A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai 2014-2015 telén Dr. Füstös Zsuzsanna 1
(Botanikailag évelő) A vöröshagyma, Allium cepa L. A vöröshagyma a termesztésben két-, illetve hároméves növény. (Botanikailag évelő) 2
Vöröshagyma Késői felszedése 3
Vöröshagyma betakaríttás A vöröshagyma érésének kezdetét a hagymatest fölötti szárrész, azaz a ”nyak” folyamatos puhulása jelzi, ennek következtében a lomb meghajol, megdől. A vöröshagymának ezt a természetesen bekövetkező érési folyamatát mesterségesen például taposással, hengerezéssel nem ajánlatos, vegyszeres kezeléssel pedig a tárolási veszteségek miatt tilos befolyásolni. A vöröshagymát hazánkban kétmenetben takarítjuk be. A földből való kiemelést akkor végezzük el, amikor a területen lévő hagymák háromnegyed része megdől. A rendre rakott hagymát az időjárástól függően 7-10 napig utóérleljük. A teljesen leszáradt lombú ”zárt nyakú” hagymát felszedjük és a tároló helyiségbe szállítjuk.
Csapadék 2014 betakarítás időszakában Levegőtlen feltételek Július
Csapadék 2014 betakarítás időszakában Augusztus Szeptember
Hiányzó, sérült buroklevél Az egyenetlen vízellátás következménye- ként a buroklevél nem alakul ki , reped leválik
Hiányzó, sérült buroklevél következményei Gyors , korai kihajtás, gyökeresedés
Hagyma peronoszpóra 9
A peronoszpóra fertőzés következményei Nyakas hagyma Belső vizenyősödés
A peronoszpóra fertőzés következményei Nyitott nyak Korai rothadás
A peronoszpóra fertőzés következményei Puhulás Baktériumos rothadás
A betegség a tárolóban jelentkezik. Szürkepenészes nyaki rothadás(Botrytis allii) A betegség a tárolóban jelentkezik. A buroklevél, ezüstös szürke, leválik, a hagyma puhul, megjelennek a penészgyepek é a szkleróciumok. Kockázat a magas páratartalom 13
Aspergillus niger A betegség a felszedés után jelentkezik. A buroklevél merev nehezen válik le , alatta találhatóak a gomba képletek. Szaporodásuknak a meleg, párás levegő kedvez.
Optimális tárolási feltétlenek Légtér Konténeres tárolás A vöröshagyma optimális tárolási hőmérséklete 0 oC, az ajánlott relatív páratartalom 65-70 % Az ajánlott CO2 aránya 5% az 02 aránya 3%. CA s
Tárolási hibák Páralecsapódás Fagyás
Csomagolási kockázat Tálcás csomagolás Befülledés, gyökeresedés
Árukezelés Leértékelt áru A romlás okai
Vöröshagyma fajta szám 2013 Európai fajtalista: 948 Magyar Nemzeti Fajtalista: 38 ebből hazai nemesítésű: 24 (makói típusú 5 ) 19
Szárazanyag-tartalom 1970-2003-ig
Teendők Fokozott ellenőrzés igényel és sorra kerülhet a betárolt hagyma tárolás alatti újraválogatása. Optimális tárolási körülmények ,”fagyveszély” Kíméletes anyagmozgatás Minőségmegőrző csomagolás Hűtőlánc
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! 22