communautaire-nek (ejtsd: „áki komünoter”), vagy csak egyszerűen acquis-nak, magyarul közösségi (jogi) vívmányoknak nevezik.

Az Európai Unió hivatalos lapja Az EU működését szabályozó Hivatalos Lap (Official Journal, OJ). A lap gyakorlatilag az Unió közlönyeként (hasonló szerepet tölt be Magyarországon a Magyar Közlöny) és közbeszerzési értesítőként is funkcionál. Hivatalos Lapnak L, C és S sorozata különböző információkat tartalmaz.

L sorozat: Közösségi joganyag Ez a sorozat tartalmazza az EU valamennyi hatályos jogszabályát, az elsődleges és másodlagos jogforrásokat. Ezt a sorozatot kell keresnünk, ha például rendeleteket, vagy irányelveket keresünk.

C sorozat: Közlemények Többek között jogszabálytervezetek, vélemények, intézményi információk, híranyagok, állásajánlatok hirdetései, az Európai Parlament plenáris üléseinek jegyzőkönyvei, az Európai Bíróság ítéletei, a Számvevőszék jelentései, versenyfelhívások az uniós intézményekben és az euró napi árfolyama is itt jelenik meg.

S sorozat: Közbeszerzési tenderek Az S sorozat 1998 óta csak elektronikus formában jelenik meg. Valamennyi EU tagállam közbeszerzési felhívását, EU intézmények felhívásait, Phare és egyéb pályázatokat, az Európai Beruházási Bank, az Európai Központi Bank stb. felhívásait tartalmazza.

Hozzáférés az európai uniós joganyaghoz: EUR-LEX

Költségvetés Az országok közötti erőforrás-újraelosztási rendszer legfontosabb fóruma a közösségi költségvetés. Minden európai állampolgár hozzájárul az Európai Unió költségvetéséhez. Az Európai Unió költségvetése – a nemzeti költségvetésekhez hasonlóan – jogszabály, amely elfogadását követően jogosultságot teremt a közösségi politikák finanszírozására.

A forrásokat olyan módon határozzák meg, hogy azok tükrözzék a politikák aktuális prioritásait. Minden kiadási előirányzatnak konkrét cél, jogi megalapozottság az alapja. A közös költségvetést egységesen euróban számolják el. A költségvetés fejlődése tükrözi az Európai Unió felépítésében végbement változásokat. Nagyjából állandónak tekinthető (a bruttó nemzeti jövedelem körülbelül 1%-a), amennyiben azt az EU gazdagságának százalékában vizsgáljuk.

Az Agenda 2000 vitájának eredményeképpen a közös költségvetés szakított azzal a gyakorlattal, miszerint a közösségi költségvetést a közösségi politikák fejlődése determinálta: 2000-től kezdődően a közösségi költségvetés keretei határozzák meg a közösségi politikák alakulását.

Bevételi források A költségvetés bevételei három fő forrásból származnak: saját források, illetve bevételek; általános forgalmi adó alapú befizetések; a GNI forrás.

A költségvetés kiadásai Az uniós költségvetés a tagállamok összesített nemzeti jövedelmének napjainkban is mindössze 1%-át teszi ki. Ez az összeg még mindig nem éri el azt a szintet, ami a növekedési mutatók, a regionális fejlődés vagy az átlagos jólét tekintetében érzékelhető makrogazdasági hatáshoz vezetne.

Költségvetés

Köszönöm a figyelmet!