Stóka György - Stókáné Palkó Mária: Az első iskolaszámítógépektől a tabletekig stokagy@ekfck.hu stokane@ekfck.hu Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kar,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.
Advertisements

E-learning alapú távoktatásos képzés
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
ECDL vizsgák lehetőségei az alapoktatásban. Módszerek és taneszközök Módszer: Az az eszközrendszer, mely a kitűzött célok eléréséhez vezet. (Segít a cél.
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Mobil hangkommunikációs hálózati ismeretek Projekt- összefoglaló.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben - TÁJÉKOZTATÓ -
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
E-learning és a multimédia
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Expressz Programiroda.
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
A NAT jövője az informatikán innen és túl Reményi Zoltán.
e-Learning a tanárképzésben
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola informatikai felszereltsége Helyzetkép és célkitűzések Gyulafehérvár, november 10.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Kompetensek lettünk? június 27..
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
A tanulói laptop program megvalósítása a Kecskédi Általános Iskolában.
a KFRTKF Gyakorló Általános Iskolája
Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Kecskemét
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése.
Projektzáró rendezvény Intelligens iskolák létrehozása az újszászi tanulók egyenlő esélyeiért TIOP-1.1.1/ projekt.
Új tanulási módszerek az informatikában Lakosné Makár Erika 1
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
EKE NTDI-DIGITÁLIS PEDAGÓGIA PROGRAM 2017
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A digitális kompetencia fejlesztése
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Az óvodai informatikai nevelés helyzete
Előadás másolata:

Stóka György - Stókáné Palkó Mária: Az első iskolaszámítógépektől a tabletekig stokagy@ekfck.hu stokane@ekfck.hu Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kar, Sárospatak

Előadásvázlat Bevezetés Az iskolák és az informatika viszonya IKT-eszközök a pataki képzőben régen és ma Információs és kommunikációs technológiák a pataki karon folyó pedagógusképzésben Comenius Logo - Imagine Meseszerkesztő programok Manó-sorozat Okosdoboz Az informatika oktatást (is) érintő változások a pataki képzőben

Bevezetés A számítástechnika/informatika fejlődése a pataki képzőben a nyolcvanas évek második felében kezdődött, így nagyjából három évtized történéseiről kell beszámolnunk. Az első ABC-80-as számítógépektől a mai tabletekig és okostelefonokig vezető út helyenként buktatóktól sem volt mentes. Történelmi fordulópontok a pataki képző életében: 2000. január 1-től a Miskolci Egyetemhez csatlakoztunk Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar néven 2013. július 1-től az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karaként működik. Mottónk: „A felnövekvő generációt meg kell tanítanunk együtt élni a világot behálózó informatikai rendszerekkel.”* * Vámos Tibor: Informatika a közoktatásban. Ózd,1995.

Az iskolák és az informatika viszonya (1) Az iskolákkal szembeni társadalmi elvárások megváltoztak: napjainkban a szülőknek is természetes igénye, hogy a gyermekeik már az általános iskola alsó tagozatában találkozzanak a számítógépekkel. Sajnos, a központi tantervek (NAT, Kerettanterv, Kereszttantervek) erősen politikafüggőek: hol nagyobb, hol meg kisebb lehetőséget biztosítanak az informatikai ismeretek átadására az általános iskolákban. Ha ehhez még hozzávesszük az iskolák helyi vezetőinek az informatikához való hozzáállását, …

Az iskolák és az informatika viszonya (2) „Amennyiben az iskola, a pedagógia csak egy informatikai tantárgyban és nem az információs társadalomra történő felkészítésben, tehát nem egy kultúra, egy általános szemlélet kialakításában gondolkodik, hibát követ el…”* * Óriásira nőtt az információs óceán, meg kell tanulni ezen navigálni (Vámos Tibor akadémikussal Schüttler Tamás beszélgetett 1997-ben.)

Az iskolák és az informatika viszonya (3) A pedagógusképzésben az informatika eszközrendszeréhez, lehetőségeihez alapvetően kétféle módon közelíthetünk: az egyik – általánosabb – megközelítés, amikor az informatikát a nevelés-tanítás-tanulás, illetve az óvodai-iskolai adminisztráció eszközeként kezeljük; a másik lehetőség, amikor az informatika az oktatás tárgyaként jelenik meg a tanórákon, illetve általánosabban: a pedagógiai folyamatokban; Az óvó- és tanítóképzésben mindkét szerepkörben föllelhetők a napjainkban csak IKT-ként emlegetett információs és kommunikációs technológiák.

Az iskolák és az informatika viszonya (4) Hosszú időnek kellett eltelnie, amíg igazán használható oktatóprogramok jelentek meg a piacon… Miért kellett erre ilyen sokáig várnunk? A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhány lehetséges okot: a számítógépek használata speciális ismereteket igényelt, kezdetben az operációs rendszerek (DOS, UNIX) nem voltak igazán felhasználó- barátok; a pedagógusok idegenkedtek a számítógépektől; az oktatóprogramok között elvétve akadt néhány valóban használható, és azok is elsősorban a matematika tantárgyhoz kötődte; viszonylag hosszú időt vett igénybe az informatika műveltségterület térhódítása a közoktatásban.

IKT-eszközök a pataki képzőben régen és ma (1) 1985 augusztusában az akkor még önálló intézmény számítógépparkja az alábbi eszközökből állt: ZX Spectrum 1 db HT-1080 Z 1 db VIDEOTON TV 1 db COMMODORE VIC-20 1 db COMMODORE 64 2 db COMMODORE 16 1 db IBM gépeket először a főiskola gazdasági hivatala kapott 1987-88-ban; ezeket (egy XT-t és egy 286-os AT-t) bérszámfejtésre, illetve főkönyvelésre használták.

IKT-eszközök a pataki képzőben régen és ma (2) Az 1990-es évek elején: sikerült egy, a többi tanítóképző főiskolával közösen benyújtott FEFA pályázaton (FEFA I) kb. 3,5 MFt-ot nyernünk számítógépes infrastruktúra fejlesztésére; az Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében kaptunk egy ún. X.25-ös hálózati végpontot: segítségével számítógépes levelezést folytathattunk hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt; a hazai rendszerek közül mi az ELLA elektronikus levelező rendszer tagjai voltunk.

IKT-eszközök a pataki képzőben régen és ma (3) A HUNGARNET Egyesület, illetve az NIIF Koordinációs Iroda időnként szervezett egy-egy szoftverlegalizációs programot valamelyik vezető szoftvergyártó világcéggel közösen… Ugorjunk előre két évtizedet! Mi a helyzet az IKT-eszközök terén napjainkban a sárospataki képzőben? Megjegyzés: 2013. július 1-től az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karaként működik. A rendszergazdánk rövid összefoglalója szerint: a nemrég történt „gépszámlálás” során több, mint száz működőképes számítógép volt használatban a sárospataki karon;

IKT-eszközök a pataki képzőben régen és ma (4) 3 db digitális táblánk van, mindhárom fix projektorral; 1 db fix projektor a 20-as és 1 db a 10-esben teremben is van, ezen kívül van még 4 db hordozható projektorunk; a használatban levő nyomtatók főleg hálózati, lézer, duplex nyomtatók (Konica-Minolta), összesen 7 db, ebből 3 db színes ; az internet hozzáférésünket - mint minden felsőoktatási intézménynek - az NIIFI (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet) biztosítja; az internet-elérést optikai kábelen keresztül kapjuk a Miskolci Egyetemtől, a publikus sávszélesség 100/100 Mbit/s;

IKT-eszközök a pataki képzőben régen és ma (5) a route-olás a Miskolci Egyetem routerén keresztül történik; a Comenius Karnak 3 db IP-cím tartománya van; 1 db Cisco router + 6 db Cisco switch működik. 2013. július 1-től az EKF jelentős informatikai fejlesztéseket hajtott végre a CK-n: integrált telefonközpont az EKF hálózatba; 20 db IBM ThinkCentre számítógép; 13 db WiFi adó;

IKT-eszközök a pataki képzőben régen és ma (6) 1 db hálózatépítő szett; mobil kedvezményes flotta és 6 (+3) hivatali előfizetés; 1 db videokonferencia berendezés. Legújabb beszerzések, bővítések: 16 db asztali számítógép konfiguráció (informatika szaktanterem); 2 db projektor; további 12 db asztali és 18 db hordozható gép.

IKT-eszközök a pataki képzőben régen és ma (7) A közeljövőben várható fejlesztések: az oktatási épület belső hálózatának felújítása, teljes körű WiFi lefedettség kiépítése; a főtér besugárzása (FreeWiFi); 2 db Apple TV 20-25 db ipAd készülék beszerzése hallgatói-tanulói használatra; ...

Információs és kommunikációs technológiák a pataki karon folyó pedagógusképzésben (1) A NAT-ban külön műveltségblokkot kapott az informatika. Természetes elvárás, hogy a pedagógusok munkájában is jelenjenek meg a modern informatikai eszközök. Örvendetes, hogy karunk jó néhány oktatója szintén felismerte a számítógépes oktatás jelentőségét. A gyakorlati képzésünk szintén fontos feladata, hogy a számítógép használatát egyéb tantárgyi órákon is szorgalmazzuk.

Információs és kommunikációs technológiák a pataki karon folyó pedagógusképzésben (2) Napjainkban újabb kihívás vár a pedagógusokra; egyre több iskolában ismerik fel a az ifjúság körében oly népszerű tabletek, i-Pad-ek oktatásban betöltött jótékony hatását. 2013 szeptemberében két oktatónk kapcsolódott be az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézetének és az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának évek óta folyó, új szemléletű módszertani kísérletébe, melynek fő eszköze az iPad táblagép.

Információs és kommunikációs technológiák a pataki karon folyó pedagógusképzésben (3) Karunkon főleg az alább felsorolt oktatóprogramokat használjuk és elemezzük: Comenius Logo - Imagine Seymour Papert a hatvanas évek végén megalkotta a Logo programozási nyelvet és mikrovilágként használta azért, hogy minél hatékonyabb kommunikációs lehetőséget biztosítson a gyermekek és a számítógép között. A Logo nyelvi környezet új generációja, amely egyben multimédiás szerzői környezet is, így a közoktatás teljes keresztmetszetén jól alkalmazható.

Információs és kommunikációs technológiák a pataki karon folyó pedagógusképzésben (4) Meseszerkesztő programok A Lapodamese egy egyszerű rajzoló program, de a figurákat a gyermek nem maga rajzolja, hanem kész elemgyűjteményből kell neki kiválasztani azokat. A gyermekek tevékenysége a jól ismert nyomdázáshoz hasonlítható, de itt a kívánt figurát nem látványa alapján választják ki, hanem beírják vagy kiválasztják a figura nevét. Az idegen nyelv tanulásához is kiválóan használható. Az Animate (http://www.abcya.com/animate.htm) felhasználói felülete hasonló az előző programéhoz, de az animációk rugalmasabban készíthetők el, sőt különböző hangok beillesztésére is lehetőséget ad.

Információs és kommunikációs technológiák a pataki karon folyó pedagógusképzésben (5) Manó-sorozat A Profi-Média Kft-nek az évek során az alsó tagozatosok számára minden tantárgyhoz több évfolyamra sikerült elkészítenie egy-egy oktatóanyagot, amelyek nagyon jól illeszthetőek a használatban lévő tantervekhez. A programok gerincét feladatsorok alkotják. A feladatok megoldását a program értékeli, és visszajelzést ad. Megoldásra vár, hogy a szoftverek legyenek kompatibilisek a legújabb Windows verziókkal, mert olykor futtatásukkor akadnak technikai problémák…

Információs és kommunikációs technológiák a pataki karon folyó pedagógusképzésben (6) Okosdoboz (www.egyszervolt.hu) Egy magyar fejlesztésű, játék alapú, digitális taneszköz, ami hasznos játék otthon, egyben szórakoztató taneszköz az iskolában. Játékosabbá, élvezetesebbé tehetjük vele a tanulást az alsó tagozatos, vagy a még csak iskolába készülő gyermekek számára. Használata egyszerű, s lehetőséget ad otthoni gyakorlásra és iskolai tudásfelmérésre egyaránt.

Az informatikát (is) érintő változások a pataki képzőben (1) 1995. november 1-jén – az óvó- és tanítóképző főiskolák között elsőként – létrehoztuk az (önálló) Informatika Tanszéket. Napra pontosan másfél évtizedet élt meg az önálló Informatika Tanszék: a Miskolci Egyetem szenátusa – a Kari Tanács javaslatára – a Comenius Főiskolai Karon 2010. november 1-i hatállyal megszűntette az önálló tanszékeket.

Az informatikát (is) érintő változások a pataki képzőben (2) 2013. július 1-től ismét kedvező irányt vettek a folyamatok a pataki képzőben: minden reményünk megvan arra hogy néhány év múlva ismét örömmel számolhatunk majd be az önálló - vagy részben önálló - Informatika Tanszék megalakulásáról.

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!