Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az igazmondók illetve lovagok mindig igazat mondanak, a hazugmondók illetve lókötők mindig hazudnak, a szeszélyesek, normálisok hol igazat mondanak, hol.
Advertisements

MAGYARORSZÁG Oláh Ibolya René Dupéré 2006 B.Ú.É.K.
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.

A matematikai logika alapfogalmai
Matematikai logika.
A matematikai logika alapjai
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
PTE-FEEK Informatikus-könyvtáros Bsc 2007
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT NE BÍZZATOK HAMIS ÓRÁKBAN! Péntek.
Éva az Úrhoz.
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Micimackó egy igaz történet
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Isten hozott!. Húsvétra hangoló hét április Minden este 19:00 órától bűnbánati alkalom Helyszín: IKE-klub Bocskai(Avram Iancu) tér 15. szám.
Isten hozott!.
Halmazelmélet és matematikai logika
Védőangyal!.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Programozás C# -ban Elágazások.
Érvelés Technika Ziegler Zsolt
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 8.
szakmérnök hallgatók számára
Diapositive de résumé Heti elmélkedések Uram, segíts nekünk megbocsátani és szeretetünkbe fogadni szeretetünkbe fogadni embertársainkat, embertársainkat,
2005. november 4. Egy híres európai matematikus két dologra volt igen büszke: egyrészt arra, hogy roppant ízletes krumplis fánkot tudott készíteni, másrészt.
2006. január 6..
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Logikai műveletek.
Környezetismeret 2. osztály
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kondicionális törvényei
50).6-os szint végponti fejtési üreg bejárata
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A Z EGÉSZ SZÁMOK HALMAZA (I SMÉTLÉS ) 3. óra. M IÉRT SZÜKSÉGES BEVEZETNI AZ EGÉSZ SZÁMOKAT ? Végezd el a műveleteket! = = 52-56= Melyik.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
Máté András H 14:00-15:30, i/221.
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Craig felügyelő eseteiből (otthoni feladat volt) „A”
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Ez egy könnyed fogyókúra, amit mindenki be tud tartani...
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
Bánki Hírmondó Szeptember. SZEPTEMBERBEN TÖRTÉNT…
Máté András egyetemi docens ELTE BTK Logika tanszék I. István gimnázium IV. D osztály (1971)
Logika.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Tudás- és konfirmációs paradoxonok Hempel- avagy holló-paradoxon
A Hazug paradoxona Minden krétai hazudik. (Mondta egy krétai.)
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Mi a címe ennek a kurzusnak?
Érvelések (helyességének) cáfolata
Új történet: Alice Csodaországban
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Előadás másolata:

Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális vagyok. B. Ez igaz. C: Nem vagyok normális. 40. A: B lovag. B: A nem lovag. Bizonyítandó, hogy legalább az egyik igazat mond, de nem lovag. 42. A: Alacsonyabb osztálybeli vagyok, mint B. B: Ez nem igaz. Melyikük milyen osztálybeli? Igazat mondtak-e? Lókötő < normális < lovag

Új történet: Alice csodaországban 47. Az Oroszlán hétfőn, kedden és szerdán hazudik, az Egyszarvú csütörtökön, pénteken és szombaton. Oroszlán: Tegnap hazudós napom volt. Egyszarvú: Tegnap nekem is hazudós napom volt. Milyen nap van? 48. Oroszlán: Tegnap hazudtam. Harmadnap megint hazudni fogok.

49. Oroszlán: Tegnap hazudtam. Holnap megint hazudni fogok. 50. Oroszlán: Tegnap hazudtam és holnap megint hazudni fogok. Az Oroszlán most két állítás konjunkcióját állította. Egy konjunkció akkor is hamis, ha csak az egyik tagja hamis.

51. Subidam és Subidu közül az egyik hétfőn, kedden és szerdán hazudik (mint az Oroszlán), a másik csütörtökön, pénteken és szombaton (mint az Egyszarvú), de nem tudni, melyik mikor és Alice meg se tudja különböztetni őket. Az egyik: Subidam vagyok. A másik: Subidu vagyok. Melyik Subidam, melyik Subidu? 52. Ugyannak a hétnek egy másik napján. Egyik: Subidam vagyok. Másik: Ha ez igaz, akkor én Subidu vagyok. 55. Az egyik: Ma hazudok és Subidu vagyok. Bikondicionális („ekvivalencia”) Akkor igaz, ha vagy mind a két tagja igaz, vagy mindkettő hamis. Kondicionális („implikáció”) Akkor hamis, ha az előtagja igaz és az utótagja hamis. Minden más esetben IGAZ! Tehát ha az előtag hamis, akkor biztosan igaz!

Subidu és Subidam egy csörgőn veszekednek. Alice megpróbál igazságot tenni. Segítsünk neki! Kinek adja a csörgőt? 59. Alice tudja, hogy ma nincs vasárnap. Megkérdezi az egyiket: Kié a csörgő? Az egyik: Subidué. Megkérdezi a másikat: Te ki vagy? A másik: Subidu. 60. Az egyik: A csörgő igazi tulajdonosa ma hazudik. 62. Alice megkérdezi az egyiket: Tied ez a csörgő? Az egyik:Igen. Alice megkérdezi a másikat is, és odaadja valamelyiknek a csörgőt. Milyen nap van és melyiknek adta?