21. századi kihívások a könyvtárakban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Tóvári Judit Eszterházy Károly Főiskola. Szinnyei József. Magyarország a XX. században század: polgári.
Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
–– Hétköznapi munka több nyelv és kultúra metszéspontján Papp Annamária Nyelvi és kulturális sokszínűség Bemutatkozik.
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Kórházi könyvtárak MOKSZ elnökségi értekezlet Budapest, szeptember 19. dr. Kührner Éva PhD.
A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Stratégiai tervezés.
A humánerőforrás kérdései, változások menedzselése
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Zöld kommunikáció - esetek November 21.. Mit tudunk?
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
professional coach, motivációs előadó
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
eMagyarország Program
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Amilyen korán csak lehet
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Bánkeszi Katalin igazgató, Könyvtári Intézet Könyvtárak partnerségben az ELDORADO-val EKK ülés - Budapest, Partnerkönyvtárak műhelytalálkozója.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pápa július 1-3. KÖNYVTÁRI ARCULAT A FENNTARTÓ INTÉZMÉNY ARCULATI ELEMEINEK FELHASZNÁLÁSÁVAL Török Beáta Sapientia.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Közösségépítés a könyvtár fizikai és virtuális tereiben Tóth Máté OSZK-Könyvtári Intézet
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Magyar könyvtárügy 1945 után.
Gyűjtemény mint rendszer
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az aratnivaló sok, de a munkás kevés!
Lorem ipsum.
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Bibliográfiai Szekció
Együttműködés, partnerek, erőforrások
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

21. századi kihívások a könyvtárakban Fehér Miklós Könyvtári Intézet mfeher@oszk.hu 2013. július 2. Pápa Egyházi Könyvtárak Egyesülése Közgyűlése

„a kihívásról” Az igazi kihívást a cím jelenti az előadó számára….. Kiváló kapaszkodó: Ásványi Ilona írása, Töprengések az egyházi könyvtárak sorsának változásáról (3K, 2011.)

Kihívások Digitalizáció Elektronikus dokumentumok, elektronikus könyvtár Egyéb új dokumentum típusok Rendszeresen megújuló, változó eszközök, felületek, megoldások a dokumentum tartalmak megtalálásában, hozzáférésében 24 órás hozzáférés Személyre szabott szolgáltatások Felhasználó központúság Minőség És még sorolhatnánk ….

Valóban a XXI. század hozza a kihívásokat? Az egyházi könyvtárakat ért igazán jelentős kihívások a XX. században keletkeztek, miközben megoldásuk, a kihívásokra adandó válaszok a XXI. századra maradnak! Aki azonban mindvégig kitart, az üdvözül … (Mt 10,22 és 24,13)

Jelenlét az ország „könyvtári piacán” Évszázadokon keresztül kizárólagos, de legalábbis döntően meghatározó súlyú 1948-49. Minden elvész… Az állami / tanácsi / szakszervezeti könyvtári rendszer „mindent visz”.

A gyűjtemények használata Évszázadokon keresztül folyamatos, döntően képzést támogató tartalommal, nemcsak az egyházi szolgálatot vállalók, hanem az egész ország, a világi képzés számára is. 1948-49. A világi szerepkör elvész… Az állami oktatási rendszerből az egyházi könyvtárak kizárásra kerültek

Gyűjtemény gyarapodás Évszázadokon keresztül folyamatos, élő. Az állomány dinamikusan fejlődik. Jellemző az állomány aktív fenntartói használata, gondoskodó működtetése. 1948-49. Hatalmas törés. A gyűjtemény már csak az egyházi szolgálatra készülőket segíti.(?) A világiak számára jó esetben könyvmúzeum.(?)

Gyűjtemény gyarapodás adatokban Év: 2012 Egyházi könyvtárak Egyéb könyvtárak Egyházi arány %-ban   szolgáltatóhelyek száma 78 db 4.226 db 1,85 % gyarapodás darabszáma 62.495 db 1.421.823 db 4.4 % Gyarapításra fordított összeg 164.344.000 Ft 5.575.539.000 Ft 2.95 %

Az egyházi könyvtárak elvesztették a könyvtári rendszerben évszázadokon át elfoglalt helyüket, súlyukat, tekintélyüket Év: 2012 Egyházi könyvtárak Egyéb könyvtárak Egyházi arány %-ban Használó összesen (fő) 61.601 2.313.976 2,67 % Használat összesen (alkalom) 360.216 24.647.730 1,46 % Kölcsönzés összesen (db) 183.072 30.502.206 0,6 % Helybenhasználat összesen (db) 468.386 28.583.076 1,64 %

Már szinte több, mint kihívás… általános oktatási szerep elvesztése a könyvtári rendszeren belüli hely, súly, tekintély elvesztése a használók az egyházi könyvtáraktól való „elszokása” könyvmúzeummá való átalakulás A fenntartó egyház maga is ambivalens - teher a könyvtár? Értékes teher? Vagy érték? - ha érték, mire használható? A válaszok a tényekben is megjelennek …

Pl. munkatársi létszám adatban… Ha jól számítottam a statisztikából, akkor 4,17 fő (nem feltétlenül teljes munkaidős!) dolgozik átlagosan egy egyházi könyvtárban. Ez elképesztően kevés ahhoz, hogy érdemi kitörést lehessen megcélozni!

Egyéb adatokban Rettenetesen alacsony a gyarapodás Alacsony a forgalom Alacsony a feltártság – nincs is ember aki ezt elvégezné Súlytalan a szerep. Felehető a kérdés: Szükség van-e egyházi könyvtárakra? Bízom abban, hogy fenntartótól egyértelmű igen választ kapunk, de tegyük fel ezt a kérdést általánosságban, az állam nevében. Biztos, hogy a válasz: Igen? Elgondolkodtam: Van-e specifikációja – valami egyedisége, személyessége az egyházi könyvtáraknak? Ami elkülönít, ami jellemez, ami megfogható?

Például a küldetésnyilatkozat 1997. évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről 55. § (1) A nyilvános könyvtár alapfeladatai: a) a fenntartó által kiadott alapító okiratban és a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott fő céljait küldetésnyilatkozatban közzé teszi Nem találtam (szúrópróba szerűen kerestem) küldetésnyilatkozatokat ….

Kitörési pontok Gyűjtemény a világról (= hozzáférés) önmagunkról (= dokumentum) A fizikai gyűjteményt és az ún „hozzáférés gyűjteményt” összehangoltan kell fejleszteni, illetve komplex megoldások kellenek a kétféle gyűjtemény szolgáltatásának menedzselésére. (eszközök, terek, egyéb feltételek)

Kitörési pontok Közösségépítés (Pilisi evangelikusok)

Hatékonyság a közösségépítésben a könyvtári rendszer az egyént rászabott szolgáltatásaival képes ellátni az ellátás eléri a közösségi szintet is A jó könyvtári ellátás a szolgálandó közösséget nem homogén halmazként, hanem tagolt célcsoportokként határozza meg. A könyvtárak képesek - mint kulturális szolgáltatók - eljutni a helyi társadalmak sajátos rétegzettségű csoportjaihoz. Ezekre jellemző, hogy rendkívül gyorsan változnak, alakulnak át és igen széles spektrum mentén szerveződnek. Létrejöhetnek többek között életkor, élethelyzet, egészségügyi állapot, tanulás, munka, hobbi, érdeklődés, szabadidő eltöltés, etnikai -, nemzetiségi -, vallási hovatartozás, migráció, vagy akár egy új kommunikációs eszköz, vagy felület (pl. elektronikus űrlap) használatához kapcsolódva is.

Kitörési pontok Sikeresség szolgálat Ehhez rendkívüli módon tudnunk, ismernünk kell, hogy fenntartónk mit tart, gondol, képzel el sikernek. Mikor mondja valamire, valakire, önmagára, hogy sikeres? Ha ennek vannak dokumentumai, akkor ezt bibliaként kell forgatni. Be kell tudni mutatni, hogy mindezért a könyvtár mit tud tenni.

Kitörési pontok Önismeret építés Ma minden „dokumentumosítható” . Ezt meg is kell tenni. Feladat: a szervezett begyűjtés, feltárás, szolgáltatás menedzselése.

Kitörési pontok Partneri együttműködés Feladatmegosztás. (Még arra sem vagyunk képesek, hogy egymás nyitva tartásáról, elérhetőségéről tájékoztassuk az olvasóinkat a honlapunkon ….) szolgáltatások közös menedzselése együttműködés felmérésekben, igénykutatásokban

Kitörési pontok Új küldetéstudat megfogalmazása mivé akarunk válni, mit szeretnénk magunkról állítani, milyennek szeretnénk, ha bennünket látna a világ, a társadalom.

További trendek Előtérbe kerülnek a személyre szabott szolgáltatások, tartalmak Segíteni kell, szükséges

A jövő irányai Változó közeg. A hagyományos könyvtár alapvetően hardver bázisú. Nyomtatott és elektronikus dokumentumokkal teli. A jövő ezzel szemben szoftver közegű. Nő a honlap, a használó hozzáférések jelentősége. Következmény: átcsoportosulásra és átképzésre szorulunk. Másra képződtünk elő, ezen változtatni kell. A szolgáltatások nem íróasztal mellett, hanem a honlap felületén adódnak át! Sennyei Pongrácz igazgató, Austin: ’A változó könyvtár’

A jövő irányai „Kicsomagolódás”. A hagyományos könyvtárban a gyűjtemény, a szolgáltatás és a hely összetartozott. Most ez „kicsomagolódik”. A gyűjtemény a „felhőkbe” kerül, a szolgáltatás eszközökön zajlik, a hely a tér elveszti kizárólagos jellegét. Sennyei Pongrácz igazgató, Austin: ’A változó könyvtár’ A helynek és a térnek új funkciókat kell kapniuk!

A jövő irányai Szolgáltatások áthelyeződése. A szolgáltatások a pult helye helyett az elektronikus felületekre tevődnek át. Ezen új szerepeket és szolgáltatásokat kell vállalnunk. Sennyei Pongrácz igazgató, Austin: ’A változó könyvtár’

Teljes paradigmaváltás Minden dokumentumról digitális másolat készíthető A hálózaton ezek bárkinek, bárhova közvetíthetők (eddig egyedi példányokkal dolgoztunk) Bárki digitalizálhat, bárki közvetíthet, bárhonnan Teljesen nyitott a verseny A hálózat közmű lett, ott van a zsebben, az asztalon Kokas Károly igazgató, Szeged

Kitörési pontjaink, melyek a stratégiai irányokat meghatározzák Helyismeret, helytörténet információi / dokumentumai Oktatási háttértevékenység Kulturális, közösségi tér Specializálódó gyűjtemény, speciális dokumentumok Információ metaadatolás Hálózati működés, mint erőforrás Szaktudás, IKT technológiák Archiválási, webarchiválási rendszer Egységes, olvasóbarát portál szolgáltatások

Feladatok: Küldetés tisztázás a könyvtári rendszeren belül Küldetés tisztázás a fenntartói sikeresség támogatásában A megcélzott szerepnek megfelelő súlyú, tartalmú személyi feltételrendszerre való áttérés megcélzása A gyűjteményismeret magasabb, sokkal magasabb szintre való emelése. Azaz tanulás – tanulás – tanulás. Nem a történeti gyűjteményismeretre gondolok mert ebben a hozzáértésünk rendben van, hanem a „hozzáférés gyűjtemény” technikai, technológiai alkalmazási ismereteinek fejlesztésére, a digitális írni-olvasni tudás állandóan megújuló ismereteire

Üzenet – hír – evangélium EKE - MKE Partnerséget ajánlok Az MKE-nek eddig 3 partner egyesülete van … Lehetne négy is … Részvétel az MKE szervek munkájában, betagolódás, kommunikáció szakmán belül és kívül is. Üzenet – hír – evangélium Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely Isten szájából származik. (Mt 4,4)

Köszönöm figyelmüket! Fehér Miklós Könyvtári Intézet mfeher@oszk.hu