Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vezérlés, szabályozás, automatizálás
Advertisements

Grafikus felhasználó felületek Linux-on
Dr. Sudár Sándor egyetemi docens Kísérleti Fizikai Tanszék
EuroScale Mobiltechnika Kft
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
A webes tesztelés jövője
Készítette: Glisics Sándor
Mágneses lebegtetés: érzékelés és irányítás
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Fenntartás, karbantartás
Logisztika 6.előadás.
Szabályozási Rendszerek
A kompozitok szerkezet-képzése (a teríték kialakítása) Mi történik? A gyantával ellátott alkotóelemek xy síkban egymáshoz képest a végleges helyükre kerülnek.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Csík Zoltán Elektrikus T
Számítógéppel segített minőségbiztosítás (SPC és SQC)
Batch FórumBudapest, november 10. Batch technológia irányítása alkalmazásával a Honeywell PlantScape rendszerének alkalmazásával a Richter Gedeon.
Minőségbiztosítás a szerelésben
Számítógéppel integrált gyártás (CIM)
Beágyazott internet az alállomási irányítástechnikában Hogyan kerül irodai megoldás az ipari irányítástechnikába? Ez egészen biztosan nagyon veszélyes!
Gáztüzelésű kemence szabályozása Irányítástechnika tárgy T1 tantermi gyakorlat Irodalom: Dr. Harkay Gábor, Dr. Kégl Tibor, Rostás Imre: Automatizálás alapjai.
Zajmérés, zajcsökkentés
Munkapont - Szabályozás
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
Számítógép-hálózatok
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Irányítástechnika Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Vezérlés és szabályozás.
Kötvényárazási hibák intelligens javítóalgoritmusának tervezése és fejlesztése GELLÉN ÁGNES IUFQ58.
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
Magas szintű Ipari Automatizálás Kérdések és válaszok Funkcióblokkon belüli indirekt címzés (CX-Programmer)
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez.
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
A döntés, a döntés folyamata
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Szabályozási Rendszerek 2014/2015 őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Az egyhurkos szabályozási kör kompenzálása
Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői
SZENT IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA
1 Határtalan határvédelem Illés Márton
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
NJSzT Nemes Tihamér Országos Középiskolai Sámítástechnikai Tanulmányi Verseny.
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
Számítógépes szimuláció Első előadás Gräff József.
Automatika Klasszikus Szabályozás elmélet I. Áttekintés Óbudai Egyetem Dr. Neszveda József.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
Operációkutatás I. 1. előadás
Környezetvédelmi analitika
Számítógépes szimuláció
Klasszikus Szabályozás elmélet Óbudai Egyetem Dr. Neszveda József
Gumiipari technikus.
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT
Hungarian Testing Board
Kísérlettervezés 3. előadás.
GÉPKIVÁLASZTÁS.
14-16 óra Rendszerek irányítása. Szabályozás és példával A szabályozás a kibernetikában az irányítás egyik fajtája: az irányítás lehet vezérlés (open.
Előadás másolata:

Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes működtetése úgy, hogy biztosítsa az egyenletes minőséget és ennek dokumentálhatóságát.

Automatika mérnöki területei Folyamatműszerezés Energia elosztás és környezetvédelem Hajtásszabályozás Irányítástechnika Folyamatmodell, irányító algoritmus, megjelenítés, stb Karbantartás menedzsment Ipari kommunikációs hálózatok Vész, védelmi rendszerek

Irányítástechnika területei Folyamatszabályozás (Process Control) Folytonos és batch Gyártásautomatizálás (Manufacturing) Gyártócellák, logisztika, stb. Installációs rendszerek (Installation) Épületautomatizálás, világítástechnika, stb.

Gép, gépcsoport (technológia) Anyag, és/vagy energia, esetleg információ IttB B B IB IB OP T T Alapirányítás Vész, védelem

Irányítástechnika mérnöki feladatai Az irányított berendezés (gép, …) statikus és dinamikus modelljének megalkotása. Az irányítási stratégia megválasztása. A mérés és a beavatkozás elvének és eszközének kiválasztása, továbbá illesztése az irányított és a módosító jellemzőhöz. Az irányító berendezés kialakítása. Az irányítási stratégia le-, és az eszközök fel-programozása.

Modell alkotás Az összetett irányítási feladatot fel kell bontani egyszerűbb, egymástól független feladatokra. Lehetőleg minden egyes irányított jellemző önálló feladat legyen! (Ez nem mindig lehetséges., de e tárgy keretében csak ezt tárgyaljuk) Mérésekkel (black box = fekete modell), vagy az anyag és energia áramok egyensúlyi egyenleteit alkalmazva (grey box = szürke modell) matematikai modellt kell készíteni. (A matematikai modell válasza a gerjesztő jelekre az előírt mérnöki pontossággal megegyezik fizikai rendszer viselkedésével.)

Irányítási stratégia Vezérlés Minden az irányított jellemzőre ható fizikai mennyiséget (jellemzőt) mérünk. Minden lehetséges körülmény esetén kielégítően pontos a modellünk. A beavatkozás a modell alapján történik. Szabályozás Az irányított jellemzőt mérjük és a többi az irányított jellemzőre ható fizikai mennyiség eltérését az üzemi értéktől zavarnak tekintünk. Az irányított jellemzőt hasonlítjuk össze az előírt értékkel. A beavatkozás az eltérés megszüntetése érdekében történik.

Stratégia választás Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez elég tudni, hogy egy értéknél kisebb vagy nagyobb. Analóg jeleket tartalmazó irányítást vezérléssel megoldani általában költséges. Vagy mert sok jellemzőt kell mérni, vagy mert idővel (kopás, öregedés, évszakok váltakozása, stb.) a rendszer modell paraméterei megváltoznak.

A mérés és beavatkozás elvei, eszközei Az „Automatizálás eszközei” jegyzetben van és a félév végén tárgyaljuk a mérés és beavatkozás elveit, eszközeit.

A jelek és jellemzők illesztése Jellemzők A fizikai valóság (szint, nyomás, stb.). Jel Jól kezelhető fizikai érték (áram, feszültség, vagy frekvencia, illetve nyomás). Információt hordoz.

Jelek, jellemzők illesztése Ymax Ymix Umax Umix YMmax UMmax A/D D/A YMmix UMmix

Az irányító berendezés Az „Automatizálás eszközei” jegyzetben van és a félév végén tárgyaljuk az irányító berendezések hardver struktúráját és program szerkezetüket.