Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

A gyorsulás fogalma.
A halmazállapot-változások
Gázok.
Mozgások I Newton - törvényei
Termodinamika.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
Összefoglalás 7. osztály
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
Ideális gázok állapotváltozásai
GÁZOS ELŐADÁS.
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
IV. fejezet Összefoglalás
A szubsztancia részecskés felépítése és
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
Newton törvényei.
Összefoglalás 7. osztály
Az anyag belső szerkezete
Reverzibilis és irreverzibilis folyamatok
Egyszerű állapotváltozások
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana)
Termikus kölcsönhatás
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Halmazállapot-változások
A fajhő (fajlagos hőkapacitás)
I. Törvények.
A test belső energiájának változása a hőcsere során
Hőtan.
Hőtan (termodinamika)
Halmazállapot-változások
A dinamika alapjai III. fejezet
Dh=dq-dw t =dq+v*dpM16/1 dp=0 esetben dh=dq mivel dq =c p (T)dT (ideális gáz esetén c p =c p (T) ) 1 2 dh= 1 2 c p dT h 2 -h 1 =c p (T 2 -T 1 ) h 2 =c.
Hő és áram kapcsolata.
A termodinamika II. főtétele
P-V diagramm.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hőtan - gázok Gázok állapotjelzői
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN Hőmérséklet Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki: Celsius-skála: 0 ºC pontja a víz fagyáspontja 100 ºC pontja a víz.
HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Munka.
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Entrópia Egy szobában kinyitunk egy üveg parfümöt. Mi a valószínűbb?
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
A sűrűség.
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI/3 HŐTAN
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Munka, energia teljesítmény.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
A belső energia tulajdonságai Extenzív mennyiség moláris: Állapotfüggvény -csak a rendszer szerkezeti adottságaitól függ -csak a változása ismert előjelkonvenció.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
Termikus kölcsönhatás
Excel-Időjárásszámitás lépései
Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki:
Az anyag szerkezete.
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Termikus és mechanikus kölcsönhatások
A gáz halmazállapot.
GÁZOK Készítette: Porkoláb Tamás.
Szakmai fizika az 1/13. GL és VL osztály részére
Hőtan.
Előadás másolata:

Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály falával. Közöttük más kölcsönhatás (pl. vonzás) nincs. A részecskék között üres tér van. A gáz nyomása a gázrészecskéknek a tartály falába való ütközéséből származó erőhatásból származik. A gáz nyomása akkor nagyobb, - ha nagyobb a gáz sűrűsége (ρ=m/V) (több részecske ütközik a tartály falával) - és nagyobb a részecskék sebessége (v) (nagyobb sebességgel ütköznek a tartály falával) ρ · v2 N · m0 · v2 Képletben kiszámolva: p = = 3 3 · V N : részecskék száma, m0 : 1 részecske tömege v : egy részecske átlagos sebessége, V : a gáz térfogata (a tartály térfogata, amit a gáz kitölt)

Egy részecske mozgási energiája: m0 · v2 3 = · k · T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1,38 · 10-23 J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete egyenesen arányos a részecskék átlagos mozgási energiájával. (Nagyobb hőmérsékletű a gáz, ha a részecskék gyorsabban mozognak és nagyobb a mozgási energiájuk.) A gázrészecskék energiája, szabadsági foka ( jele: f ) 1 atomos gázrészecske mozgási energiája 3 koordináta irányú mozgásra bontható, forgási energiája nincs. Szabadsági foka 3 2 atomos gázrészecske (súlyzó alak) mozgási energiája 3 irányú haladó mozgásra és 2 koordináta irányú forgási energiára bontható. Szab. foka 3+2 = 5 3 vagy több atomos gázrészecske mozgási energiája 3 irányú haladó mozgásra és 3 irányú forgási energiára bontható. Szabadsági foka: 3+3= 6

Ekvipartició elve (az energia egyenletes eloszlásának elve) Minden gázrészecske mindegyik szabadsági fokára ½ · k · T energia jut. Egy gázrészecske energiája: f/2 · k · T A gáz teljes belső energiája egyenlő = a benne levő részecskék mozgási és forgási energiáinak összegével f f f Képletben: Ebelső = · N · k · T = · n · R · T = · p · V 2 2 2 A belső energia változása ( ΔE ) Egy rendszer vagy anyag (akár szilárd, folyékony vagy gáz) energiája kétféle módon változtatható meg: - Hőátadással, hőelvonással (melegítéssel, hűtéssel) ( Q ) - Munkavégzéssel ( W ) (pl. súrlódási munkával, vagy gáz esetén a gáz összenyomásával, vagy a gáz végez munkát, ha kitágul) Ebből adódik a hőtan I. főtétele: Egy rendszer belső energiájának megváltozása egyenlő a rendszerrel közölt hőmennyiség és a rendszeren végzett munka összegével. Képletben: ΔE = Q + W

Képletben: az átadott hőmennyiség: Q = c · m · ΔT Kísérlet: Különböző anyagokat (pl. két különböző folyadékot) melegítve megállapítható, hogy azonos idő alatt különböző hőmérsékletre melegednek fel. Tehát különböző anyagoknál ugyanakkora hőmérséklet-változáshoz különböző hőmennyiség szükséges. Képletben: az átadott hőmennyiség: Q = c · m · ΔT m: az anyag tömege, ΔT: az anyag hőmérsékletének változása c: fajhő, amely az anyagra jellemző állandó, amely megadja, hogy 1 kg anyag 1 °C fokkal való felmelegítéséhez mekkora hőmennyiség szükséges. A fajhő mértékegysége: J/(kg·°C) vagy J/(kg·K) pl. a víz fajhője 4200 J/(kg·°C) Ez nagynak számít, tehát sok hő szükséges ahhoz, hogy a víz hőmérséklete megváltozzon. Kísérlet: vízzel telt lufit gyertyalánggal melegítve a lufi nem ég el, nem lyukad ki, mert a víz belül hűti, és nagyon lassan melegszik fel. Tapasztalat: A tengerek vize lassan melegszik fel és lassan hűl ki. Egyéb gyakorlati példa: radiátor fűtésnél a víz sokáig tartja a meleget Hőkapacitás: C = c · m , mértékegysége: J/°C vagy J/K Megadja, hogy az adott tömegű anyag 1 °C-al való melegítéséhez mekkora hőmennyiség szükséges. Q = C · ΔT

A hőtan I. főtétele az egyes állapotváltozásoknál: Az I. főtételbe szereplő tágulási munka függ a gáz nyomásától és a gáz kitágulásának nagyságától: W = – p · ΔV Azért van negatív előjel, mert ha a gáz kitágul, térfogata nő (ΔV pozitív) viszont a belső energiája csökken, tehát a W csökkenti a ΔE-t. Vagyis összegezve: ΔE = Q + W = c · m · ΔT – p · ΔV A hőtan I. főtétele az egyes állapotváltozásoknál: Izoterm állapotváltozás: ΔE = 0, mert a hőmérséklet nem változik 0 = Q + W, Q = – W Izochor állapotváltozás: ΔV=0, így W=0, mert a térfogat nem változik. Így: ΔE = Q pl. zárt tartály melegítése Izobár állapotváltozás: nem egyszerűsödik a képlet, mert van térfogatváltozás, ezért munka is van, és van hőmérséklet változás, tehát ΔE is. ΔE = Q + W = c · m · ΔT – p · ΔV Adiabatikus állapotváltozás: vagy hőszigetelő tartályban van a gáz, vagy olyan gyorsan történik a változás, hogy nincs idő hőcserére. Ezért Q = 0, ΔE = W pl. pumpa gyors összenyomása (felmelegszik a munkavégzés hatására )

Néhány példa a hőtan I. főtételében szereplő hőközlésre és munkavégzésre: Benzinmotor: A berobbant levegő-benzin keverék gáz felmelegszik és kitágul, lenyomja a dugattyút, munkát végez. Gázturbina: Az elégett üzemanyag; felmelegedett gáz kitágul és a turbinalapátokra áramlik, és forgatja a turbinát. Ilyen gázturbina hajtja pl. a vadászgépeket. Kísérlet: A felmelegített lombik lehűl, lecsökken a gáz térfogata beszívja a főtt tojást. Fordítva pedig a lombikban melegített levegő kitágul, munkát végez; kinyomja a lombik száján a tojást.

A természetben önmaguktól (spontán) lejátszódó folyamatok A hőtan II. főtétele A természetben önmaguktól (spontán) lejátszódó folyamatok mindig csak egyirányba mennek végbe. Ezek a folyamatok nem megfordíthatóak (irreverzibilisek). pl. termikus kölcsönhatásban az egyik anyag által leadott hőmennyiség egyenlő a másik anyag által felvett hőmennyiséggel, a hőmérséklet-változás addig tart, amíg a két anyag hőmérséklete kiegyenlítődik. pl. a folyadékba tett cukor, vagy festék szétterjed a folyadékban, amíg egyenletesen elkeveredik. pl. egy teremben kifújt illatosító szétterjed a teremben, amíg egyenletesen szétoszlik. Ezek a folyamatok fordított irányban nem mennek végbe (nem lehet, hogy a hideg anyag tovább hűljön, és a meleg tovább melegedjen, nem lehet, hogy a cukor szilárd anyagként kiváljon a folyadékból, ...stb. Elnevezés: Entrópia: A rendezetlenség mértéke. A II. főtétel másképp: A természetes folyamatok iránya mindig olyan, hogy a rendszer entrópiája, rendezetlensége nő.

Kísérlet termikus kölcsönhatásra: Meleg és hideg víz kölcsönhatásának mérése, és grafikonon ábrázolása. A kölcsönhatás addig tart, amíg a hőmérsékletük kiegyenlítődik. Az egyik anyag által leadott hőmennyiség egyenlő a másik anyag által felvett hőmennyiséggel. Qleadott = Qfelvett c1 · m1 · ΔT1 = c2 · m2 · ΔT2 ΔT1: az 1. anyag hőmérséklet- változása c1 : az 1. anyag fajhője m1: az 1. anyag tömege ΔT2: a 2. anyag hőmérséklet-változása c2 : a 2. anyag fajhője m2: a 2. anyag tömege Ha a két anyag azonos (pl. mindkettő víz), és a tömegük is azonos, akkor mindkettő hőmérséklet-változása azonos (ΔT1 = ΔT2), egyébként nem.