Közösségi döntéshozatal komplex, bizonytalan helyzetekben Támpontok Paks 2 elemzéséhez Bajmócy Zoltán egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Informatikai tudásleképezés paradigmái és problémái Szekeres András Márk.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Tudás, közösség, hatalom
Bajmócy Zoltán – Gébert Judit egyetemi docens PhD hallgató
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Címalcím 1 Homokhátság – tervellátottság, tervezési szükségletek december 1. Kecskemét Duna-Tisza csatorna: víziók vagy valóság Czene Zsolt, tervező-elemző.
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
A regionális innovációpolitika jóléti aspektusai A differenciált innovációpolitika sablonos voltáról Bajmócy Zoltán egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Tudástranszfer egyetemi városokban
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
Konzulens: Dr. Pitlik László
Pedagógiai Értékelési Konferencia
Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
Az ellátási láncok biztonsága
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Magyar Útügyi Társaság
Magyarországi kis és középvállalatok szerepvállalása a gazdasági növekedés előmozdításában Az Információs Társadalom Parlamentje Június 1-2.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A fuvarozó vállalkozások kapcsolata a kötelező és szabadon választott gépjárművezető képzéssel Közlekedésbiztonsági konferencia Budapest, március.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Elgondolások az aktív időskor programjára,
Civil Európa – civilek Európában
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
RETURN ON SUSTAINABILITY C2: Internal Use Classified on: 03/10/2010 Owner: zsolt.egewarth Társasházi fejlesztések projekt menedzsmentje Mórotz Attila üzletfejlesztő.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Az emberiség egyik sorskérdése: az energia Kiss Ádám Atomfizikai Tanszék december 11.
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
JÖVŐKUTATÁSI PARADIGMÁK Magyar UNESCO Bizottság Társadalomtudományi Albizottságának Jövőkutatási Bizottsága Budapest, június 4. Dr. Hideg Éva egyetemi.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A szakiskola jelene és jövője
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Energetikai gazdaságtan
Magyar Útügyi Társaság
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Szegedi Tudományegyetem
Miért választottam a BME mérnökinformatikus szakot?
1 Tudásbázis követelmények a digitális korszakban Gyulay Tibor tudásmenedzsment szakértő előadása „A tacit (avagy a hallgatólagos tudás) jövője a negyedik.
Előadás másolata:

Közösségi döntéshozatal komplex, bizonytalan helyzetekben Támpontok Paks 2 elemzéséhez Bajmócy Zoltán egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület (AKUT) Energiaklub: „Paksról komolyan” december 9. (Budapest) Community-based Research for Sustainability Association (CRS) Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület (AKUT)

Az előadás célja és menete Előadás célja: Miként lehet(ne) társadalmi döntést hozni egy olyan komplex, bizonytalansággal terhelt szituációban, mint a paksi atomerőmű bővítése (Paks 2)? - Szakértői úton vagy politikai folyamat révén? Az előadás felépítése 1.Problémafelvetés (az érintettek kizárása) 2.A szakértői tudás → döntéshozatal (a nagy választóvonal) 3.Anomáliák a szakértői javaslatok kapcsán (repedések a falban) 4.Tudomány és demokrácia (megéri-e Paks 2) 5.Következtetések(mi is a kérdés)

Problémafelvetés Az érintettek kizárása kapcsán felhozott indokok: –Felhatalmazás hiánya – „azért vannak a választott képviselők” –Szakértelem hiánya – „azért vannak a szakértők” A vita szerves részét képzik: értékek, érdekek, társadalmilag elfogadható kockázatok stb. Szakértők vitáznak: –Megéri-e Paks? –Az energetikai szempontok elengedhetetlenné teszik-e Paks bővítését? ↓ Ezek nem perdöntő kérdések 1. RÉSZ: PROBLÉMAFELVETÉS

Problémafelvetés Paks 2 egy komplex és bizonytalansággal terhelt társadalmi döntési probléma csomósodási pontja: –energetika, klímaváltozás, hulladékkezelés, finanszírozás, megtérülés, függőség, társadalmi egyenlőtlenségek stb. Érintettek bevonása –Értékek és érdekek közvetítése –Birtokukban lévő tudás ↓ –Deliberatív döntéshozatali folyamat Politikai színtéren jelenleg nincs realitása Az előadás elsősorban a szakértői színtérrel foglalkozik (az érintettek kizárásának második frontvonala) 1. RÉSZ: PROBLÉMAFELVETÉS

A tudásteremtés és a döntéshozatal viszonyának szokásos megközelítése Forrás: Latour (1993) felhasználásával saját szerkesztés 2. RÉSZ: A NAGY VÁLASZTÓVONAL

„ANOMÁLIÁK” Bizonytalanság, előre nem jelezhetőség (rendszerszerű működés, nemlineáris változás stb.) Komplexitás (a tudás szereplők sokaságánál szétszórva) Javaslattételi kényszer (továbbra is szakértői vélemény) Meg nem fogadott javaslatok (érintettek ellenállása stb.) Téves várakozások (pl. L’Aquila) „Zavaró hatások” (pl. újfajta biztonsági kockázatok, klímaváltozás ) „A mi életünk” (társadalmi / jól- léti értelemben nagy a tét) Demokrácia hiánya (aki nem szakértő annak érve illegitim bizonyos vitákban) Döntési kényszer (a nem döntés is döntés) 3. RÉSZ: REPEDÉSEK A FALBAN Tudásteremtés és cselekvés komplex, bizonytalan döntési helyzetekben

A szakértői javaslatok tartalma „142 napja nem tudjuk, hogy megéri-e a paksi bővítés Magyarországnak” – (2014. június 5. atlatszo.hu) –Ha megéri? Az elég ok, hogy az ellenzők támogatóvá váljanak? „Az ország jobban jár-e Paks bővítésével, mint a nélkül?” … „A kérdésre akkor tudok válaszolni, ha látom az ajánlatokat […] Ez a projekt tud gazdaságilag jó lenni és gazdaságilag rossz lenni” (2013. december 13. Aszódi Attila) –A döntő érv tehát a gazdasági megtérülés lenne? „Megéri-e az atomenergiát megújulókkal kiváltani?” –A megújulók melletti elköteleződésre nem lehet jó oka egy társadalomnak abban az esetben, ha az gazdaságilag „nem éri meg”? 4. RÉSZ: MEGÉRI-E PAKS 2?

Egy beruházás-gazdaságossági számítás tartalma Pénzáramok (részint becslésen alapulnak) Pénzben kifejezett szempontok (környezeti hatások, energia ellátás biztonsága, később esetleg elérhetővé váló technológiák alternatív költsége stb.) Kimaradó szempontok Előfeltevések (implicit értéktartalom) –A pénz jól használható nehezen összemérhető szempontok közös nevezőjéül –A pénzáramok társadalmon belüli eloszlása másodlagos kérdés –Akinek több pénze van, annak véleménye nagyobb súllyal esik számításba 4. RÉSZ: MEGÉRI-E PAKS 2?

Mire vonatkozik a kérdés és a válasz? Megéri-e a paksi bővítés? –Jelenből kiinduló jövőalkotás, pénzben minden kifejezhető, gazdagabbak jobban számítanak, beleszólás lehetőségének nem tulajdonítunk értéket… „Vitatkozhatunk Paksról, de ha nem tudjuk fedezni a növekvő áramellátási igényt, akkor majd nem leszünk ilyen vidámak” –A növekedés nem csak lehetséges, de kívánatos is „Az atomenergia az egyetlen olyan valós alternatíva, amely rövidtávon megoldást jelenthet a klímaváltozás elleni harcban” –A globális környezeti problémák = klímaváltozás 4. RÉSZ: MEGÉRI-E PAKS 2?

Szakértői javaslatok korlátai Kimaradó szempontok A jövő felvázolása kapcsán a jelenben észlelhető jelenségekből, szereplőkből és interakciókból tud kiindulni Véleményt alkot olyan kérdésekről, amelyekről a szokásos elképzelések szerint a politikai, közéleti vitákban szokás dönteni ↓ A fentiek homályba burkolása esetén A szakértői javaslat a kizárás eszközévé válhat

SZAKÉRTŐ (Kutató, gyakorlati szakember) Tudományos megismerés (de ezt nem használja arra, hogy másolat kizárjon a nyilvános vitából) Gyakorlati felhasználó (Kutatás eredménye) Amit vizsgál: Természet, emberek, technikai tárgyak, társadalmi intézmények hibrid hálózata Alakítja a cselekvéssel kapcsolatos vitákat (javaslatot tesz a fontossági sorrendre) Tudományos közösség (kutatási folyamat) Bármely érintett (előfeltevések, szándék) Ügyfelek (A kutató) 4. RÉSZ: MEGÉRI-E PAKS 2? A komplexitás és bizonytalanság mint kiindulópont a szakértői munkában

Következtetések Paks 2: Komplex társadalmi döntési szituáció csomósodási pontja → Figyelembe vett információk (tudáselemek és értékek) körének folyamatos bővítése Alternatív szakértői álláspontok nyilvános ütköztetése fontos, de nem elégséges → érintettek kizárásának második frontvonala lehet Az érintettek kizárásával születő döntések (a szakértői álláspontoktól függetlenül) nem lehetnek kívánatosak Létező példák: konszenzus konferencia, normatív jövőképalkotás (backcasting) 5. RÉSZ: MI IS A KÉRDÉS?

Amit NEM állítokAmit állítok Nem is kell Paks 2-vel foglalkozni, mert valójában nem az a kérdés A természet, ember, technikai tárgyak (hibrid) hálózataival lehet érdemes foglalkozni, amelynek egy fontos csomósodási pontja Paks2 A szakértők helyett a laikusok mondják meg mit kellene csinálni Az érintettek legitim résztvevői a tudás-előállításnak és a cselekvési irányok kijelölésének Mivel a tudásunk úgyis gyenge lábakon áll, így a politikus a szakma nélkül megmondhatja, hogy mi legyen A figyelembe vett információk bővítését és nem szűkítését javaslom 5. RÉSZ: MI IS A KÉRDÉS?

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!