A földköpeny és a földköpeny áramlásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

A FÖLD.
Lemeztektonika.
A légkör összetétele és szerkezete
Atmoszféra - A Földünk légköre
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
A FÖLD MÁGNESES TERE Készítette: Tölgyesi Kinga
A Föld belső szerkezete
A Föld belső szerkezete és fizikai folyamatok a Föld belsejében
Alakja, mozgási és ezek következményei
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
A Föld gömbhéjas szerkezete
Periodikus mozgások A hang.
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
A földkéreg „kérge”: a talaj
Az általános légkörzés
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
Készítette: Kálna Gabriella
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Vulkánosság.
A Föld belső szerkezete
A lemezmozgások következményei
A kőzetlemezek mozgása
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
Az óceáni cirkuláció.
Természetföldrajz 5. A Föld belső hője.
Természetföldrajz 2. A Föld alakja, méretei A nehézségi erő és helyi értékkülönbségei Az izosztázia és a Föld belső szerkezete.
Kölcsönhatások.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
A földrengések és a Föld belső szerkezete
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Halmazállapot-változások
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások
Fizika Földrengèsek.
Kör és forgó mozgás.
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
Hullámok.
Készítette: Pelsőczi Gergő
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A FÖLDRENGÉS A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Földrengések.
Juhász Levente (YEA3G2) Ásvány- és kőzettan.
Mechanikai hullámok.
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
Áramlás szabad felszínű csatornában Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.
A Föld.
Atmoszféra - A Földünk légköre
Globális tektonika.
Geológia 9. előadás.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
Vulkánok. Általánosságban: A vulkánok avagy tűzhányók a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken a felszínre jut a magma, az asztenoszféra izzó kőzetolvadéka.
Készítette: Koleszár Gábor
A folyadékállapot.
4. A FÖLD SZFÉRÁI.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

A földköpeny és a földköpeny áramlásai

A Föld belső szerkezetének kutatása A Föld belső felépítéséről, szerkezetéről nagyon kevés közvetlen adattal, megfigyeléssel rendelkezünk, hiszen még a legmélyebb kutatófúrások is csak mintegy 10 km-es mélységig hatolnak le (USA - 9000 m, Kola-félsziget - 12000 m), a Föld sugara pedig a mérések szerint 6378 km. A Föld belsejéről a földrengéshullámok elemzésével lehet közvetett ismeretekhez jutni. A földrengéshullámoknak három fő típusát szokták megkülönböztetni: P hullámok: longitudinális hullámok, a földrengés epicentrumából először ezek érkeznek meg az észlelőállomásokra (primer hullámok). S hullámok: transzverzális hullámok, csak szilárd közegben terjednek, az észlelőállomásra másodiknak érkeznek be (szekunder hullámok). L hullámok: több fajtájuk van, közös jellemzőjük, hogy a rezgés nagysága a mélységgel gyorsan csökken, ezért csak a felszín környezetében terjednek (felületi hullámok).

Azokat a Föld belsejében kimutatható felületeket, amelyeken a földrengéshullámok sebességváltozást szenvednek törésfelületeknek vagy diszkontinuitási felületeknek nevezzük. A földrengéshullámok elemzésével különböző földszerkezeti modelleket alkottak. Jelenlegi ismereteink szerint a Föld belső szerkezete három földövre tagolható: földkéreg, földköpeny, földmag.

2900 km-es mélységig terjed, két részre osztható A felső köpeny kb. 1000 km-es mélységig terjed, átlagos sűrűsége 3,4 g/cm3, ásványtani összetételére jellemző, hogy szilikátásványokból épül fel. Az alsó köpeny átlagos sűrűsége 4,7 g/ cm3, jóval kevesebb információval rendelkezünk róla. A hőmérséklet gyorsan nő a köpenyben lefelé haladva, alsó részén már a 4000 °C-ot is elérheti. A litoszféra vagy kőzetburok általánosabb megfogalmazás szerint a Föld szilikátos öve, amely a kérget és a köpenyt foglalja magába. Lemeztektonikai szempontból viszont a kőzetburok csak a szilárd kéregből és a felső köpeny vékony, közvetlenül a kéreg alatt elhelyezkedő részéből áll. A litoszféra nem egységes héj, hanem több, különböző méretű kőzetlemezből áll. Az asztenoszféra vagy gyenge öv a litoszféra alsó határától kb. 700 km-es mélységig terjed, tehát lényegében a felső köpeny litoszféra alatti részét jelenti, melynek halmazállapota képlékeny, így lassú, folyásos alakváltozásra képes, rajta úsznak a merev litoszféralemezek.

A földmágnesesség A Földet mágneses tér veszi körül, ezen teret a több ezer kilométer mélyen lévő vastartalmú fémolvadékok áramlása kelti. Ezeket a mozgásokat éppen, a fent már említett, földforgás és a belső hő tartja mozgásban. A Föld mágneses tengelyének felszíni döféspontja, a mágneses pólus, nem esik egybe a Föld forgástengelyének felszíni döféspontjával, a csillagászati pólussal. Ezt az eltérést nevezik mágneses deklinációnak. Az elhajlás irányától függően beszélünk pozitív- és negatív deklinációról. Az állandó belső áramlások megváltoztathatják a mágneses teret és a pólusok helyzetét, ilyen változásokat őriznek a különböző mágnesezhető kövületek, melyek megőrizték keletkezésükkör a mágneses irányt. Ezeket az irányokat a földtörténeti események korának meghatározására használják, mindezt az ún. paleomágneses módszerekkel

A földköpeny horizontális áramlásai A földköpeny belső, forrongó mozgásából adódik A tektonikus lemezek mozgását jelen ismereteink szerint ez határozza meg Ez a mozgás táplál minden geológiai tevékenységet a felszínen A Föld külső részét ez a mozgás befolyásolja: hegységképződés, vulkáni működés A horizontális áramlásokon túl le és felszálló áramlások vannak Rendkívül komplex, egyelőre ismeretlen rendszer