Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Fehéredtünk-e 2014-ben?
A statisztikák alapján a fehéredés jelei látszanak a vágás területén AKI ábra 8%-kal több sertést vágtunk ben, mint az előző évben. A levágott sertések száma elérte a 4millió db-ot. (Ez még mindig 2%- kal alacsonyabb, mint az előző 5 éves átlag.) Az élősertés exportunk közel negyedével csökkent. (Az élősertés papíron való utaztatása értelmetlenné vált.) Élősertés importunk növekedése 10% körül alakult. (Ennek jelentős része ugyanakkor malac.) A sertéshús export kb. 5%-kal nőtt, az import 7%-kal csökkent. Az élőállat és hús és készítmény együttes külkereskedelmi mérlege mennyiségben egyensúlyi helyzetet mutat, míg értékben közel 150 millió Euró a külkereskedelmi többletünk. AKI ábra
A növekvő vágásszám ellenére az ágazat teljesítménye jelentősen visszaesett A húságazat 2014-as teljesítményének volumenindexei (2013=100) A hús és baromfihús ágazat összesített teljesítménye kis mértékben csökkent(-1,75). 673 Mrd Ft értéket állított elő az ágazat a következő struktúrában: -készítménygyártás 172 Mrd Ft -baromfihús feldolgozás 258 Mrd Ft -húsfeldolgozás 244 Mrd Ft A húsfeldolgozás és tartósítás jelentős teljesítménycsökkenése a vágásszám növekedése mellett nehezen értelmezhető. KSH előzetes adatai alapján
A vágósertés vágóhídi ára „E” minőség A vágósertés hazai termelői ára A magyar húságazatban 2014-ben is az EU-ban zajló piaci folyamatok voltak a meghatározók -Az élősertés éven belüli áralakulását befolyásolták az orosz intézkedések. -A magyar árak követték az EU árakat, de annál gyakorlatilag egész évben magasabbak voltak. -A hazai termelésből származó élősertés ára 2014-ben éves átlagban (E kategória) 3,4%-kal volt alacsonyabb, mint 2013-ban. -Az ágazat átadási árai stagnáltak, illetve némi növekedést mutattak, ami az eredményesség kismértékű javulását jelentheti. AKI ábra
Az 5%-os áfa-kulcs piactisztító hatása az árakban még nem látható egyértelműen A hivatalos statisztikai adatok azt mutatják, hogy megállt a félsertés ár és az élősertés ár arányának egészségtelen alakulása. AKI adatok alapján Reménykedünk a trendfordulóban, de biztosat még nem állíthatunk
A hazai ágazat technológiai lemaradása az európai mezőnytől nem csökkent, a szükséges fejlesztési beruházások nem indultak el megfelelő nagyságban, mivel az ágazat szereplőinek többsége eredményesség hiányában nem rendelkezik fejlesztési forrásokkal. Már „audit” problémái is vannak az ágazat cégeinek. Az ágazat szereplőinek többsége az alacsonyabb kamatú, kedvezményes hitelekhez sem fér hozzá, mivel az elmúlt évek eredményei alapján a bankok nem tartják a cégeket hitelképeseknek. A fejlesztési támogatásokhoz való hozzáférés az ágazat meghatározó szereplői számára erősen kérdőjelesnek tűnik. A „nagyvállalati kör” EU gazdaságfejlesztési forrásokból való kimaradása esetén nem reménykedhetünk az ágazat középtávú fejlődésében sem. A húságazat továbbra is súlyos gazdasági nehézségekkel küzd
Milyen folyamatok befolyásolhatják az ágazatot 2015-ben ? Az EKÁER fehérítő hatása? Áfa helyzet. Az orosz embargó hatása? A gazdasági növekedés és a reáljövedelmek erősödésének hatása? A vasárnapi zárva tartás hatása? A fejlesztési források megnyílása? Új külpiaci lehetőségek? (távol-kelet)
Mi is a húsvéti sonka?* Parasztsonka: Egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (konyhasóval és/vagy nátrium-nitráttal a felületet bedörzsölik), majd 6 °C-on több hétig (hónapig) érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. 6 hónapig eltartható. Hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka: Bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. 1 hónapig eltartható. Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, ami több napig fedőpácban érlelődik majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. 1 hónapig eltartható. Gyorspácolt, főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják és 72 fokon főzik. 1 hónapig eltartható. *Dr. Zsarnóczay Gabriella prezentációja alapján
-A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! -Kétes eredetű terméket, olyat amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! -Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon. A Ft-os gyorsérlelt, főtt sonka és a 2000 Ft feletti parasztsonka nem ugyanaz. -Vásárláskor gondosan ellenőrizze a termék szavatossági idejét! -Vásároljon legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket! Néhány húsvéti jó tanács a fogyasztónak
Köszönöm a figyelmet!