Norvégia Norvég Királyság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Természetismeret 6. A Föld
Zene: Wild Theme (The Shadows) (The Shadows) Utazás Norvégiában Kattints az előrehaladáshoz.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
Európa fogalma, fekvése, határai
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
Az általános légkörzés
Oroszország és az orosz nyelv Kelemen Bálint
A tundrától a trópusokig
Talpon maradni.
A hideg övezet.
FÖLDRÉSZEK.
Zene: Wild Theme (The Shadows) (The Shadows) Utazás Norvégiában Kattints az előrehaladáshoz.
Sarkköri öv.
Éjféli nap a norvégiai Lofoten szigeteken.
Norvégia pps..
Victoria.
Ausztrália Boros Bálint VI..
AUSZTRÁLIA FELFEDEZÉSE
Ukrajna.
Benkovics László, február 2013
Ausztria Valacsay András.
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Európa fogalma, fekvése, határai
Olaszország.
Éghajlattan összefoglalása
Itt vagyunk mi.
Norvégia Készítette: Végh Bianca
Lengyelország.
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A.
Liechtenstein Kováč Sofia 8.a.
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
Norvégia történelme 12.ASZ.
Törpeállamok.
Tundra, állandóan fagyott területek
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
A gazdag és a szegény Itália
Zene: Wild Theme (The Shadows) (The Shadows) Utazás Norvégiában Kattints az előrehaladáshoz.
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Francia Köztársaság.
Észak-Európa II. A skandináv együttműködés Norvégia - partvidéke
Észak-Európa I. Észak-Európa országai Észak-Európa elhelyezkedése
Szerbia – Szerb Köztársaság
Világtenger földrajza. Tengeráramlások  Éghajlat módosító hatású  Hideg vagy meleg  A hideg nyáron, a meleg télen érezteti hatását főként  „Folyóvíz”az.
Hőmérséklet Likker Erika Zsuzsanna. A hőmérséklet mérésére hőmérőt használunk. Minden kontinensnek megvan a saját hő tulajdonsága és környezettipusa:
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Narancsík Eszter Záreczky Terézia
Norvégia pps..
Amerika éghajlata.
Spanyolország Az Ibériai- vagy Pireneusi-félszigeten, Európa délnyugati részén fekszik. Itt található Európa legdélibb és legnyugatibb pontja is. Északról.
Körzetei és az övezetes mezőgazdasága
Svédország és Balti államok
Készítette: Koleszár Gábor
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Ázsia természetföldrajzi képe
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Új-Zéland.
29. A TENGERVÍZ MOZGÁSAI ?.
Európa földrajzi helyzete, határai
Amerika éghajlata.
Előadás másolata:

Norvégia Norvég Királyság

Független állam Észak-Európában, Svédországtól  nyugatra. Hosszan elnyúlt alakja van; atlanti-óceáni  partszakasza fjordjairól híres. Nem tagja az Európai Úniónak.

Norvégia címere Norvégia zászlója

IDŐZÓNA: +1 és +2 fővárosa Oslo államforma alkotmányos monarchia király V.Harold miniszterelnök Erna Solberg hivatalos nyelv norvég (bokmål és nynorsk) népesség 5 096 300 fő népsűrűség 13,3 fő/km² terület 385 186 km² víz 6,0 % IDŐZÓNA: +1 és +2

Földrajza és Felszíne Norvégia Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Az ország túlnyomó részét a Skandináv-hegység borítja. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 000 km hosszú. Keleten Svédország, Finnország és Oroszország, nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja. Legmagasabb pontja a Jotunheimen nemzeti parkban található 2469 méteres Galdhøpiggen. A legnevezetesebb földrajzi formák a fjordok: mély, gleccservájta völgyek; a leghosszabb a Sogne-fjord. Számos gleccser és vízesés is található az országban. Nyugat-Norvégia fjordjai – a Geiranger-fjord és aNærøy-fjord – a természeti világörökség részei. Az ország főként gránit és gneisz sziklákból épül fel, de a pala, a mészkő és a homokkő is gyakori.

Norvégiát hagyományosan öt földrajzi régióra tagolják: Nord-Norge Trøndelag Vestlandet Østlandet Sørlandet

Nærøy-fjord

Éghajlata A golfáramlat miatt a szélességi fokon a szokásosnál magasabb a hőmérséklet és több a csapadék, főként a partvidéken. A belső területeken kevesebb a csapadék, és hidegebbek a telek. Az ország északi része szubarktikus, míg Svalbard sarkvidéki tundra éghajlatú. Az északi sarkkörön túli területeken a nyári nap nem nyugszik le (innen ered az „éjféli nap országa” kifejezés),de a délebbi területeken is napi 20 órán át tart a világosság.

Élővilága Növényvilága szegényes, uralkodó fája a lucfenyő és erdei fenyő, az ország déli részében kocsányos tölgy és bükkfa is nő, a magasabb hegyeken havasi flóra díszlik. Jellegzetesebb állatai: lemming, sarki nyúl, sarki róka, taránd-szarvas, hóbagoly, hering, tőkehal.

sarki nyúl hóbagoly lemming Taránd szarvas tőkehal hering sarki róka

Történelem 1397 és 1524 közt Norvégia Dániával és Svédországgal együtt a Margit királynő által 1397-ben létrehozott kalmari unió részét képezte.1523-ban Svédország kivált az Unióból, így az egy év múlva felbomlott. Két népszavazást is tartottak a csatlakozásról az Európai Unióhoz; mindkétszer a csatlakozás ellenzői győztek kis többséggel.

Királyi palota Oslóban

Alkotmány, államforma Norvégia parlamentáris-demokratikus alapokon álló, alkotmányos monarchia. Az állam feje a király: ő a fegyveres erők főparancsnoka, az egyház feje. Az uralkodó jelenleg V. Harald (1991. január 17-e óta).

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás Legfelső törvényhozó szerve a Storting nevű parlament. 165 tagja van, akiket 4 évenként választanak. Storting parlament

Közigazgatási felosztás Norvégia 19 megyére van felosztva. Vallási és nyelvi megoszlás norvégok 92,7%, svédek 0,7%, dánok 0,6%,  jugoszlávok 0,5%, britek 0,3%, amerikaiak  0,2%, németek0,2%, irakiak0,2%,pakisztániak 0,2%, szomáliaiak 0,1%, finnek 0,1%, irániak 0,1%, egyéb 3,7%, számik (lappok) 20 000 fő. A lakosság 86%-a az evangélikus Norvég Egyházhoz tartozik.

Nidarosi katedrális

Gazdasága Az állam területének csaknem háromnegyede terméketlen. Az Oslói- és a Trondheimi-medencén kívül a fjordok keskeny partszegélyein találhatók művelhető földek. Gazdasági életében a tenger játssza a legfőbb szerepet. A meleg Golf-áramlat és a hideg parti vizek öve rengeteg halat biztosít. Norvégia halászata Európában vezető helyen áll. A tenger egész éven át jégmentes, ezért a szállítás nagy mértékben itt történik. Az állandó, bő vízhozamú, nagy esésű folyókra telepített vízerőműveknek köszönhetően ez első a villamosenergia termelésben a világon. Ennek az energiának a segítségével a következő iparágakat tudják fenntartani: színesfémkohászat, ötvözetgyártás,ammóniaelőállítás, elektrokémiai ipar. Jelentős a szénhidrogének (főleg kőolaj) bányászata az Északi-tengeren.

Kulturális világörökség Az UNESCO a kulturális világörökség listájára az alábbi helyszíneket vette fel: Az urnesi dongatemplom; Bryggen (Bergen Hanza-kori kikötője); Røros bányaváros; Alta sziklarajzai; Vegaøyan – A Vega-szigetvilág; Struve földmérő vonal emlékei Norvégiában Hammerfest, Alta, Kautokeino  településeken.

Vega-szigetek urnesi dongatemplom

Művészet Irodalom: Norvégia ismert a black metal színteréért. a norvég írásművészet máig legismertebb alakja Henrik Ibsen (1828-1906) drámaíró. Hardanger fidula

Vége