A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
INKUBÁTOR KOMÁRNO – Centrum pre podporu činností podnikateľov, n.o. Adrián Horváth.
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
Norway Grants Zöld Ipari Innováció Környezetbarát Technológiák (horizontális) alprogram tervezet Dr PUSKÁS János Szent István Egyetem
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
Európai Uniós pályázatok Unio Tender Europa Kft..
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Szövegminta Szövegminta szövegminta MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZET- TUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Karrier- és alumni szolgáltatások továbbfejlesztése a Debreceni Egyetemen Alprojekt-vezető: Pilishegyi Péter DE hallgatói.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
Mátyás Csaba szakmai vezető
Mosonmagyaróvár november 25.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Szövegminta Szövegminta szövegminta. Szent István Egyetem Lorem ipsum…. Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, Tel.: Fax:
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt Az innovációs foglalkoztatási kezdeményezések tématerületen megvalósuló.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Budapest Központi Szennyvíztisztító Telep és Kapcsolódó Létesítményei Folyókeresztezések Alterra Kft.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt A foglalkoztatási megállapodások (PAKTUM) tématerületen megvalósuló.
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az evapotranspirációs mechanizmuson alapuló termeszéstechnológiai modell 12 termesztett növényfajra A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei.
AGRIDIAG: az agrár-környezeti teljesítményt értékelő szakképzés hazai feltételeinek megteremtése Leonardo da Vinci innovációtranszfer projekt Dr. Balázs.
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Adatbázis fejlesztés a technológia transzfer és a pályázati tevékenység elősegítésére Dr.Debreczeni Ferenc.
Innovációs programok a Szent István Egyetemen Regionalitás és együttműködés Figler Kálmán, kancellár Dr. Szabó István, külkapcsolati igazgató, dékán.
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
OMNIPACK Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter augusztus 17.
Budapesti Corvinus Egyetem Prezentáció cím egy vagy két sor, balrazárva TÁMOP B.2-13/ Szakmai tanárképzés országos módszertani- és képzésfejlesztése.
TÖBBCÉLÚ KÖZÖSSÉGI TEREK FEJLESZTÉSE –
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)
Duális képzés a Széchenyi István Egyetemen
Előadás másolata:

A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő, december 11. TECH 08-A4/ NTTIJM08 TECH 08-A4/ NTTIJM08 Jolánkai Márton

A kutatás résztvevői: AGRÁR-BÉTA Mezőgazdasági Kft. GAK Nonprofit Közhasznú Kft., Generali-Providencia Biztosító Zrt., Országos Meteorológiai Szolgálat, Szent István Egyetem

A projekt célja olyan teljes körű vertikális technológiai rendszer kidolgozása, amely képes az éghajlatváltozás mezőgazdasági- és élelmiszertermelést befolyásoló negatív hatásaiból fakadó károk előrejelzésére, megelőzésére, illetve enyhítésére. A kidolgozandó termesztéstechnológiai rendszer környezetbarát és messzemenőkig figyelembe veszi az agroökológiai elvárásokat.

A kutatás, fejlesztés és innováció horizontális felületei: Adaptáció a klímaváltozás hatásaihoz. Környezetvédelem. Élelmiszer, és élelmiszeralapanyag termesztési technológiák. Kutatás, fejlesztés és innováció A projekt eredményei: Teljes körű vertikális technológiai rendszer kidolgozása. Technológiai szabadalmak benyújtása. ISO minőségbiztosítási rendszer kidolgozása. Biztosítási- és kárrendezési modell kidolgozása. A kutatási eredmények alkalmazása és elterjesztése.

Kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység

A kutatási projekt szakmai szempontból sikeresen zárult. 3 klímakár megelőző, illetve csökkentő technológia és egy komplex biztosítási kárrendezési modell kidolgozására került sor. Földművelési, növénytermesztési és gyepgazdálkodási minőségbiztosítási rendszert, egy minőség monitoring, valamint egy szaktanácsadási rendszert dolgoztak ki. Továbbá számos részfeladatban vállalt kutatást, köztük klíma modell adaptációt, kockázatelemzést, post harvest technológiai elemzést, cönológiai és termesztéstechnológiai értékeléseket végeztek el. Az eredményekből két szabadalmi bejelentés, 105 tudományos publikáció, kiadvány és szakmai előadás készült.

A konzorcium munkáját bemutató szakmai beszámoló, és a projekt zárójelentése elkészült. Eredményeinek összefoglalását a konzorciumi partnerek munkatervi beszámolói, kiadványai, publikációi, szabadalmi bejelentései tartalmazzák. A konzorcium munkáját bemutató szakmai beszámoló, és a projekt zárójelentése elkészült. Eredményeinek összefoglalását a konzorciumi partnerek munkatervi beszámolói, kiadványai, publikációi, szabadalmi bejelentései tartalmazzák. A jelentések és a bemutató előadások elérhetők a honlapon. A jelentések és a bemutató előadások elérhetők a honlapon.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket Külön köszönet illeti Nyárai H. Ferenc és Török Gábor és mindazon közreműködők munkáját, akik hozzájárultak a projekt sikeres és eredményes befejezéséhez