CENTRIFUGÁLIS ERŐ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

II. Fejezet A testek mozgása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Egyenletes körmozgás.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
I S A A C N E W T O N.
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
Dr. Angyal István Hidrodinamika Rendszerek T.
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Newton törvényei.
Mi alapján hasonlítunk össze két erőt?
Mérnöki Fizika II előadás
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
A tömeg.
Légköri dinamika A légkörre ható erők - A centrifugális erő
I. Törvények.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Paradoxon perdületre TÉTEL: Zárt rendszer perdülete állandó. A Fizikai Szemle júliusi számában jelent meg Radnai Gyula és Tichy Géza hasonló című.
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
Kör és forgó mozgás.
A tehetetlenségi nyomaték
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Merev test egyensúlyának vizsgálata
Pontszerű test – kiterjedt test
2. előadás.
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Energia, munka, teljesítmény
By: Nagy Tamás…. A rögzített tengely körül forgó merev testek forgásállapotát – dinamikai szempontból – a tehetetlenségi nyomaték és a szögsebesség szorzatával.
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Különféle erőhatások és erőtörvények
Munka, energia teljesítmény.
Testek tehetetlensége
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
Tömeg és erő Galileo Galilei ( ) Sir Isaac Newton ( )
AZ ERŐ HATÁSÁRA -mozgásállapot-változás -alakváltozás -forgás TÖRTÉNHET. AZ ERŐ HATÁSÁRA Készítette: Farkas Andor.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
PERDÜLET NAGY NORBERT I₂.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
A tehetetlenségi nyomaték
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Dinamika alapegyenlete
Előadás másolata:

CENTRIFUGÁLIS ERŐ

Minden tehetetlenségi rendszerben viszonyított, gyorsuló mozgással haladó vonatkoztatási rendszerben hat az inerciális erő. Az egyenletes körmozgást végző testhez kötött vonatkoztatási rendszernek van merőleges (centripetális) gyorsulása. Ez azt jelenti, hogy ebben a rendszerben inerciális erő hat.

Azt az inerciális erőt, amely a körmozgást végző vonatkoztatási rendszerben hat, centrifugális erőnek hívjuk. A centrifugális erő hatásvonala megegyezik a körpálya sugarával, iránya pedig a középpontból kifelé, ellentétes a merőleges (centripetális) gyorsulás irányával. A következő képlet (úgy mint a centripetális erőnél is) meghatározza a centrifufális erő értékét:

ahol: m- a test tömege, r- a körpálya sugara, w- a vonatkoztatási rendszer forgásának szögsebessége. A centripetális és a centrifugális erők más-más eredetűek. A centripetális erő reális erő (a testek kölcsönhatásaként jön létre), míg a centrifugális erő, mint minden más inerciális erő nem reális (fiktív) abban az értelemben, hogy nem a más testek hatásaként jön létre, de effektusai (hatásai) reálisak (kézzel foghatóak). Ezt igazolja a centrifugális erő hatásait alkalmazó sokszámú példa. A centrifugális szeparátorokat a különböző tömegű részecskék szétválasztására használják (elválasszák az iszapot a víztől, kiválasszák a sókat a vízből, a zsírokat a tejből, a vér összetevőit,stb.) A mosógép működése is a centrifugális erő alkalmazásának elvén alapul.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a centripetális és a centrifugális erők lényegesen különböző vonatkoztatási rendszerekben hatnak. A tehetetlenségi (laboratóriumi) rendszerben csak a centripetális erő létezik, míg a nem-inerciális rendszerben, csak a centrifugális erő. Nem történhet meg az, hogy egy rendszerben mindkét erő létezik. Ezért a centripetális és a centrifugális erők nem semmisíthetik meg egymást.

FELADAT A gépkocsi 72 km/h sebességgel egy 200 méter görbületi sugarú kanyarba jut. Mekkora centrifugális erő hat a 60 kg tömegű utasra? Adatok v=72 km/h=20 m/s r=200 m m=60 kg Fcf=?