Iskolai közösségi szolgálat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Azoknak a tanulóknak, akik január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének feltétele, hogy 50 óra közösségi szolgálatban.
Advertisements

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
A pedagógusok munkaidő beosztása
- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,
Közösségi pedagógiai gyakorlat
Közösségi szolgálat elkezdése Kövesd az utasításokat!
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN
Türr István Gimnázium és Kollégium 8500 Pápa , Fő utca 10
A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban
A közösségi szolgálat, mint új lehetőség a köznevelésben
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Demecser Oktatási Centrum
Az önkéntesség helyi népszerűsítése és önkéntes pont létrehozása Mezőkovácsházán külföldi modellek hazai alkalmazhatóságának lehetőségei Előadó: Tóth Zoltánné.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Összeállította: Sütő Szilvia iskolapszichológus
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Az iskolai közösségi szolgálat
Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése
A középiskolai oktatás szabályzatai
Közösségi szolgálat 2014.
Tájékoztató gimnazista gyerekek szüleinek az 50 órás közösségi szolgálatról Károlyi István Gimnázium január Hirmann László.
BEVEZETŐ.
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
50 órás közösségi szolgálat
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (intézmény neve) Készítette igazgató.
Az iskolai közösségi szolgálat a koordinátor szemével
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Közösségi szolgálat elkezdése Kövesd az utasításokat!
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Közösségi szolgálat Összeállította:
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
(Hatályos: I. 1-től) 4.§ (15) A közösségi szolgálat: - szociális, - környezetvédelmi, - a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, - szervezett.
Az iskolai közösségi szolgálat “Nem tudom mi a sorsod, de egy dolgot tudok: csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták, hogyan lehet.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Iskolai közösségi szolgálat
Közösségi szolgálat Mit jelent a közösségi szolgálat?
Az IKSZ alapelvei, céljai
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Az IKSZ tevékenység dokumentálása
Barcsák Marianna KPSZTI
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Iskolai közösségi szolgálat a Borosban
Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével
Pályaválasztási szülői értekezlet
Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
Pályaválasztási szülői értekezlet
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Közösségi szolgálat a közgázban
Előadás másolata:

Iskolai közösségi szolgálat Tájékoztató a szülők számára Zrínyi Ilona Gimnázium Miskolc 2014. szeptember

Jogszabályi háttér A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény A Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 110/2012. (VI. 04.) Korm. rendelet A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasznála-táról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása. Először a 2016. január 1-je után megkezdett érettségi vizsga esetében kell megkövetelni .

A NAT bevezetéséről alkalmazásáról szóló kormányrendelet Az iskolai közösségi szolgálat célja: A tanulók személyiségének fejlesztése, olyan tulajdonságok kialakítása, erősítése, mint a felelősségvállalás másokért, az önkéntesség, a hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő emberek iránti szociális érzékenység, segítő magatartás kialakítása .

Az iskolai közösségi szolgálat célja: A civil szervezetek céljai, lehetőségei, jelentőségük megismerése, segítése. A tágabb közösségért (iskola, helyi közösség, település) végzett önkéntes munka végzése. Pályaorientáció.

A közösségi szolgálat területei a)az egészségügyi, b) a szociális és jótékonysági, c) az oktatási, d) a kulturális és közösségi, e) a környezet- és természetvédelemi, f) a katasztrófavédelmi, g) az óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős tevékenység (Választható: évente minimum egy, maximum három)

Az iskolai közösségi szolgálat szervezése Az iskola szervezi, de a szülő kérésére ettől el lehet térni Lehetőleg a 9-10-11. évfolyamon elosztva Szorgalmi időben folyamatosan, de lehetséges a tanítási szünetben is Minden esetben tanórán kívül (nem helyett!) Tervezett tevékenység, amit dokumentálni kell.

Az iskolai közösségi szolgálat dokumentálása Jelentkezési lap, szülői aláírással Fogadónyilatkozat vagy intézményi megállapodás Közösségi szolgálati napló Az osztályfőnök az iskolai dokumentumokban (napló, anyakönyv, bizonyítvány) igazolja.

Az iskolai közösségi szolgálat: Minden esetben segítő tevékenység Nem jár érte ellenszolgáltatás Nem más fizetett munkájának elvégzése ingyen

Megszervezhető: Az iskolán belül (pl. kerítés vagy tanterem festés, udvar takarítás) Külső szervezetek bevonásával (megállapodás, mentor) Egyéni segítés (pl. idős embereknek a lakókörnyezetben) Utóbbi esetben lehetőleg párban.

Fogadó szervezet lehet: Egészségügyi Szociális Kulturális Önkormányzati intézmény Civil szervezet Miskolc városában évi 80 ezer óra!

Az iskola által kínált lehetőségek Alliance Francaise de Miskolc II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár B-A-Z Megyei Diáksport és Szabadidő Szövetség Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ Herman Ottó Múzeum (és intézményei) Magyar Vöröskereszt B-A-Z Megyei Szervezete B-A-Z Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Miskolci Százszorszép Óvoda (és Bársony János utcai tagóvodája) B-A-Z Megyei Honismereti Egyesület Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon Avastetői Általános Iskola B-A-Z Megyei Kórház Gyermek Rehabilitációs Központja Miskolci Nemzeti Színház Miskolci Vadaspark

Segítséget várunk: Fogadószervezetekre Programokra Saját gyerek számára fogadó szervezet biztosítására Feltétel: lakóhely vagy iskola 30 km-es környezetében.

Bővebb információ: www.kozossegi.hu