Tokaj hegyalja vonzerői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagyon röviden egy érdekességről : a kénmentes bor
Advertisements

Összefogáson alapuló hagyományőrzés a Móri kistérségben
Készítette: Albert Krisztina
Tokaj Magyarország.
Készítette: Tóth Evelin
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
„A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina
NYON 1.
PÁLYÁZAT GREENOVÁCIÓS NAGYDÍJRA: ÖKOFALU Zalaszentmárton - fenntartható kultúrtáj és tájgazdálkodás, egy település megújulása A meghökkentően szép, és.
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
A Tokaji kistérség felzárkóztatási fejlesztési programja Helyzetfeltárás és stratégiai vázlat Róka László Haase Diána Tokaj, augusztus 24.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti csodái
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
5. NAP.
Világörökségek.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Budapest turisztikai marketingje
Hegyalja fesztivál Készítette: Kleri Dzsenifer /15.
Készítette: Greges Dániel
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Tokaji múzeum.
Örökség fesztivál. A Pécsi Napokra idén szeptember 15 és 25 között kerül sor. A tizenegy napos összművészeti fesztivál a baranyai térség egyik legszéleskörűbb.
Pécs turizmusa.
Medvehagyma-fesztivál Orfű /17.. A programok színes palettájával, illetve gasztronómiai kuriózumokkal várja az érdeklődőket Orfű az áprilisban.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Készítette: Horváth Mónika
Világ legrégebbi még lakott városa
Esztergom.
Dunakanyar Bemutatása.
Tihany.
Ausztria Valacsay András.
A népesség számának változása Európában
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Magyarország.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
„ Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna.” Kristine.
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
A népességnövekedés tényezői és következményei
/06/17. Kakasfesztivál Kozármisleny.
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
A Villányi borvidék régen és ma I.
Készítette: Geringer Dzsenifer
Gere Bor Hotel **** Villány ( ) Készítette: Héhl Leila.
Hortobágyi Nemzeti Park
Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
Ungváry Rudolf (OSZK) A földrajzi névtér típusai
Világörökségek Magyarországon
„INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN” TÁMOP A Zempléni Múzeum konzorciumi.
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
„ÉRTÉKEK, AMIÉRT ÉRDEMES MARADNI”- TOKAJBAN A BORKULTÚRA.
Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. Monor.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Tokaj hegyalja vonzerői

Tokaj hegyalja története és látnivalói Bortörténete Földrajzi elhelyezkedése Borfesztivál

Tokaj hegyalja története A Tokaj-hegyaljai borvidék vagy Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék (röviden Hegyalja, Tokaj-Hegyalja vagy Tokaji borvidék) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára. A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője.

Tokaj hegyalja látnivalói Abaújszántó Bodrogkeresztúr Monok Olaszliszka Sárospatak Sátoraljaújhely Széphalom Szerencs Tarca Tállya Tolcsva

Tokaj hegyalja bortörténete Magyarország Európa hagyományos bortermelő országai közé tartozik. A szőlő őshonos növény a Kárpát-medencében. Az időszámításunk előtti V-I. században itt élő kelták nagy valószínűséggel, de az i.e. XIV-IX. században a Pannónia provinciát meghódító rómaiak biztosan foglalkoztak szőlőműveléssel.

Földrajzi elhelyezkedése Magyarország észak-keleti részén, a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, az abaújszántói Sátor-hegy és a tokaji Kopazs hegy által határolt háromszögben helyezkedik el. A borvidékhez tartozó települések: Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golpo, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshogyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámosújfalu.

Borfesztivál A Széchenyi téren 156 kiállítónak 1000 m2, a Klauzál téren 41 árusnak 224 m2 faházat építenek a szakemberek, hogy a május 18-i nyitásra minden készen álljon – tudtuk meg Licsicsányi Ilonától, a rendezvénysorozatot szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójától. A XVIII. Szegedi Borfesztiválon a 120 borász mellett vendéglátósok, sajtosok, édesség árusok, valamint kiváló hazai pálinkákat kínáló standok várják az érdeklődőket. A borünnep három színpadán (ÁRKÁD-SZEGED Színpad, GDF SUEZ Színpad, GRAND CAFÉ Színpad) 80 zenei program gondoskodik a jó hangulatról. A stílusok sokféleségében fellép többek között Berecz András, Kossuth-díjas ének-és mesemondó is. A Klauzál térre költöző, 10 napig nyitva tartó Gasztroudvarban szintén kóstolhatnak bort és pálinkát is az arra járók, sőt itt lehetőség nyílik a házilag készített, kézműves sörök ízvilágának megismerésére is. A Dóm téri kavalkád május 25-27. között várja a vendégeket, a nyitó napon máris három szuperkoncerttel: előbb a Pál utcai Fiúk, majd a Heaven Street Seven, a nap zárásaként pedig a Quimby várja a rajongóit, természetesen mint minden más program, a koncertek is ingyenesek.