Biokémia Fontolva haladóknak
Biogén elemek csoportosítása Biogén elemek: az élőlények felépítésében és működésében részt vevő kémiai elemek elsődleges biogén elemek a sejt tömegének 99 %-át teszik ki C, H, O, N, P, S másodlagos biogén elemek a sejt tömegének 0,005-1 %-át adják Na, K, Ca, Mg, Fe, Cl mikroelemek, nyomelemek néhány ezrelékét adják Cu, I, Co, Zn, Mo, Mn, B stb.
Monoszacharidok Tulajdonságok: édes, vízben jól oldódó gyümölcs, nektár – csalogató vérben, háncsszövetben szállítható Csoportosítás: 1. Szénatom-szám szerint - 3 szénatomosak - trióz - 5 szénatomosak – pentóz - 6 szénatomosak - hexóz (pl. glükóz, fruktóz) 2. Szerkezet szerint - egyes láncú formája igen ritka, mert így instabil, - gyűrűs szerkezet igen stabil! 3. Funkciós csoport szerint - aldóz - ketóz
Triózok – glicerin oxidációs termékei Köztestermékek
Pentózok Ribóz, dezoxiribóz RNS, DNS alkotók Gyakori foszforsavas észterei
Hexózok
Hexózok A fotoszintézis terméke Belőle poliszacharidok Az emberi sejtek tápláléka (vércukor) Oldott állapotban 2 forma, mely egymásba átalakul 1% mindig lánc 99% gyűrűs Gyűrű – 1. és 5. C között éterkötés Aldehid csoportból OH lesz – glükozidos OH ! Glükozidos OH axiális – α glükóz Glükozidos OH ekvatoriális – β glükóz
Diszacharidok (maltóz, cellobióz!) Két egyszerű cukor összekapcsolódásával, víz kilépéssel alakul ki a diszacharid (kondenzáció, hidrolízis) 1. és 4. C között glükozid kötés Édes, vízben oldható
Poliszacharidok 10-nél több monoszaharidból polikondenzációval Vízben nem oldódnak Funkciós csoportjaik le vannak kötve – gyűrűben, egymással , H-híddal Stabilak Nem édesek Általános szerepük az élővilágban: szerkezeti anyagok, energiaraktárak 1. Cellulóz: növényi sejtfal 2. Keményítő: növények tartalék tápanyaga. 3. Glikogén: állati szervezet szénhidrát raktára (máj, izom)
Csoportosítás Monomerek fajtája a, α glükóz – keményítő, glikogén b, β glükóz – cellulóz Kapcsolódás módja a, 1.-4. C – amilóz, cellulóz b, 1.-4. C + 1.-6. C – amilopektin, glikogén (elágazás)
Keményítő Keverék, pontos összegképlete nincs Ideális tartalék tápanyag – szemcséi nem növelik a sejt ozmótikus szívóerejét Korlátlan ideig, mennyiségben raktározható A gyűrűk síkja szöget zár be H-kötések stabilizlják Spirálok (hélix) között kis kapcsolódási hajlam Szemcse porlik, bontható
Cellulóz Növényi vázanyag – sejtfal Csak egyes gombák, baktériumok, egysejtűek képesek bontani (szimbiózis ezekkel!)
Több ezer egyenes elágazásmentes szál Ezekből lemezek, rétegek, kötegek Nincs reakcióképes oldallánca, eleme (H-hidak molekulán, láncon belül, láncok között) Térszerkezete szabályos, maximális rendezettség Nagyon stabil Papír, vatta, pamut…
Lipidek Jellemzők Heterogén csoport Közös tulajdonság az oldhatóság: apoláros oldószerben (benzol, éter, kloroform..) Sok C-H kötés, sok „-CH2-” csoport Hidrofób – víztől elkülönül Jellegzetességüket a kapcsolódó oldalláncok adják
I. Neutrális zsírok Glicerin – háromértékű alkohol zsírsavak – nagy szénláncú zsírsavak Észterei Kondenzáció - H2O hidrolízis +H2O
Biológiai szerep Tartalék tápanyag -Nem fajspecifikus! -H-ek nagy száma miatt sok E nyerhető belőle (1g zsír kb. 40kJ, 1g cukor kb. 20kJ) -Elsősorban állati, emberi raktározás (bőralja...) (növények keményítőt, kivéve olajos magvak napraforgó, oliva, repce, tökmag, szója, len…)
Baj: avasodás – telítetlen kötésnél megköti a levegő O2-t (mag nem hosszú életű) II. Hőszigetelő zsír rossz hővezető bálna, delfin, fóka… III. Mechanikai védelem ujjbegy, vese…. IV. Oldószer Zsírban oldódó vitaminok (D,E,K,A) sokáig raktározódnak (E,K,A – karotinoid)
II. Foszfatidok, foszfolipidek Glicerin+ 2 zsírsav és 1 foszforsav észterei Alapvegyület: foszfatidsav
Amfipatikus – kettős karakterű anyagok Poláros fej 2 apoláros farok
Biológiai szerep Határhártyák létrehozása stabil állapot a gömb, mindig „magával” kapcsolódik Biológiai membrán alapja Sejthártya!
III. Szteroidok Alapváz Különféle oldalláncok kapcsolódhatnak
Biológiai szerep Sejthártya alkotók Koleszterin – fokozza a mb. stabilitását Vitaminok Koleszterinből több lépésben D vitamin Epesav – emulgeáló szer, lipáz aktíváló koleszterinből a máj termeli (Oldatban tartja a koleszterint is. Ha mennyisége csökken – koleszterin kiválás – epekő) Hormonok
IV. Karotinoidok Izoprénszármazékok Színanyagok – karotin, xantofill (karotin oxidált változata) - Vitaminok E, K ,A (hámvédő) - Látóbíbor – rodopszin (karotinszármazék) Színes Gerjeszthető, fényelnyelésre képes Konjugált kettőskötés rendszer miatt!