Bemutatónk témája: Toni Morrison Miért őt választottuk? Még mindig aktívan tevékenykedő írónőMég mindig aktívan tevékenykedő írónő Nemcsak az első fekete.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

A boldog emberek tudják,
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Életbölcsességek a szeretetről, boldog életről és a lélekről, lelkiismeretről.
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
Ebből keletkezett minden, ami látható és tapintható.
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Család.
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Gondolatok a barátságról
Köszöntés Download von Funny-Powerpoints.de
Wass Albert Karácsonyi vers ll. F: Laci.
TURIYAM Téma: Önmagunk mibenléte
Őszinte bocsánat.
VAN Választásunk? Munkától lóg a nyelve.  Milyen lehet az IQ tesztje? Ha jól van beállítva a stopper, válasza egy kérdésre sem nyer.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
ÉLET Click to advance slides.
“13 tanács egy életre".
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Zsikazsu Emlékkönyve.
"Keresd az életben mindig a szépet
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet! Lehet, hogy fontos!
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
Szerelem „Azt kértem Tőled, hogy szeress még. Azt mondtad, hogy Neked ennyi nem elég. Annyi mindent adhatnék még hát kérlek Kicsim kérlek maradj még! Maradj.
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Csernus doktor 10 aranyszabálya
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
Milyen öregek vagyunk?. Az idei egyetemi gólyák közül sokan 1988-ban születtek... Ekkor Te már tudtál osztani, szorozni, sőt egyenleteket megoldani...
FONTOSAK VAGYUNK EGYMÁSNAK...
Tudod, ki vagyok én ? Soy alguien con quien convives a diario Az a valaki vagyok, akivel te minden nap együtt élsz….
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
Szülőhazám! Zenével:.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
ISTEN hozott köztünk!.
Tiéd vagyok, tiéd életem. Uram, Te vagy kegyelmes erős Isten
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Kertész Imre: Sorstalanság
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
A nyár számomra tömény esszenciáját jelentette mindannak, amit a múltban szerettem, és ami hiányzott belőle.:)
Apokalipszis 12/C.
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
A BOLDOGSÁG TITKA.
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Egyszer egy fiatal, igen szerelmes férfi elhatározta, hogy barátnöje, WENDY nevét a péniszére tetováltatja.
Bölcsességek, aforizmák
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Halász Judit Semmi sem tökéletes
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene. MARJAM MIRZAKHANI.
Nem tudom mikor lesz.
Mountain of China Tudjuk…. - miért nem teszünk róla ?
Gazdagabb vagy bárkinél,
Árvácskák és Móricz Zsigmond
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
A dolgok értéke… Készítette: Via "Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, hogy elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa.
Szabó Magda : Abigél.
Asztrológiai továbbképzés
A HÁROM FA.
Imádkozz az Észak-Koreában élő gyermekekért!
Előadás másolata:

Bemutatónk témája: Toni Morrison Miért őt választottuk? Még mindig aktívan tevékenykedő írónőMég mindig aktívan tevékenykedő írónő Nemcsak az első fekete nő, aki Nobel- díjat nyert, de egyben az első fekete isNemcsak az első fekete nő, aki Nobel- díjat nyert, de egyben az első fekete is Mindegyik művének mozgatórugója a NŐMindegyik művének mozgatórugója a NŐ

Toni Morrison élete és munkássága „Semmit sem lehet várni egy olyan világtól, ahol akkor is probléma vagy, ha te vagy a megoldás. „

Élete (1931-) :  Chloe Anthony Wofford néven született  Néger munkáscsalád gyermeke  Fehérgyűlölet légkörében nőtt fel  Howard Egyetemen hallgatott angolt, színjátszással is foglalkozott  Az egyetemen kapta a "Toni" becenevet, mely középső nevéből jön (Anthony), Morrison pedig férje családneve

Írói karrierje:  Szerkesztőként sokat tett az afrikai-amerikai irodalom előmozdításáért  Már a Howard Egyetemen elkezdett költeményeket írni, egy irodalmi csoport tagjaként  Első regénye 1970-ben jelent meg, Nagyonkék címmel  Stílusa a mágikus realizmus: valami örökké változó módon, az éles körvonalakkal megrajzolt realizmust fantasztikus és álomszerű elemekkel keveri

Regényei :  Nagyonkék (The Bluest Eye) (1970)  Sula (1974;)  Salamon ének (Song of Solomon) (1977)  Tar Baby (1981)  A kedves (Beloved) (1987)  Dzsessz (Jazz) (1992)  A paradicsom (Paradise) (1999)  Szerelem (Love) (2003)  A Mercy (2008)

Egyéb művei :  Kisregény: "Recitatif" (1983)  Dráma: Dreaming Emmett  Libretto: Margaret Garner (2005)  Ismeretterjesztő irodalom: The Black Book (1974), Playing in the Dark (1992), Remember:The Journey to School Integration (April 2004)

Díjai és jelölései  Díjai: Irodalmi Nobel-díj - az első fekete író és a nyolcadik nő, aki irodalmi Nobel-díjat kapott, 1988: Pulitzer-díj a "Beloved„ című regényéért  Jelölései: Grammy díj A legjobb gyerekeknek szóló mesealbumért

Salamon ének (Song of Solomon) (1977) „Ha behódolsz a levegőnek, fel tudsz szállni rá”

 Az első néger alkotás,amelyet az amerikai könyvklub a ‘hónap könyvének’ választott  ‘Gyökerek regénye’: hol keresse a gyökereit a néger, az ember?  A regény középpontjában Pilátus áll: a néger nő aki anélkül tud repülni hogy egyszer is elhagyná a földet.  A párharcok könyve is: Solomon és Hagar viszonya: „Egy emberi lényt nem lehet birtokolni”

A kedves (Beloved) (1987) „Van elég gondja az embernek a mindennapi életével is. A jövő csak egy napnyugta; a múlt olyan dolog, amit magunk mögött kel hagyni. „

 A regény középpontja: Sethe, a szökött rabszolga, az anyaság megtestesítője  Számára a jövő értelme abban áll, hogy féken tartsa a múltat  A mű alapja egy megtörtént esemény, egy hatalmas vihart kavaró gyilkosság  "El akartam rabolni az olvasót, kegyetlenül belehajítani egy idegen környezetbe, első lépésként ahhoz, hogy osztozzanak a könyv lakóinak életében - mint ahogy az embereket is egyik helyről a másikra hajították, bármelyik helyről bármelyik masikra, minden felkészítés vagy oltalom nélkül."

Szerelem (Love) 2003 „Lehetett bármilyen helyed az életben, vagy bármilyen a lelki állapotod, attól, hogy a csillagokkal teli ég az éjszakád része, gazdagnak érezted magad. „

 Hét nő története, akik a férfiban férjet, szeretőt, apát, barátot, pártfogót, cinkost keresnek  egy fekete negyed elhagyatott házában élő két, gyűlölködő öregasszony életéből kerekedik ki másik öt nő története.  A hetedik nő: egy én-elbeszélő, L., aki a regény legrejtélyesebb figurája

Amit tanulhatunk Toni Morrisontól  Az élet tisztelete  Az ember az összes emberek választásában választja meg önmagát  Az ember az összes emberek választásában választja meg önmagát  Vállalja saját gyökereinek felfedezését, még ha az sokszor konfliktushoz vezet a jelennel  Regényeiben észrevétlenül ötvözi a hagyományt és az újat, így azok mindenkihez szólnak

A NŐ Toni Morrison elképzelésében  A NŐ kitalálhatja, megalkothatja magát, saját azonosságának egyetlen forrása lehet  A NŐ jelképes maszkot ölt, hogy családját összetartsa  A NŐ szerepet játszik, ha kell  A NŐ, aki megtanul repülni: ekkor lesz egész ember és végre uralkodik az életén – ‘eljött az időd’

Toni Morrison az emberi kapcsolatokról  „Azt hiszed, csak mert nem szeret, értéktelen vagy... Egy emberi lényt nem lehet birtokolni…Te tudnál valaki olyat szeretni, aki senki nélküled?”  „Láttad már valaha, hogy szeretik a felhők a hegyet? Körbeveszik, sokszor nem látod a hegyet a felhőktől. De tudod mit? Feljebb mész, és mit látsz? A hegy tetejét. A feje szabad, mert a felhők szabadon engedik.”  „A szerelem akkor szerelem, ha szabad”  „Nem tudod elveszíteni azt, ami nem a tiéd”

„Csak a nyelv véd meg minket a névtelen dolgok rettenetétől.” (beszédében a Nobel-díj átvételekor, 1993)

Készítették: Villámvadászok 10/6