Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép 2015.03.24. (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Fehéredtünk-e 2014-ben?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Van-e még lejjebb?”, avagy a magyar húsipar állapotfelmérése 2012 húsvétján (a prezentáció az AKI adatainak felhasználásával készült)
Advertisements

A magyar húságazat 2010 tavszán
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Meddig tarthatnak a böjti szelek a magyar húságazat számára?
Magyar Export-Import Bank Rt.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
FEJLESZTÉSI FORRÁSOK A PIAC SZEMÉVEL ESSŐSY ZSOMBOR Elnök, Magyarok a Piacon Klub.
Reklámtorta 2013 DIMSZ Vámos-Hegyi Attila elnök. A kutatás módszertana • DM Szenzor elnevezésű ágazati kutatásunk célja és módszertana az előző évhez.
Fejlesztési források a piac szemével Essősy Zsombor elnök Magyarok a Piacon Klub.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Hogy is néz ma ki a magyar húságazat.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzete és jövője
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Mi jellemző a hazai autóiparra és a beszállítók helyzetére napjainkban? MKT szeptember 30. Pécs.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
HOGYAN KÉSZÜL A HÚSVÉTI SONKA?
Cementipari észrevételek és javaslat november 20. a es időszak tervezett CO 2 kvóta kiosztásával kapcsolatban MAGYAR CEMENTIPARI SZÖVETSÉG.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
JEREMIE Programok módosulásai
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Húságazati nagyböjt, avagy a magyar húsipar elmúlt egy évének gazdasági értékelése. Az anyag összeállításánál az AKII, a KSH és a Bizottság adatai kerültek.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
KOLBÁSZBÓL VAN A KERÍTÉS?
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Fizetési mérleg jelentés
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az értékkategóriák.
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
A magyar mezőgazdaság szerkezete
A magyarországi húsipar helyzete nemzetközi összehasonlításban
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
A HÚSVÉTI SONKA Dr. Zsarnóczay Gabriella
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Fehéredtünk-e 2014-ben?

A statisztikák alapján a fehéredés jelei látszanak a vágás területén AKI ábra 8%-kal több sertést vágtunk ben, mint az előző évben. A levágott sertések száma elérte a 4millió db-ot. (Ez még mindig 2%- kal alacsonyabb, mint az előző 5 éves átlag.) Az élősertés exportunk közel negyedével csökkent. (Az élősertés papíron való utaztatása értelmetlenné vált.) Élősertés importunk növekedése 10% körül alakult. (Ennek jelentős része ugyanakkor malac.) A sertéshús export kb. 5%-kal nőtt, az import 7%-kal csökkent. Az élőállat és hús és készítmény együttes külkereskedelmi mérlege mennyiségben egyensúlyi helyzetet mutat, míg értékben közel 150 millió Euró a külkereskedelmi többletünk. AKI ábra

A növekvő vágásszám ellenére az ágazat teljesítménye jelentősen visszaesett A húságazat 2014-as teljesítményének volumenindexei (2013=100) A hús és baromfihús ágazat összesített teljesítménye kis mértékben csökkent(-1,75). 673 Mrd Ft értéket állított elő az ágazat a következő struktúrában: -készítménygyártás 172 Mrd Ft -baromfihús feldolgozás 258 Mrd Ft -húsfeldolgozás 244 Mrd Ft A húsfeldolgozás és tartósítás jelentős teljesítménycsökkenése a vágásszám növekedése mellett nehezen értelmezhető. KSH előzetes adatai alapján

A vágósertés vágóhídi ára „E” minőség A vágósertés hazai termelői ára A magyar húságazatban 2014-ben is az EU-ban zajló piaci folyamatok voltak a meghatározók -Az élősertés éven belüli áralakulását befolyásolták az orosz intézkedések. -A magyar árak követték az EU árakat, de annál gyakorlatilag egész évben magasabbak voltak. -A hazai termelésből származó élősertés ára 2014-ben éves átlagban (E kategória) 3,4%-kal volt alacsonyabb, mint 2013-ban. -Az ágazat átadási árai stagnáltak, illetve némi növekedést mutattak, ami az eredményesség kismértékű javulását jelentheti. AKI ábra

Az 5%-os áfa-kulcs piactisztító hatása az árakban még nem látható egyértelműen A hivatalos statisztikai adatok azt mutatják, hogy megállt a félsertés ár és az élősertés ár arányának egészségtelen alakulása. AKI adatok alapján Reménykedünk a trendfordulóban, de biztosat még nem állíthatunk

A hazai ágazat technológiai lemaradása az európai mezőnytől nem csökkent, a szükséges fejlesztési beruházások nem indultak el megfelelő nagyságban, mivel az ágazat szereplőinek többsége eredményesség hiányában nem rendelkezik fejlesztési forrásokkal. Már „audit” problémái is vannak az ágazat cégeinek. Az ágazat szereplőinek többsége az alacsonyabb kamatú, kedvezményes hitelekhez sem fér hozzá, mivel az elmúlt évek eredményei alapján a bankok nem tartják a cégeket hitelképeseknek. A fejlesztési támogatásokhoz való hozzáférés az ágazat meghatározó szereplői számára erősen kérdőjelesnek tűnik. A „nagyvállalati kör” EU gazdaságfejlesztési forrásokból való kimaradása esetén nem reménykedhetünk az ágazat középtávú fejlődésében sem. A húságazat továbbra is súlyos gazdasági nehézségekkel küzd

Milyen folyamatok befolyásolhatják az ágazatot 2015-ben ? Az EKÁER fehérítő hatása? Áfa helyzet. Az orosz embargó hatása? A gazdasági növekedés és a reáljövedelmek erősödésének hatása? A vasárnapi zárva tartás hatása? A fejlesztési források megnyílása? Új külpiaci lehetőségek? (távol-kelet)

Mi is a húsvéti sonka?* Parasztsonka: Egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (konyhasóval és/vagy nátrium-nitráttal a felületet bedörzsölik), majd 6 °C-on több hétig (hónapig) érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. 6 hónapig eltartható. Hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka: Bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. 1 hónapig eltartható. Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, ami több napig fedőpácban érlelődik majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. 1 hónapig eltartható. Gyorspácolt, főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják és 72 fokon főzik. 1 hónapig eltartható. *Dr. Zsarnóczay Gabriella prezentációja alapján

-A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! -Kétes eredetű terméket, olyat amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! -Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon. A Ft-os gyorsérlelt, főtt sonka és a 2000 Ft feletti parasztsonka nem ugyanaz. -Vásárláskor gondosan ellenőrizze a termék szavatossági idejét! -Vásároljon legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket! Néhány húsvéti jó tanács a fogyasztónak

Köszönöm a figyelmet!