A Hollywoodi Reneszánsztól az új Hollywoodig

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ahol találkozik a valóság és a fantázia!. A múlt és a jövő  Antológiaként indul 1972-ben 1985-ben havi magazinná alakul 175 alkalommal jelenik meg 1995.
Advertisements

MGM Channel Csatorna a mozirajongók szórakoztatására minőségi mozifilmekkel és a mozizáshoz kapcsolódó egyéb tartalommal Széles műfajválasztékban kínál.
Tiziano: III. Pál unokái körében. A kép értelmezése előzetes információk nélkül Kik ők? Mit sejtünk? A kép központi figurája az ülő alak, görnyedt testtartásból.
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Gazdaság és technika II. - Tóth Attiláné dr. Gazdaság és technika II. Film, mozi Tóth Attiláné dr.
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
A képkészítő nemcsak rögzíti, de mindig ábrázolja is, amit felvesz…
1-7-7 szabaly. Nem felel meg •A Volkswagen új karosszériagyártó- részlege 500 új munkahelyet teremt.
 Az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése  Csakis az amerikai napilapok és hetilapok újságíróinak adható az egyesült államokbeli.
Fanfiction. fanfiction fan fiction „rajongói irodalom”,,fanfic’’ A fanfiction vagy fan fiction szó a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés.
BPR – Business Process Reengeneering
MÉDIATÉKA Az Egyetemi Könyvtár multimédiás szolgáltatása
Az attrakció mozija és a „primitív kifejezésmód”
A mozgóképi elbeszélés
Valószínűségszámítás
Halász Péter Zsolt – HAPPAAI.ELTE. Tagok  John Deacon Basszusgitár, ének  Brian May Gitár, ének  Freddie Mercury Billentyűsök, ének  Roger Meadows.
Bogdán András Péter EHA kód: boaqadi.elte 1.
Bevezetés A Queen egy brit rockegyüttes, amelyet 1970-ben alapított Freddie Mercury énekes, Brian May gitáros és Roger Taylor dobos, 1971-ben csatlakozott.
Új klasszikus makroökonómia
Krúdy Gyula: Szindbád Érettségi tételminta
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben I
Számítógépes alapismeretek Bemutató Könnyűzenei lexikon: Omega.
Halász Dániel (HADNAAI.ELTE) ELTE:IK
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Budapest 2011 Eszterházy Károly Főiskola Mozgóképkultúra és médiaismeret Deviancia és alternatív kultúrák az amerikai külváros-filmekben 2000 után Készítette:
A „hűséges kéz” és az „állhatatos szem” viszonya x A taktilis és a vizuális megismerés összekapcsolhatósága a XVII. században Szerző: Pintér Lilla Témavezető:
Jézus Krisztus filmsztár Jézus filmes reprezentációinak értelmezése vallástudományi megközelítésben.
A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban
Change blindness Változás -vakság.
A gyermekrajz a 19. század felfedezése
Molnár András bemutatja. MÁRIA-TEMPLOM A XIII. SZÁZADBAN ÉPÜLT, MAJD A XIV. SZÁZADBAN ÁTÉPÍTETTÉK - GÓTIKUS STÍLUSBAN.
A romantika.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
Holdfázisok Fázy Mesiaca.
Polski Fiat 126p Avagy Béla a lengyel Fiat-gyárban. Ezt az időszakot hívják még ma is a „lengyel ipar aranykorának”! Béla az utolsó pillanatban fogadta.
Az expresszionista stílus jellemzői és a Rettegett Iván I.
Minden, amit tudni akartál a szexről, de sosem merted megkérdezni Everything You Always Wanted to Know About Sex (But Were Afraid to Ask), 1972, Woody.
Rowena Morill és Bob Ross festményeivel
Rendhagyó irodalomkönyvek I/5.o., II/6.o. (Tíz-tíz oldalon) Kincsesbánya, Készítette: Keszte Jánosné.
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Petőfi és a média 27/A.
Charlie Chaplin 14/C. Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Pálfi Szabolcs filmes „Alapvetően animációs filmekkel akartam foglalkozni, hamar rájöttem, hogy az animáció kreatív eszköz ahhoz, hogy egyedül vagy kevés.
:07:02 Elizabeth Rosemond Taylor febr. 27.-én született Londonban, - kétszeres Oscar díjas, angol-amerikai színésznő. Nevének közismert.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár
22. MAGYAR ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
William Bradley „Brad” Pitt (született december 18-án) amerikai színész és filmproducer. Filmes szerepeivel ezidáig két Oscar-jelölést és négy jelölésből.
Filmelemzési szempontok
FILMGYÁRTÁS – FILMMŰVÉSZET
1.29 EURÓPAI POSZTMODERN FILM
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Az építésgazdaságtan rendszere BERUHÁZÁSTERVEZÉS, ÉPÍTÉSGAZDASÁGTAN ÉS -MENEDZSMENT ROSTÁS ZOLTÁN Bemutatás négy céllal: 1.A szépirodalom szakmai.
Az időterv alapjainak tisztázása, a naptárak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Általános tendenciák század második felének orosz lírája Ny. Nyekraszov, Az orosz másodrangú költők (1850)  A versritmus és -stílus megújhodása.
"KÖ- ZÖS- SÉ- GI" MÉ- DI- A. új lehetőségek sora alapvető értékek rendeződnek át PARA- DIGMA- VÁLTÁS.
BPR – Business Process Reengeneering
A film műfajai 3. óra.
Tömegfilm és szerzői film
Adatbáziskezelés 12. alkalom.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
SZÍNHÁZI CREDO Készítette: Annarébe.
Előadás másolata:

A Hollywoodi Reneszánsztól az új Hollywoodig

Új korszak kezdődik a hatvanas évek derekán Meddig tart? – nincs konszenzus Pápai Zsolt fontosnak tartja, hogy az 1975-ig tartó időszakot külön nevezz meg Murray Smith: a hetvenes években mutálódott az Új Hollywood fogalma A kezdet: 1967 – Bonnie és Clyde (Arthur Penn) A vége 1975: Nashville és Cápa Megszaporodnak a pesszimista filmek: Kínai negyed, Száll a kakukk fészkére

Többlépcsős generációváltás Klasszikus hollywoodi rendezők pályájának vége: Michael Curtiz, John Ford, Raoul Wash Európai rendezők rendeznek filmet Hollywoodban 3 új nemzedék, új rendezők

1. generáció 192o-as években született generáció: tévéből jönnek: Sidney Lumet, Arthur Penn, Sam Peckinpah, Sidney Pollack, Robert Altman Érdeklődnek az európai művészfilmiránt Az európai műhelyek eredményeit teszik kompatibilissé az amerikai műfaji hagyományokkal

2. Generáció Harmincas években születtek Kedvelték az európai művészfilmet és vonódtak az ellenkultúrához Roger Corman független producernél kezdik pályájukat Bob Rafelson, Dennis Hopper, Peter Fonda, Jack Nicholson, Peter Bogdanovich Filmjeiket befogadják a nagy stúdiók. Pl. A Szelíd motorosokat a Columbia Többnyire egyfilmes rendezők maradnak

3. generáció Mozi-fenegyerekek, movie-brats Negyvenes években születnek: Coppola, William Friedkin, Speilberg, George Lucas, Martin Scorsese, Brian DePalma, Paul Schrader Filmfőiskolát végeztek Európai inspiráció

európai hatás Revizionista műfajfilmek jönnek létre Amikor az európai inspiráció csökken, a filmek is ortodoxabbak lesznek Klasszicizálódik a revizionista film

Hollywoodi Reneszánszhoz tartoznak Nagy múltú stúdiók által gyártott mainstrean filmek Off-hollywoodi, független filmek, amiket a stúdiók forgalmaznak Amit európai filmesek forgattak amaeriai megrendelésre

Intézményi Formatörténeti és Műfajtörténeti kategória

Formatörténeti megközelítés Filmforma: vizuális stílus, hősábrázolás, elbeszélőmód együttese (KAB) Változott: A klasszikus stílus rejzőzködő technikája, stílusa A szüzsé valószerűségének növekedése (neorealizmus, filmnoir): véletlen, epizodikusság, trivialitás, nyitott vég, kevert hangnem A filmbeli szubjektum modernista bemutatása A célorientált hős leváltása Szerzői és filmtörténeti öntudatosság megnövekedése

Hogy egy adott mű a Hollywoodi Reneszánszhoz tartozik vagy sem, annak alapfeltétele a klasszikus filmforma és /vagy a hollywoodi mitológia roncsolása, felülírása, kiigazítása Vannak olyan filmek, amelyek klasszikus elvek alapján épülnek fel, formatörténeti szempontból hagyományosak, azonban műfajtörténeti aspektusból rendhagyóak pl, Coppola: Keresztapa c. filmje.

Társadalmi változások A hollywoodi film gyorsan reagált az értékválságra: nem annyira az aktuálpolitikai témák ábrázolása révén, hanem Ábrázolásmódbeli változások Új műfajok Klasszikus műfajok kritikája, átírása Átalakul a műfaji paletta, megváltozik a klasszikus elbeszélésmód