A kérgestest átvágása, osztott-agy kísérletek, Wada-teszt

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Készítette: Sábián Róbert
NYELVVÁLASZTÁS A 10B 10C. LEHETŐSÉGEK • EDDIGI NYELV FOLYTATÁSA 12. OSZTÁLY VÉGÉIG • ÚJ NYELV VÁLASZTÁSA ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI UTÁN.
Interaktív táblák Bevezetés.
Digitális világ A digitális reklám
Kirándulás. Szép időben maciék kirándulni mennek a szabadba.
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Készítették: Balázs, Misu, Zita, Zsuzsi
Mentális komputerek, avagy fény-hang készülékek az oktatásban
ÉN IS EPILEPSZIÁS VAGYOK.
A kommunikáció fogalma, formái, szabályszerűségei
4. Kreatív döntéshozatal
Az idegrendszer felépítése és működése
:00 --Atom-- Rézfaszú bagoly és további híres nemlétező dolgok tárlata - röhejes kiállításon jártam:) Nemrégiben Busával a nemlétező tárgyak-dolgok.
Williams szindróma (WS) diagnosztizálási lehetősége egyszerű kétfülű érthetőség- vizsgálattal Vicsi Klára Beszédakusztikai Laboratórium BME Távközlési.
Térbeli infinitezimális izometriák
Intervallum.
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
SzTE JGYTFK Matematika Tanszék
Sztereogram.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Horváth István Általános Iskola
Többdimenziós kockák síkbeli megjelenítése
Virtuális jelenlét a Facebook-on avagy adalékok az egészségügy számára Egészségtelen emberek egészséges profilja a Facebook-on.
Bilateralis opercularis szindróma gyermekkorban
A „hűséges kéz” és az „állhatatos szem” viszonya x A taktilis és a vizuális megismerés összekapcsolhatósága a XVII. században Szerző: Pintér Lilla Témavezető:
Agyi lebenyek normális funkciói, lebenysérülések tünettana
Posztnatális agyi ártalmak
Mekkora erőt kell kifejtenie az izomnak, ha a teher súlyereje 200 N, erőkarja 0,5 m és az izom erőkarja 0,05 m? Mekkora erőt kell kifejtenie az izomnak,
Gazdasági ismeretek.
Az agy működése.
Magasabbrendű idegtevékenység
Az RSA algoritmus Fóti Marcell.
Az emberi agy gyakran becsap!
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Arteria profunda femoris aneurysmájának sikerrel operált esete
Készítette: Serly Dániel
Az ember idegrendszere
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
Baba Etológia.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Szobára jelentkezés a kar.mek.nyme.hu-n by UF roli.
Mozgókép - Alapfogalmak
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Simicskó István c. egyetemi tanár, államtitkár
IDEGRENDSZER FELÉPÍTÉSE
Fogalom Kérdezz! Felelek.
A figyelem pedagógiai szempontból legfontosabb aspektusai (Eisert 1991
Magasabb rendű idegtevékenység
Munka.
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
Sapientino A minket körülvevő tér Miket találsz Aladdin szőnyegén? Kattints a megfelelőkre! Rajta van …
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Pszichológia előadás /2007. tanév őszi félév
Botyánszki Laczik Rácz
Mechatronikus szemmel nézve Bozsik Márton - NIUAJF
Adatmegjelenítés (és fontossága, vizuális adatelemzés, az adatok első feltérképezése, adatok adekvát reprezentációja)
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Magasabbrendű idegtevékenység
Magasabb rendű idegtevékenység
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
Egyenletek.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Velünk élő középkor Forrás:
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

A kérgestest átvágása, osztott-agy kísérletek, Wada-teszt

Mi az a kérgestest? Corpus callosum Több millió idegrostból áll, a két agyféltekét összekötő legfontosabb pálya - Biztosítja a két félteke közötti állandó információcserét

Minek kell átvágni? Epilepszia: a jobb-, illetve bal agykéreg bizonyos pontjain kialakuló görcs( spontán jelentkező, más betegséghez nem köthető görcsrohamok) A kérgestestben az idegrostok tükörszimmetrikusan vetülnek az ellenoldali agykéregre. Előfordulhat, hogy egymást erősítő kétoldali epilepsziás tükörgörcsök alakulnak ki, ilyenkor életmentő műtétként indokolt a kérgestest átvágása Ez nem károsítja az agy alapvető életfunkcióit, a rohamok pedig enyhülnek

Következmények, kísérletek Roger Sperry Az osztott agyú pácienst megkérik, hogy nézzen középre, egy pontba, így a szemek jobb látóterébe jutó látvány kizárólag a bal féltekébe kerül( a bal látótérből pedig a jobb féltekébe) A bal kéz tapintási élményeit ezeknél az embereknél csak a jobb félteke érzékeli, a jobb kezét pedig csak a bal félteke

- Ezután jobb oldalról röviden( 100-200 ezredmásodperc) felvillantottak diavetítéssel egy tárgyat, pédául egy ollót, mire a válasz: „ollót láttam”. Ha bal oldalon vetítettek egy másik ábrát, pl. egy kockát, a válasz: „ nem láttam semmit”, de a bal kéz képes volt több tárgy közül kiválasztani a kockát. - Sok hasonló kísérlet alapján kimutatták, hogy a két félteke különbözik egymástól. A legszembetűnőbb, hogy nagyon ritka kivételektől eltekintve beszéddel kifejezni magát csak a bal félteke képes( függetlenül attól, hogy „ki milyen kezes”), a beszédcentrum ált. bal féltekés. A jobb félteke is felismeri a dolgokat, de azt csak „sejtetni” képes.

Ez Roger Sperry eredeti kísérlete: http://www. youtube. com/watch

Wada-teszt Juhn Wada A két félteke egymástól függetlenül is elaltatható A tükörepilepszia kezelésére találta ki, de használták arra is, hogy megállapítsák, melyik féltekében van a beszédcentrum( 95%-ban a bal féltekében, a „kezességtől”függetlenül) Nátrium-amytalt fecskendeznek pl. a bal arteria carotisba. A pácienst megkérik, hogy emelje fel mindkét karját és számoljon. Kis idő múlva a jobb kéz leesik( mozgatásáért a bal félteke felelős), illetve az ember megnémul; a beszédcentruma bal féltekés.