A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Urbán Ferenc Ábel: A KIR megújítási lehetőségei
Advertisements

STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Az Európai Képesítési Keretrendszer és a Nemzeti Képesítési Keretrendszer megjelenése a Krúdy Gyula Tagintézmény szakképzési kínálatában.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
A QF Embodiment projekt
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
TÁMOP / „Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése, 2
Képesítési keretrendszerek illeszkedése és a minőségbiztosítás Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének előkészítéséhez május.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Ajánlások az OKKR bevezetésének szervezeti, jogi és finanszírozási megoldására Temesi József pillérvezető Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Képesítési keretrendszer Képesítési keretrendszer alapfogalmak, alapértelmezések, alapkérdések Derényi András Országos Kredittanács, Oktatáskutató és Fejlesztő.
EKKR-OKKR: az európai folyamat és magyar állomásai
EKKR Az Európai Képesítési Keretrendszer Készítette: Keresztesi Judit A21YTQ Molnár Attila Károly H9QG5B.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
AZ ASEDEM ÉS A QF EMBODIMENT. 2 Spanyol Multimédia Szövetség Célja:  A multimédiával és az új technológiákkal kapcsolatos képzés és ismeretterjesztés.
Az Oktatási Hivatal új szervezeti felépítése, feladatainak bővülése
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Előadás másolata:

A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól EKKR OKKR Az Országos Képesítési Keretrendszer (OKKR) létrehozásával kapcsolatos európai uniós elvárások A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól Forgács András TÁMOP 4.1.3.

Nemzeti és regionális képesítési keretrendszerek (2009. november) EKKR Dk-ázsiai kkr Közép-amerikai kkr Csendes-oceániai kkr = Nkkr-t fejlesztő országok Dél-afrikai térség kkr Ausztrál, új- Zélandi kkr

Az EKKR természetéről, tartalmáról alapvető célja: ún. metakeretrendszerként európai dimenzióban biztosítani a nemzeti oktatási, képzési rendszerekben keletkezett képesítések átjárhatóságát, hordozhatóságát, átláthatóságát. az államok önkéntes csatlakozására épít, nem ír elő a csatlakozók számára kötelező érvényű intézményi, szervezeti megoldást. Az EKKR-hez csatlakozni szándékozókkal szemben alapvető elvárás és a csatlakozás előfeltétele: a nemzeti oktatási, képzési rendszerekben keletkező képesítések definiálása egységes elvek mentén, egységes struktúrában (képesítési szintek hierarchikus rendbe rendezése, tanulási eredmény alapú kimenetekre épülő deskriptorok szerint), a megfeleltetéshez szükséges szakmapolitikai, szervezeti feltételek – nemzeti keretek között, figyelemmel nemzeti sajátosságokra – megteremtése.

Az Európai Parlament EKKR Ajánlása a nemzeti koordinációs pontok (NKP) feladatairól i. Nemzeti képesítési rendszereken belüli képesítési szintek megfeleltetése az Európai Képesítési Keretrendszer szintjeinek; ii. annak biztosítása, hogy a viszonyításra/megfeleltetésre alkalmazott módszer és eljárás átlátható, a nyilvánosság számára hozzáférhető legyen; iii. a lehető legszélesebb körben megismerhetők legyenek az EKKR-rel kapcsolatos információk és a viszonyítási eljárás szabályai; iv. az OKKR működtetésében érdekelt valamennyi fél – oktatási és képző, szociális partnerek, ágazatok és szakértők – érdemben részt vegyen a folyamatban.

A magyar EKKR NKP főbb feladatai Közoktatás Munkaszervezet Összekötő kapocs a képesítési hatóságok között Szakképzés Felnőttképzés Előzetesen megszerzett tudás elismerése Felsőoktatás

Biztosítsa a nemzeti képesítési rendszerek képesítési szintjei megfeleltetését az EKKR szintjeinek A Ország EKKR B Ország Képesítési szintek Képesítési szintek 1 1 1 2 2 2 3 3 4 3 4 5 4 6 5 5 7 6 6 8 7 Képesítések (A) Képesítések (B) 9 8

Biztosítsa az OKKR működtetésében érdekelt valamennyi fél (oktatási és képző intézmények, szociális partnerek, szakértők) érdemi részvételét Pedagógusok, oktatók, kutatók Szakmai, társadalmi partnerek OKKR O Tanuló egyén Oktatáspolitika irányítói

EKKR-KONFORM ADATBÁZIS létrehozása, működtetése a hazai képesítésekről

Kapcsolattartás az Európai Bizottsággal, NKP-k hálózatával (adatszolgáltatás, jó gyakorlatok megismerése)

Az OKKR-rel, EKKR-rel kapcsolatos információk, ismeretek, eljárások széles körű disszeminációja (honlap, képzés, tájékoztatás)

Hol legyen a magyar NKP és melyek legyenek a kompetenciái? NKP = munkaszervezet Lehetséges megoldások, alternatívák Hol? Milyen hatáskörrel? Mikor? Kik? Mennyiért, miből? (EU támogatás 2010-től) Mielőbb cselekedni kell!!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET OKKR EKKR