Együtt a roma diszkrimináció ellen (A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának tapasztalatai) Készítette: Dr. Wirth Károly mb. igazgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Az iskolai szociálismunka
az áldozatokért és a tettesekért
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
általános főig. helyettes
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
Dr. Ádám Adrienn igazgató
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Az Áldozatsegítő Szolgáltatások fejlesztése alprojekt
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Az Igazságügyi Szolgálat tevékenységének ismertetése
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Miben ugyanaz, miért más?
„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” április.
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
Büntetés-végrehajtási
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Az Igazságügyi Hivatal helye, szerepe a családon belüli erőszak kezelésében, az áldozatok segítésében Dr. Triznay Gabriella Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Igazságügyi Hivatal TÁMOP Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató július 15.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” november.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Jász –Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat tevékenységének bemutatása Dr. Berkó Attila JNSZ. Megyei Kormányhivatal Igazságügyi.
Előadás másolata:

Együtt a roma diszkrimináció ellen (A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának tapasztalatai) Készítette: Dr. Wirth Károly mb. igazgató Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata

A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat tevékenységi köre Pártfogó felügyelői tevékenységek Büntető ügyekben alkalmazható közvetítői eljárás (mediáció) Áldozatsegítő tevékenység Jogi segítségnyújtó tevékenység

A pártfogó felügyelői tevékenységek Környezettanulmány készítése Pártfogó felügyelői vélemény készítése Pártfogó felügyelet Közérdekű munkabüntetés letöltésének szervezése, ellenőrzése Börtönpártfogolás és utógondozás

Környezettanulmány készítése A környezettanulmányban a pártfogó felügyelő a terhelt életviszonyaira és életvitelére jellemző tényeket és körülményeket írja le.

Pártfogó felügyelői vélemény készítése A pártfogó felügyelő az ügyész vagy a bíróság, illetve a büntetés-végrehajtási bíró elrendelésére kvázi szakértői véleményt készít, amelyben a környezettanulmányban is megjelenő információkon túl értékeli az elkövetői magatartás személyes vonatkozásait A pártfogó felügyelő javaslatot tehet egyedi magatartási szabály elrendelésére Az elrendelő felkérésére vizsgálni kell, hogy az elkövető hajlandó-e a sértett számára jóvátételt nyújtani, és azt a sértett elfogadja-e

Pártfogó felügyelet Célja: A pártfogó felügyelő segítségével csökkentse az elkövetőnél a bűnismétlés veszélyét, és fokozza az elkövető társadalmi reintegrációjának esélyét Az elterelés, az alternatív szankciók és az utógondozás alkalmazásával hosszú távon tegye lehetővé a börtönnépesség csökkenését

Az elkövető reintegrációja biztosításának fő elemei A dinamikus helyzetfelmérés: az elkövető magatartásánál a megváltoztatható tényezők vizsgálata, feltárása A bűnmegelőzési programok kiválasztása: a rendelkezésre álló tréningek közül (pl. szociális készségfejlesztő, személyiségfejlesztő, agressziókezelő, szenvedély betegségeket kezelő tréning)

Pártfogó felügyelői szolgálat diszkriminációs tapasztalatai A pártfogó felügyelet alá kerülők többsége már az elrendelést megelőzően valamilyen szintű társadalmi kirekesztést él meg A hátrányos megkülönböztetést a büntetett előélet fokozza, az egyén marginalizálódását növeli Reszocializációjukat nehezíti a társadalom tagjai, olykor intézményei felől fellépő ellenséges, negatív, elutasító attitűdök >> bűnismétléshez vezethet

Beavatkozásaink a roma diszkrimináció csökkentésére I. Munkához jutás elősegítése, foglalkoztathatóság fejlesztése (munkaerő-piaci képzéssel kapcsolatos pályázatokban részvétel) Együttműködések kialakítása intézményekkel, szolgáltatást nyújtó szervezetekkel >> elfogadóbbá, befogadóbbá válnak Diszkriminációs problémával való találkozás esetén jelzéssel élés a szakmai kompetenciával rendelkező intézmény felé

Beavatkozásaink a roma diszkrimináció csökkentésére II. Önismereti csoportfoglalkozásaink különös hangsúlyt helyeznek a különböző társadalmi csoportokból érkező pártfogó felügyelet alatt állók közötti kooperatív technikákra >> a kisközösségi szocializáció során előítéletekkel ellentétes tudattartalmakat sajátítanak el Kerekasztal-megbeszélések szervezése, melyekre meghívást kapnak a térség hátrányos helyzetű, roma származású emberekkel foglalkozó civil szervezetei

Beavatkozásaink a roma diszkrimináció csökkentésére III. Pártfogó felügyelői szolgálatunknál roma származású dolgozó is van, segítségével lehetőséget teremtünk a pártfogó felügyelet alatt állók részére beás nyelven történő kommunikációra Két másik pártfogó felügyelő munkatársunk is kommunikál beás nyelven

Közérdekű munkabüntetés letöltésének szervezése, ellenőrzése A pártfogó felügyelő feladata a lehetséges munkahelyek felkutatása, együttműködésbe vonása, és a büntetés letöltésének szervezése, valamint a végrehajtás folyamatos ellenőrzése.

Börtönpártfogolás és utógondozás A büntetés-végrehajtási intézetből való szabadulás előtti pártfogó felügyelői beavatkozás a szabadulás előkészítése céljából. Utógondozás: A szabadságvesztésből szabadulónak a bűnismétlés megelőzése céljából segítség nyújtása a reintegrációhoz és az ehhez szükséges szociális feltételek megteremtéséhez.

Pártfogó felügyelő diszkriminációs tapasztalatai és beavatkozásai A fogva tartottak és a szabadultak a társadalom nagyon marginalizálódott részéből kerülnek ki A büntetés-végrehajtási intézetben a fogva tartottakra ható negatív tényezők még tovább erősödnek A pártfogó felügyelő a fogva tartottakkal az egyéni interjú, illetve a csoportos foglalkozás során elfogadó, toleráns attitűdöt alkalmaz >> segítő funkció hatékonyságát növeli

Büntető ügyekben alkalmazható közvetítői eljárás (2007. január 1-től) Bűncselekmény elkövetésével kiváltott konfliktust kezelő eljárás. Célja: Bíróságtól, illetve ügyésztől független közvetítő bevonásával –a sértett és az elkövető közötti konfliktus rendezésének megoldását tartalmazó, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a terhelt jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő- írásbeli megállapodás jöjjön létre.

Áldozatsegítő tevékenység (2006. január 1-től) Felvilágosítás adása Érdekérvényesítés elősegítése Azonnali pénzügyi segély adása Szakjogászi segítségnyújtás biztosítása A szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak kárenyhítés nyújtása támogató hatóságként

Áldozatsegítő szolgálat roma diszkrimináció elleni tevékenysége Az általános jogi tájékoztatás keretében az ügyfél igénye esetén részletesen ismerteti az általános diszkrimináció tilalma mellett a roma diszkrimináció esetén felkereshető intézmények tevékenységét és elérhetőségét

Jogi segítségnyújtó tevékenység A jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény alapján a rászorulók számára biztosítja: 2004. április 1-től a peren kívüli ügyekben a jogi tanácsadást, illetve beadvány-, okiratszerkesztést 2008. január 1-től a bíróság előtti polgári peres és nemperes, valamint a büntetőeljárásokban a pártfogó ügyvéd igénybevételét

Mely ügyekben nyújtható támogatás 1. Peren kívüli ügyekben: Minden jogvitás ügyben, melyben perre kerülhet sor Mindennapi megélhetést érintő kérdésekben Közigazgatási eljárásban Bűncselekmény áldozata számára Rendkívüli jogorvoslati kérelem elkészítéséhez 2. Peres ügyekben: Polgári peres és nemperes eljárásokban Büntető ügyekben a sértett, a magánvádló, a magánfél, egyéb érdekelt, valamint a pótmagánvádló számára

Ki tekinthető rászorultnak 1. A jogi szolgáltatás díját az állam viseli: Ha az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a minimál nyugdíjat, egyedülálló esetében annak 150 %-át Akinél a jogszabály vélelmezi a rászorultságot Bűncselekmény áldozata esetében, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a tárgyévet megelőző nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 86 %-át 2. A jogi szolgáltatás díját az állam legfeljebb 1 éves időtartamra megelőlegezi: Ha az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a tárgyévet megelőző nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 43 %-át

Kik nyújtják a jogi szolgáltatást (Nép Ügyvédje Hálózat) 1. Peren kívüli ügyekben: Jogi segítők (ügyvédek, közjegyzők, egyetemi oktatók, társadalmi szervezetek) 2. Peres eljárásokban: Pártfogó ügyvéd (ügyvéd, ügyvédi iroda, társadalmi szervezet, ha van ügyvéd megbízottja) 3. Egyszerűbb megítélésű ügyekben: Jogi segítségnyújtó szolgálat ügyintézői

Jogi segítségnyújtó szolgálat roma diszkrimináció elleni tevékenysége I. Diszkriminációs ügyekben lehetősége van jogi tanácsot adni, illetve rászorultság alapján jogi segítőt, pártfogó ügyvédet biztosítani jogi viták rendezése érdekében Kihelyezett ügyfélszolgálati tevékenységét a megye mikrotérségi központjaiban együttműködési szerződés alapján az Egy Hajóban Alapítvány végzi. A szervezet jogi segítségnyújtást biztosít a hátrányos településeken, nehéz körülmények között élő roma lakosság számára is.

Jogi segítségnyújtó szolgálat roma diszkrimináció elleni tevékenysége II. A Szigetvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat szerződéses partnerként, jogi segítőként fejti ki tevékenységét a Szolgálatunknál A Szent Márton Caritas Alapítvány, aki a többségében romák lakta Alsószentmártonban végzi a tevékenységét, is segíti a Szolgálatunk munkáját Szolgálatunk együttműködik az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referensével, tájékoztató anyagai ügyfélvárónkban megtalálhatók

A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat segítségnyújtási terve a diszkrimináció elleni tevékenységhez Az Igazságügyi Szolgálatunk felajánlotta a szakmai irányító szerve és a felügyeletét ellátó minisztériumnak, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referense számára rendszeres ügyfélfogadási lehetőséget biztosít a Jogi segítségnyújtó szolgálat ügyfélfogadó helyiségében A diszkriminációs jogsérelmet szenvedő ügyfelei számára megfelelő elérési és várakozási körülményeket biztosítunk

Köszönöm figyelmüket!