Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Alsónémedi bemutatása
Híres épületek a Reformkorban
Alsónémedi A falu bemutatása
Királyhelmec városunk története
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Készítette:Fekete Ágnes
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Felsőregmec.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Ferenczi Patrícia 8.b Tanár: Hamar Tímea
Értény.
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Készítette: Kádár Cecília.
DÉVAVÁNYA.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Szent István ( ).
Kalotaszentkirály.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
A sümegi vár lábától alig 7 km-re található a Marcal folyó partján fekvő törpefalu A falu első említése 1382-ből való, Vasarhel néven 1508-ban Kyswasarhel.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Készítette: Kleri Dzsenifer
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Budapest nevezetességei!
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
Napkor A mi településünk.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Zselickislak.
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
Kávás.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
Nagyudvarnok Veľké Dvorníky
Cegléd Prezentáció.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Érsekhalma.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Tevel (Bonyhádi kistérség).
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Sárrétudvari.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Veresegyház.
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
Zsidai Bernadett Várak.
Székelyderzs a becsület falva
Szakrális emlékek Tarjánban
Kirándulás a Mura-vidéken és a Dráva vonzásában
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban jött létre Ekecs és Apácaszakállas egyesítésével.

Ekecs Nagymegyertől 5 km-re északkeletre, Gútától 20 km-re délnyugatra fekszik a Csallóköz közepén. Határában kavicsgödrökben kialakult tavak találhatóak.

1268-ban Ekech néven említik először, komáromi vár tartozéka volt. Lakói ősidőktől fogva különböző kiváltságokat élveztek és mint a komáromi vár népei semmilyen egyéb szolgálattal nem tartoztak, főként halászatból éltek. 1349-ben Eketh néven említi oklevél, melyben az esztergomi érsekség itteni birtokáról történik említés. 1460-ban a Nyulak-szigeti apáckolostornak is volt itt birtoka

Népessége 1910-ben 544, túlnyomórészt magyar lakosa volt. 2001-ben 2306-an Ekecsen, 1117-en Apácaszakállason, s további kb. 370-en az ide tartozó pusztákon, majorságokban éltek.[5] 2011-ben 3677 lakosából 3366 magyar és 276 szlovák volt

Oktatás,kultúra Az 1960-ban létesített Arany János Alapiskolát (magyar nyelvű) 2007-ben 120 gyermek látogatta, itt működik a községi könyvtár is. Itt működik az ország egyetlen magyar nyelvű mentálisan sérülteknek fenntartott szakmunkásképzője (alapiskolával). A falunak két zenekara, moderntánc- és gyermektáncegyüttese (Pimpimpálé) van. Az egyesült községben két művelődési ház (az apácaszakállasi 1938-ban, az ekecsi az 1950-es években épült) található.

Oktatás,kultúra

Nevezetességek Szent Vendel tiszteletére szentelt római katolikus templom Református templom A faluban több szakrális kisemlék található: Szent Vendel-kápolna - 18-19. századi Szent Flórián szobra - a Laki és a Fő utca sarkán áll, az 1822-es tűzvész után emelték. 1880-ban Ferenczy István templomgondnok, 2006-ban pedig a községi önkormányzat újította fel. Szeplőtelen Szűz Mária szobra - a katolikus templom udvarán áll, Klimó Tamás és neje Köles Mária emeltette 1863-ban. A Laki utca végénél álló keresztet Kiss Mihály és Bitter Katalin emeltették 1893-ban, a Kereszt és a Vasút utca sarkán álló keresztet Németh János Krisztus halálának 1900. évfordulójára.

-Késő klasszicista kastély (jelenleg szociális otthon, sérült gyermekek intézete) A templom előtti téren álló emlékoszlopot Lipcsey György készítette a község első említésének évfordulójára. Az apácaszakállasi Speciális Iskola 

Külterületek Aszódpuszta (szlovákul Asód) a Kis-Duna déli partjának közelében, Ekecstől 10 km-re északkeletre fekszik Béle (más néven Nagybélle, szlovákul Jánošíkovo na Ostrove, korábban Malá Belá) Ekecstől 5 km-re nyugatra, az Alistálra vezető mellékút mentén fekszik, a Határ-kanálistól nyugatra Túzokpuszta (vagy Túzok, szlovákul Dropie) a faluközponttól 5 km-re északnyugatra fekszik, a Nyárasdra vezető út közelében

Ekecs és Apácaszakállas különböző sportok klubjainak is otthont ad. Futball Karate Boksz

Team Okoč Köszi a figyelmet