Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

Alap Termékek.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Az alacsony foszfortartalmú diéta gyakorlata, a PEP program szerepe
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Az alacsony fehérjetartalmú diéta szerepe a predialízis szakban, hatása a Ca-P egyensúlyra Borosné Tóth Kinga Debrecen
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A magyar fogyasztói szegmensek egészségvásárlása
NEMZETKÖZI KITERJEDÉS, HAZAI DATFELVÉTELEK
Flavon max termékcsalád
Villamosság élettani hatásai Epidemiológia alapjai
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
Reformtáplálkozás.
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A veseelégtelenség és az össszmortalitás-,
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Időskor és a vesebeteg gondozás
A hypertonia és kezelése krónikus veseelégtelenségben
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
15. számú B.Braun Avitum Dialízisközpont Gyula
Nephrológiai gondozásra nem szoruló vesebetegek ellátása
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
Predializált és dializált betegek hypertóniájának kezelése,
A nephrosis syndroma leggyakoribb okai ( )
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben” IX. Országos Konferencia Budapest, február 23–24. Mit esznek a Szigetlakók, és mit gondolnak.
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Országos Gyermekegészségügyi Intézet
Dr. Bödecs Tamás Pécsi Tudomány Egyetem ETK
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT MÉRÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A szervezet energiaforgalma
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Helyettesítő termékek a tej esetében
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
A helyes táplálkozás.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Szükségletfelmérés TÁMOP /1.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Egészségtudatosság a debreceni egyetemisták körében Készült az "Egészségtudatosság a évesek körében - Hozzáállás- elemzés interjús vizsgálat alapján"
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
TÁMOP A-14/ „TIE”-KUTATÁSOK DECEMBER ZALAEGERSZEG.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink? Csonka Gyöngyi BBRAUN AVITUM HUGARY Zrt. 4.sz Dialízisközpont Kaposvár 2014.05.28.DNN 1

Dializált beteg étrendje CÉL Felesleges folyadék mennyiségének csökkentése Hiperkalémia csökkentése Hiperfoszfatémia csökkentése Szükséges energia mennyiség biztosítása Megfelelő mennyiségű fehérje biztosítása

Dializált beteg étrendje Felesleges folyadék mennyiségének csökkentése Folyadék fogyasztás (élelmiszerek folyadéktartalmával együtt) Van vizelet:maradék vizelet mennyisége +500-600ml Nincs vizelet:max.1-1,5L Hiperkalémia csökkentése Minden élelmiszerben megtalálható Javasolt mennyiség: 1500-2000mg/nap Hiperfoszfatémia csökkentése Fehérjében gazdag élelmiszer = foszforban gazdag Élelmiszeriparban a foszfát adalékanyag Javasolt mennyiség: 600 - 800mg/nap

Dializált beteg étrendje Szükséges energia mennyiség biztosítása Javasolt mennyiség: 35-40 kcal / szttkg Megfelelő mennyiségű fehérje biztosítása Javasolt mennyiség: 1,2 mg / szttkg ( = foszfor mennyiség meghaladja a javasolt 800mg-ot – foszfát kötők) Energia mennyiséget emeljük = fehérje mennyiség = kálium és foszfor tartalom is

Táplálkozást befolyásoló tényezők Életkor (idős ember – rágási nehézség- íz érzés) Nem Egyéni ízlés Lakóhely Egészségi állapot – chr betegség Kultúra , vallás ,iskolai végzettség Társadalmi – gazdasági helyzet (jövedelem- családok szétesése) Élet mód (életritmusunk felgyorsulása) Pszichológiai tényezők Alkohol és a gyógyszerek Félretájékoztatás és táplálkozási divathóbortok

Táplálkozást szokások elemzésének módszerei Kérdőíves kikérdezés 24 órás visszakérdezés Az élelmiszer-fogyasztási gyakorisági kérdőív Az étkezési napló (dietary record)

Táplálkozást szokások elemzésének módszeri Kérdőíves kikérdezés adott személy által megadott adatokon alapul 24 órás visszakérdezés Személyzet - kérdezi ki az előző napon fogyasztott ételeket és italokat, valamint azok mennyiségét, és időpontját.(szokásokat nem reprezentálja) Előnye személyes kapcsolat viszonylag egyszerű és gyors (hiszen egy interjú csupán 15-20 percig tart) Hátránya elfogyasztott étel visszaidézése a kikérdezett emlékezetétől függ elfogyasztott étel adagját nehéz egyértelműen meghatározni

Táplálkozást szokások elemzésének módszeri Az élelmiszer-fogyasztási gyakorisági kérdőív (Food Frequency Questionnaire) Táplálkozási attitűdöt mutatja Előnye élelmiszerek struktúrája elemezhető (azonosítható milyen élelmiszer csoportokat eszik és milyet nem) Hátránya nem egyszerű visszatekinteni egy vagy több hónapos időtartamra

Táplálkozást szokások elemzésének módszeri Az étkezési napló (dietary record) Felkészített válaszadó jegyzi fel az elfogyasztott ételek,italok, és azok mért vagy becsült mennyiségét Leggyakrabban a 3 napos naplót használnak ( kettő nem egymást követő hétköznap, egy pedig hétvége) Előnye adatfelvételhez nem kell szakképzett személyzet, pontossága ( mert nem a válaszadó memóriájára hagyatkozik, ezért a kihagyás kockázata minimálisra csökken) Hátránya csak motivált, együttműködő személyekkel lehet elvégeztetni A naplózás során kapott adatok feldolgozása munka- és időigényes, meglehetősen begyakorlott személyzetet igényel

Tanulmányok

EVS= Eating Validation Scheme eszik - érvényesít Egészségügyi ismeretek és a technika együtt Elfogyasztott étel és folyadék bevitel monitorozása

PDA Ha az ételeknek nem volt vonalkódja – ikonok segítették a bevitelt Vizsgálat előtt felkészítették a betegeket a szükséges diétáról a hordozható „mini számítógép” = PDA kezeléséről Beteg teendője PDA –ba bevinni az elfogyasztott ételeket vonalkóddal , ikonokkal , manuálisan Információkat kaptak az addig elfogyasztott ételek

PDA – visszajelzés A sóval mindját eléri a napi adagot! Még bőven ihat Kálium megfelelő Foszfor megfelelő Elég energiát fogyasztott A fehérjeszükséglet fele még hiányzik!

Tanulmányok II.

Összefüggést kerestek a diéta értelméről való meggyőződés és a diéta betartása között 79 ír dializált beteget vizsgáltak Módszer: kérdőív

A folyadék-, foszfor- és kálium megszorítás szükségességét a betegek jobban értik, mint a sómegszorítás értelmét Együttműködő –folyadék megszorítás Együttműködő – kálium és foszfor bevitel Együttműködő - só megszorítás

Magas foszfor: nagyobb mortalitás 2,5-2,9 2,3-2,5 1,9-2,3 1,3-1,6 1,6-1,9 1,3-1,6

Tanulmányok III.

Vizelet mennyisége és a becsült GFR változását vizsgálták Átlag populációban Kiindulópont : Walkerton egészség vizsgálat ( 2002-2008) n= 4561 Kizárás okai: Életkor <18 vizsgálat elején eGFR < 60 ml/min/1,73m2 nem gyűjtötték megfelelően a vizeletet Végül 2148 fő maradt Vizsgálat során mért adatok: évi 3x e GFR Első ,5. vagy7 év- ben 24 órás vizelet mennyisége

Minél több a vizelet (vagyis minél többet iszik valaki), annál lassabban romlik a veseműködés! Felmérés: Átlag populáció N=2148 Követési idő 5,7 év eGFR csökkenés Napi vizelet mennyisége >1L e GFR csökkenés > 6 ml/min 1,73m2 Napi vizelet mennyisége >3L e GFR csökkenés alig több mint 2 ml/min 1,73m2 24h vizelet mennyisége

Köszönöm a figyelmet