Processzorok és típusai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A processzorok rövid történelme, áttekintése
Advertisements

Magyarok a számítástechnikában
A kereskedelmi gyártás kezdetei. •A háború utáni időkben már üzleti célokra alkalmas gépeket kezdenek gyártani. •1951.UNIVAC – statisztikai hivatal- népszámlálás.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
A szó eredete:INTegrated ELectronics Készítette: Rázga Péter.
A számítógép felépítése
Személyi számítógépek
A számítógépek felépítése
Memória.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Számítógép architektúra
Processzorok.
A többmagos processzorok
A számítógép felépítése
Készitette:Fűri Gyula IV.K
Alaplapra integrált csatlakozók
A posztfordista termelési rendszer
Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Mikroprocesszorok (CPU)
A Processzor foglalata
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
A 2000-es év utáni processzorok jellemzői
Paradigmaváltások a processzorfejlesztésben Sima Dezső augusztus 25.
A memória.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Többmagos processzorok
Számítógép- generációk
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
Készítette: Bokor Csaba
Paradigmaváltások a processzorfejlesztésben Sima Dezső augusztus 25.
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
Processzorfoglalat.
Számítógép legfontosabb paraméterei
A számítógép története
Processzorok.
Összefoglalás.
A Windows operációs rendszerek
A számítógép története
Személyi számítógépek története
A számítógépek története
Információ és társadalom
Alaplapra integrált csatlakozók
Számítógépek és processzorok
Készítették: Turai Krisztina és Csaja Eszter Natália 9.a
A számítógépek története
1 Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda ABR ( Adatbázisrendszerek) 2. Előadás : Műveletek a relációs modellben 2.2 Műveletek a.
A kezdetektől napjainkig Számítógépgenerációk
Mikroprocesszorok (Microprocessors, CPU-s)
A processzorok (CPU).
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A CPU (központi feldolgozó egység vagy processzor)
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
Számítógépek és eszközök
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Ilyen számítógépet szeretnék
Számítógép- generációk
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
SQL Több táblás lekérdezések. Halmazműveletek. Alkérdések
Neumann elvek, a számítógép részei
Számítógép Ft-ból Készítette:Kovács István Ferenc
A számítógépek fejlődése
I. generáció II. generáció III. generáció IV. generáció
Mikroszámítógépek az MNB-ben
Számítógép- generációk
Számítógépek és eszközök
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

Processzorok és típusai

Processzorok és típusai 1950-es évek elkészül az UNIVAC (Universal Automatic Computer) 1956-ra az USA-ban egyre több intézet fejleszt ki elektroncsöves számítógépet Megindul a számítógépek sorozatgyártása

Processzorok és típusai IBM PC 1981. augusztus 12-én mutatták be, 256 KB memóriával, az Intel cég 8088-as mikroprocesszorával és a Microsoft cég DOS operációs rendszerével. Nem volt benne merevlemez.

Processzorok és típusai IBM XT 1983-ban került piacra, 640 KB memóriával, az Intel 8086-os processzorával és 10 MB-os merevlemezzel

Processzorok és típusai IBM AT 286 1984-ben jelent meg, az Intel 80286-os processzorával. Memóriája 1 MB-os, de 16 MB-ig bővíthető volt. Ettől kezdve minden újabb IBM számítógép AT-nek számít, és a processzor sorszámában el szokták hagyni a "80" előtagot.

Processzorok és típusai Ettől kezdve a piacon számos konkurens gyártó: AMD Cyrix Texas Instruments és a Centaur Az általuk készített klónprocesszorokra komoly versenyt teremtett a számítógéppiacon

Processzorok és típusai A 386-os generációt lényegesen fejlettebb processzorarchitektúra és nagyobb órajelsebesség jellemzi. Másik fontos tulajdonsága, hogy a 386-os számítógépek egyes típusaiba a matematikai műveletek elvégzését gyorsító társprocesszort is beépítettek.

Processzorok és típusai A 486-os generáció belső működése és felépítése jelentős optimalizáláson esett át, a 386-os processzorokhoz képest jóval magasabb órajelen működtek, valamint matematikai segédprocesszoruk is továbbfejlesztésre került. Újdonságként megjelent az úgynevezett belső gyorsító tár (cache), amely a processzor belső műveletvégzésének meggyorsítására szolgáló, viszonylag kis méretű, de nagyon nagy sebességű memória.

Processzorok és gyártók A legjelentősebb processzorgyártó, az Intel processzorait Pentium márkanév alatt dobja piacra. Ennek legismertebb változatai a Pentium, Pentium Pro, Pentium II, III, IV.

Processzorok és gyártók Egyes változatokkal párhuzamosan Celeron márkanév alatt olcsóbb, kisebb teljesítményű, otthoni felhasználásra szánt processzorokat is gyártanak. Az Intel mellett az AMD is a piac meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Az AMD napjainkban K6, K7, Athlon és Athlon XP márkanevű processzoraival teremt a Pentiumoknak erős konkurenciát.