Táplálkozási alapfogalmak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Egészséges környezet - egészséges gyermek
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Táplálékok, tápanyagok
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Gyermekkori sajátosságok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
A szervezet energiaforgalma
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Táplálékok , tápanyagok
Tápanyagok.
A szervezet energiaforgalma
Táplálkozási alapfogalmak
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
Az egészséges életmód és a stressz
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Veszprém Megyei Kormányhivatal
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Táplálkozási alapfogalmak

Táplálkozás: Táplálékok: Magában foglalja a táplálék elfogyasztását, az ezzel kapcsolatos pszichés jelenségeket, a tápanyagok emésztését, felszívódását, transzportját, sejt szintű hasznosulását, a felesleges anyagcsere végtermékek eltávolítását. Táplálékok: nyers élelmiszer (eredeti állapotában fogyasztható, pl. gyümölcsök, tej stb.) élelmiszer nyersanyag (élelmiszer előállítására alkalmas nyersanyag, pl. tej, hús, gabonafélék, víz stb.) feldolgozott élelmiszer (élelmiszeripari műveletekkel hozzák fogyasztásra alkalmas állapotba, pl. kenyér, konzervek, üdítő italok stb.) étel (konyhatechnikai műveletekkel teszik közvetlenül fogyasztásra alkalmassá, pl. levesek, főzelékek stb.)

Az elfogyasztott ételek fedezik: Tápanyag: A szervezet felépítésében résztvevő, hasznosítható anyagok (fehérjék, szénhidrátok, rostok, zsírok, ásványi anyagok, vitaminok stb.) Az elfogyasztott ételek fedezik: a növekedés a mozgás, fizikai aktivitás a létfenntartás szükségletét

A táplálkozás fontos szerepet játszik továbbá: az ember egészségi állapotában (pl. szív és érrendszeri megbetegedések) társadalmi vonatkozásokban (élelmezés) a szociológiai viszonyokban (szegénység) pszichés, hangulati elemek kialakításában (alkohol, ünnepi ebéd stb.)

Magyarországi életkilátások: férfiak: 68 év; nők: 77 év Az emberek életkilátásai jelentősen javultak az elmúlt évtizedekben: A század elejére jellemző betegségeket (TBC, angolkór, alultápláltság) leküzdöttük, de újabbak (szív és érrendszeri megbetegedések, rák, allergia, fogszuvasodás, idegrendszeri problémák) léptek, melyek kialakulásában a táplálkozásnak komoly szerepet (mintegy 30%) tulajdonítanak. Magyarországi életkilátások: férfiak: 68 év; nők: 77 év

Főbb halálozási okok a múlt század elején és napjainkban (%)

Az életkilátásokat befolyásoló egyéb tényezők: Régiónként, városonként lényeges eltérések az országos átlagtól (2003) pl. Zalaszentgróton 150%-os elhalálozás, Veszprémben 70%; Nógrád megye 110%, Fejér megye 89% a hátrányos kistérségekben rosszabbak az életkilátások (gyakoribb a dohányzás és nagyobb az alkoholfogyasztás) Esélyesebbek az iskolázott és aktívan dolgozó emberek A környezet „tisztasága” (Budapesten a daganatos elhalálozások aránya magas) Táplálkozás, anyagi helyzet

A közép-kelet európai egészség paradox Egészségi állapotunk és életkilátásaink rosszabbak, mint ami a gazdasági helyzetünkből adódna. Életkilátás: osztrák férfi: 76 év, magyar férfi: 68 év, osztrák nő: 82 év, magyar nő: 77 év Az 1960-as években életkilátásaink még jobbak volta, mint számos Ny-európai ország lakosságának. Nem magyarázható genetikai okokkal. Részben magyarázható elszegényedéssel, önkárosító magatartásformákkal (dohányzás, alkohol, drog stb.) egészségtelen táplálkozással. Ha valaki látja az élete értelmét, akkor ez testi és lelki védőfaktor.

„A krónikus stressz az egészségromlás valamennyi formájának meghatározó összetevője, a civilizált világ legpusztítóbb gyilkosa” (Kopp Mária)

Lehetőségek A stressz csökkentése normális társadalmi értékrend lelki béke kiszámíthatóbb viszonyok a kiszolgáltatottság és ellenségeskedés csökkentése a munkahelyi légkör javítása társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése szolidaritás kicsiben és nagyban Egészséges életmód táplálkozás káros szenvedélyek rendszeres mozgás Korrekt tájékoztatás, kampányok Szűrővizsgálatok, a mainál sokkal jobb egészségügy Gazdasági háttér, szociális védőháló, pénz stb.

mértékletesség!!!!!!!!!!! Általános törekvés: Csökkenteni kell a zsír, az energia, a hús, a cukor, a só, és az alkohol fogyasztását Növelni kell a keményítő, a növényi fehérje és a rost felvételt Csak annyit enni, amennyi fedezi a szükségletet (mozgás, fizikai aktivitás) mértékletesség!!!!!!!!!!!

A táplálkozási szokások átalakulóban vannak: a magyar ember általában konzervatív (igényli a többfogásos, levest is tartalmazó étkezést) a „gyors éttermek” nálunk is felértékelődnek (hamburger, szendvicsek stb.) nem az egyes ételek, hanem a nap során elfogyasztott ételek italok összes mennyisége a fontos (nem elég, hogy a napi étrendbe beiktatunk egy kis korpás kenyeret, narancslevet…….) előfordul, hogy gazdagságunk alultápláltságot eredményez (csipszen, müzliszeleten, kólán élő gyerekek)

Homeosztázis: homeosztázis = állandóság az embert és a magasabb rendű állatokat jellemzi a belső állandóság (vér, extracelluláris folyadék, hőmérséklet stb.) térfenntartásának képessége A szükségletet meghaladó táplálék felvételekor a szervezet tartalékolni, raktározni képes, átmeneti hiányos időszakokban a szervezet ezekhez a raktárakhoz nyúl (energia – zsírdepó; Ca – csontszövet zsírban oldódó vitaminok stb.) Bizonyos táplálóanyagokból (vízben oldódó vitaminok, fehérjék stb.) raktározási képesség limitált a homeosztázis fenntartásának képessége az életkor előrehaladtával csökken (pl. Ca hasznosítás, oszteoporózis)

Adaptációs képesség: az ember szervezete alkalmazkodni képes a táplálék összetételének változásához ha csökken a Ca-felvétel, javul a hasznosulása, csökken a vesén a kiválasztás ha sósat eszünk (Na), vazopresszin szekretálódik, csökken a vizeletürítés, nő a szomjúságérzet, a folyadékfelvétel az adaptációs képesség korlátozott, ha ezt meghaladja a hiány, akkor az adott tápanyagra jellemző hiánytünetek jelentkeznek

A testszövetek lebontása és újjáépítése: minden szövetünket folyamatosan lebontjuk és felépítjük ez vonatkozik a csontokra, a zsír és fehérje szövetekre egyaránt Pl. a vörösvértestek 90-120 napig élnek, naponta 1%-ukat szintetizáljuk újra, kb. 3 hónap alatt cserélődik le a teljes állomány a lebontott szövetek építőanyagait a szervezet újra felhasználja felhasználás Ca ürítés felhasználás, hőleadás Ca felvétel zsírdepók pl. csontok energia felvétel

Egyensúly a táplálkozásban: egyensúly = ha a szervezet által felhasznált mennyiség megegyezik az elfogyasztottal a N-tartalmú anyagok esetében N-mérlegről beszélünk (pozitív N mérleg: ha a felvett N több, mint az ürített N pl. kisgyerek; N egyensúly, ha a kettő megegyezik, felnőttek; negatív, ha az ürített mennyiség a több, idős emberek)