Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, 2006. december 7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Kamarai prioritások Foglalkoztatottság növelés Képzési szükséglet meghatározása Szakképzés nemcsak oktatáspolitikai kérdés, hanem foglalkozáspolitikai,
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Tájékoztató az új távmunkahelyek létrehozására kiírt FMM-IHM pályázatról november 7.
1 PÁLYÁZAT új távmunkahelyek létrehozására Tájékoztató az IHM-FMM-1 pályázatról november 7.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
EGYENLŐ ESÉLYEK Tapasztalatok, teendők, tervek Dr. Derera Mihály igazgató MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Bozsik József mb. főosztályvezető e-Gazdaság Főosztály.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Vállalkozói készségek fejlesztése
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Digitális kompetencia-fejlesztés TÁMOP /3
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁVMUNKA: ÚJ FOGLALKOZTATÁSI CÉLSZERŰSÉGEK VIDÉKEN.
Foglalkoztatási Információs Pontok
Foglalkoztatási Információs Pontok Békés megyében
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
TÁVMUNKA LEHETŐSÉG ÉS VESZÉLY DR. FRANK RÓZA PHD NYME SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT KÖNYVTÁR- ÉS INFORMÁCIÓTUDOMÁNYI TANSZÉK.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
„Út a munkához”program
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.

Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Távmunka Tanács Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ: Tanulmányok a távmunkáról

Kamara (érdekképviselet) foglalkoztatáspolitika feketemunka feketemunka Internet használat Internet használat közreműködés regionális (helyi) stratégiák kialakításában közreműködés regionális (helyi) stratégiák kialakításában - társadalmi felelősség

telephelyköltségek csökkentése telephelyköltségek csökkentése hatékonyabb munkaszervezés hatékonyabb munkaszervezés fokozott motiváció fokozott motiváció utazási költségek csökkenése utazási költségek csökkenése kevesebb hiányzás kevesebb hiányzás A távmunka előnyei a munkáltatók szempontjából:

kommunikáció hiánya kommunikáció hiánya minőségellenőrzési rendszerek minőségellenőrzési rendszerek kialakulatlansága kialakulatlansága elégtelen adatvédelem elégtelen adatvédelem A távmunka hátrányai a munkáltatók szempontjából:

Remélt előny a távmunkától: A pályázók elsősorban költségcsökkenést A pályázók elsősorban költségcsökkenést remélnek a távmunka foglalkoztatástól. A pályázók zöme a hatékonyság növelését, A pályázók zöme a hatékonyság növelését, néhányan a távolabbi munkaerő bekapcsolását jelezték a távmunka legfontosabb előnyének. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara távmunka konzultáció tapasztalatai

A távmunkát akadályozó tényezők: Első helyen a műszaki megoldás, a második helyen a döntéshozóval történő elfogadtatás és beruházási költség, harmadik helyen az üzemeltetési költség.Első helyen a műszaki megoldás, a második helyen a döntéshozóval történő elfogadtatás és beruházási költség, harmadik helyen az üzemeltetési költség. A távmunkát egyelőre fékezi a számítógép, Internet-ellátottságban és az informatikai szaktudásban jelentkező elmaradásunk.A távmunkát egyelőre fékezi a számítógép, Internet-ellátottságban és az informatikai szaktudásban jelentkező elmaradásunk. Különösen fontos a távmunkás kiválasztás, felkészítés, a szervezés, az előkészítés és képzés a szervezet teljes egészére vonatkozóan. Ezek hiányában a projektek sikere forog kockán.Különösen fontos a távmunkás kiválasztás, felkészítés, a szervezés, az előkészítés és képzés a szervezet teljes egészére vonatkozóan. Ezek hiányában a projektek sikere forog kockán.

Információ: Általános az a nézet, hogy rendkívül nagy az információhiány a távmunkával kapcsolatosan, kevés a hiteles információ a műszaki megoldások, a beruházási, üzemeltetési költségek, az adózási és munkajogi kérdések terén.Általános az a nézet, hogy rendkívül nagy az információhiány a távmunkával kapcsolatosan, kevés a hiteles információ a műszaki megoldások, a beruházási, üzemeltetési költségek, az adózási és munkajogi kérdések terén.

Távmunka Európai Unió Magyarország A foglalkoztatottak %-a távmunkás A foglalkoztatottak 1-2%-a távmunkás (kb fő)

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködése Az együttműködés keretében az SZMM és az MKIK törekszik a képzésben és a vizsgáztatásban a korszerű infokommunikációs eszközök és technológia alkalmazására az információs társadalom, az elektronikus munka, távmunka által nyújtott előnyök jobb kihasználása érdekében.Az együttműködés keretében az SZMM és az MKIK törekszik a képzésben és a vizsgáztatásban a korszerű infokommunikációs eszközök és technológia alkalmazására az információs társadalom, az elektronikus munka, távmunka által nyújtott előnyök jobb kihasználása érdekében.

A távmunkával történő foglalkoztatás néhány feltétele Speciális szakismeret kialakítása: Web technológiaWeb technológia SzoftverfejlesztésSzoftverfejlesztés Idegen nyelv oktatásaIdegen nyelv oktatása PC használati ismeretekPC használati ismeretek Számítógépes programismeretSzámítógépes programismeret Speciális készségek kialakítása: KreativitásKreativitás Gyors tanulási képességGyors tanulási képesség FlexibilitásFlexibilitás ÖnállóságÖnállóság Problémamegoldó képességProblémamegoldó képesség

Támogató környezet A távmunka vállalás ösztönzése a munkáltatók részére (járulékfizetés, adó stb.)A távmunka vállalás ösztönzése a munkáltatók részére (járulékfizetés, adó stb.) A munkavállalói érdekeltség megteremtéseA munkavállalói érdekeltség megteremtése Az infrastruktúra létrehozásának támogatása (pl: PC-bérlet)Az infrastruktúra létrehozásának támogatása (pl: PC-bérlet) Célirányos képzések (pl: hátrányos helyzetű csoportok bevonásaCélirányos képzések (pl: hátrányos helyzetű csoportok bevonása A munkavégzés feltételeinek kialakítása közösségi térben (pl: faluház)A munkavégzés feltételeinek kialakítása közösségi térben (pl: faluház) Távmunka végzési modellek létrehozása (pl: adatrögzítési panel)Távmunka végzési modellek létrehozása (pl: adatrögzítési panel)

Köszönöm a figyelmet!