Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok 2010. január 21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A pályakövetés nemzetközi trendjei – hol tartunk most? TÁMOP projekt második szakasz - Nyitókonferencia október 18. Veroszta Zsuzsanna Educatio.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
COMENIUS PROGRAM.  „Egész életen át tartó tanulás programja“  Iskolák nemzetközi együttműködése Mi is az a Comenius?
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
Az Európai Unió története
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
| | Tananyagfejlesztések fejlesztői szemmel Wagner Balázs MTA SZTAKI.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A nevelési-oktatási program előzményei
EU II..
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A QF Embodiment projekt
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Képesítési keretrendszerek illeszkedése és a minőségbiztosítás Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének előkészítéséhez május.
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Ajánlások az OKKR bevezetésének szervezeti, jogi és finanszírozási megoldására Temesi József pillérvezető Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Európa regionális földrajza
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
V alidáció/elismerés a nagyvilágban és Európában Mi ez? Mire való? Milyen megoldások léteznek?
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
AZ ASEDEM ÉS A QF EMBODIMENT. 2 Spanyol Multimédia Szövetség Célja:  A multimédiával és az új technológiákkal kapcsolatos képzés és ismeretterjesztés.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Az SZMBK Modell alkalmazása az intézmény minőségirányítási rendszerek fejlesztésében 13. előadás 1.
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.

A nemzeti képesítési keretrendszer kidolgozásának fő irányelvei Az NKKR-kidolgozás nem állhat egyetlen szakaszból Olyan modellt kell alkalmazni, amelyik képes kezelni a nemzeti sajátosságokat és az oktatási alágazatok eltérő megközelítéseit A sikeres megvalósítás kulcsa egy széles körű és bizalmat ébresztő stratégia Az alapkoncepció bemutatását a nemzeti prioritásokat figyelembe vevő megvalósítási szakasz kíséri

A nemzeti képesítési keretrendszer kidolgozásának fő irányelvei (2) Az NKKR minőségbiztosítását a lényeges aspektusokra szorítkozva kell kidolgozni A kimeneti szemléletet rugalmasan kell alkalmazni Az igazi kihívás az érintett felek meggyőzése és az alkalmazásban való részvételük biztosítása

A nemzeti képesítési keretrendszer életbe léptetésének fázisai Feltáró, indító vitafázis: mik a nemzeti képesítési keretrendszer előnyei, hátrányai Koncepcionális fázis: az NKKR fő céljainak kidolgozása és egy munkamenet elfogadása Tervezési fázis: a kialakítás terve és a megvaló- sításban való megegyezés a fő érintett felekkel Próbafázis: a megvalósítási eszközök tesztje, az operatív bevezetés előkészítése

A nemzeti képesítési keretrendszer életbe léptetésének fázisai (2) A megvalósítás fázisa: a rendszer intézményi és kapaci- tásigényének biztosítása, a képesítések elhelyezése minőségbiztosítási elemekkel kombinálva és figyelemmel az értékelési, diplomakiadási folyamatokra, miközben kiépül a szabályozás és a működtetés rendszere is, többek között megfelelő pénzügyi és számítástechnikai feltételek közepette Értékelési fázis: az előrehaladás és a hatások összegzése, melyet gyakran újabb koncepcionális viták, újratervezés, módosítás követ

Nemzetközi kitekintés: ki hol tart? Az indító fázisban tart három ország: Görögország, Lettország és Szlovákia A koncepcióalkotás és tervezés fázisainak együttesét végzi az országok többsége, 15 ország 3 ország jelezte, hogy már a tervezési fázisban tart (Ausztria, Belgium vallon része, Csehország), eközben tesztelést is végez Németország és Olaszország

Nemzetközi kitekintés: ki hol tart? (2) A megvalósítás különböző fázisaiban (legtöbbször a korai szakaszban) jár 9 ország. Ezek közül a jelenté- sek szerint a korai szakaszban jár Csehország, Luxem- burg, Románia (itt egyszerre folyik a koncepcióalko- tás, tervezés és egyes megvalósítási lépések) és Szlo- vénia, a legelőrébb tartó országok pedig Belgium (flamand tartomány), Dánia, Észtország, Finnország, Málta. Megvalósítottnak tekinti keretrendszerét Írország és az Egyesült Királyság (Anglia, Wales, Észak-Írország – ahol most újabb verziót alkotnak – és Skócia), és ugyancsak a revízió korszakában van Franciaország.

Az Országos Képesítési Keretrendszer munkálatai Az OKKR-kidolgozási folyamat eddigi szakaszai és eredményei nagyjából-egészében megfelelnek az európai országok hasonló fejlesztési folyamatainak. A koncepcionális kidolgozás és a tervezés fázisában vagyunk. TÁMOP 4.1.3: célmegfogalmazás 2010–2012: újabb TÁMOP-projektek lépnek be az alágazati megvalósítás támogatására

TÁMOP OKKR-projekt: 2010 májusáig elvégzendő feladatok A koncepció véglegesítése Szervezeti, szabályozási, jogi aspektusok Szintleírások Konkrét alágazati képesítési szintű leírási javaslatok (érettségi, szakképzési szintek, felsőoktatási diplomaszintek, tudományterületi kimeneti és képesítési követelmények) Kitekintés az informális és nem formális tanulási eredmények elismerésére

TÁMOP OKKR-projekt: 2010 májusáig elvégzendő feladatok (2) Pilot területek előkészítése egyedi képesítések leírási mintáinak megalkotására (egyedi szakképesítések, felsőoktatási szakok, felnőttképzések) A munkáltatókkal való további együttműködés kereteinek megteremtése Alágazati oktatási és kutatási programok előkészítése a tanulási eredmény alapú tantervek, tantárgyi köve- telmények, értékelés és mérés területein Javaslat a további munkálatok tartalmára és lebonyolítására (kormányhatátozat-előkészítés)

2010 és 2012 közötti feladatok Az alágazatok képesítéseinek illesztése az OKKR-hez A szabályozás és működtetés szervezeti és tartalmi kérdéseinek megoldása Beszámoló az európai képesítési keretrendszerhez történő hozzárendelésről Az OKKR indulása