Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészségtudatos táplálkozás
Táplálkozási alapfogalmak
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Új irányok az étkeztetésben
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Változások az utóbbi évtizedekben
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
  A XV. kerületi Önkormányzat intézményfenntartói minősítésében elkötelezett híve az egészséges életmód minőségi fejlesztésében és a vidék-város kapcsolat.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
1169/2011/EU jelölési rendelet
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Német étkezési szokások
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI. Rendelet - hatósági ellenőrzése Dreska Erzsébet közegészségügyi.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Vérzékenységben szenvedő és gyenge látású űrhajósok számára
Élelmiszer lábnyom.
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Előadás másolata:

Ruis Zsuzsanna dietetikus 2014. augusztus 26. A „menza-rendelet” Ruis Zsuzsanna dietetikus 2014. augusztus 26.

37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: 2015. január 1. Hatályba lépés: 2015. szeptember 1.

A bölcsődés korosztály specialitásai Növekedésben- fejlődésben lévő szervezet Rendkívül érzékenyek a hányással- hasmenéssel járó betegségekre és, gyorsabban kerülnek a kiszáradás állapotába Szokások kialakulása A bölcsőde az első intézmény, amikor a szülőnek el kell engednie gyermekét (beszoktatás)

Nyersanyag-kiszabati ív A közétkeztetőnek, naponta nyersanyag- kiszabati ívet kell vezetnie, melyen feltünteti az étkezők életkora és létszáma alapján az ételekhez szükséges nyersanyagokat.

Az étlap változatossága Az élelmezés változatosságának méréséhez szükséges adatok: 10 nap alatt : az adott ételféleségek száma, ( f ) valamint az adott étel előfordulásának adata. ( e ) A főétkezésekben 10 nap alatt egy ételsor csak egyszer lehet étlapon.

Állati eredetű fehérjeforrások

A bölcsődében napi 75%- os energia-és tápanyagot kell biztosítani , A bölcsődés gyermekek energia- és Tápanyagbevitelének %-os megoszlása HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT VASÁRNAP REGGELI TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA VACSORA A bölcsődében napi 75%- os energia-és tápanyagot kell biztosítani , ami napi 800-950 Kcal –t jelent Bölcsődén kívüli tápanyag- biztosítás 100 % 100 % 25%

Felnőtt étkeztetés _Ebéd A napi egyszeri étkeztetés esetén, a napi energia-bevitel 35%-át kell biztosítani. Ez a felnőtteknél naponta 700-900 kcal energiát jelent.

Tájékoztatási kötelezettség Ha változás következik be az étlapban,arról is tájékozatni kell az étkezőket. A diétás étrendet elkülönítetten kell feltüntetni az étlapon.

Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok Bölcsődei étkeztetés esetén biztosítani kell legalább 0,4 liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, (460 mg Ca ) 3 adag gyümölcsöt (40-90 g), zöldséget (20-50 g) – kivétel: a burgonyát –, ezekből min. 1 adagot nyers formában, 2 adag (30-40 g) gabonaalapú élelmiszert, amelyből kétnaponta 1 adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok Felnőtt étkeztetés- Napi egyszeri étkezés esetén, 1 főre egy adag zöldséget (a burgonya kivételével) Vagy gyümölcsöt, 10 nap alatt 3* nyers formában.

Felhasználási előírások 1-3 éves korcsoport részére 2,8% vagy 3,6 % zsírtartalmú tej Az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat. Tejföl, tejszín, kizárólag ételkészítéshez használható fel. Ízesített tejkészítményhez cukor nem adható(krémtúró, gyümölcsjoghurt) Zsiradék, csak a rendeletben szereplő mennyiségben használható del, kivétel, a süteményeknél. Bölcsődéseknek bő olajban sült étel nem készíthető.

Folyadékpótlás Folyadékpótlásra ivóvízet, ásványvízet kínáljunk. Egy pohár teához 5 g cukor ( 1 db kockacukor adható) Gyümölcslé 10 nap alatt 3 alkalommal adható.

Főzéshez jódozott só használható. A tálalóban fel kell tüntetni: „A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!” 12.§ (4) .Naponta felnőtteknek 5g só ajánlott, (ebből az ebédre 2 g) bölcsődében a gyerekeknek 1,5 g adható. 1 g só 0,4 g Na-t tartalmaz Egy zsemle, 2 szelet Prágai sonka és 1 szelet trappista sajt sótartalma kb. 2,55 gramm, ami az ajánlott napi sóbevitel fele. 

Közétkeztetésben nem lehet felhasználni Só tartalmú ételpor, leveskocka, sót tartalmazó ételízesítő, ételízesítésen kívüli célra 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús (s.csülök, dagadó, libamáj) 23% feletti zsírtartalmú húskészítmény, 15 év alatt (pl.: kolbász, szalámi, tepertő,) Koffeintartalmú- vagy energiaital a tea, illetve a kakaó kivételével, Alkoholt tartalmazó élelmiszerek, Szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp, Hozzáadott cukrot tartalmazó vagy 50% alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek, gyümölcsízt Sertés-, baromfizsír, kókuszzsír, pálmazsír 6 év alattiaknak. Élelmiszer-színezékeket

Bölcsődéseknek nem lehet étlapon Édesítőszer – kivétel diétában Hal, levesként Szalonna, reggelihez, uzsonnához Szárazbab, sárgaborsó, lencse A csirkemáj kivételével, más belsőség Az olajos magvak kizárólag darált formában szerepelhetnek Édesség önálló ebédként.( 1/3 rész gyümölcs vagy tejterméket tartalmazók).

Diétás étkeztetés Szakorvos által igazolt diétás étkeztetést igénylő személy számára, diétás étrendet kell biztosítani. Ha nem biztosítottak a személyi, tárgyi, műszaki feltételek, azt meg is rendelhető. Diétás étrendet, mindentől elkülönítetten kell elkészíteni, kizárva a keresztszennyeződés lehetőségét. Diétás étrendet, étlapot kizárólag dietetikus szakképesítéssel rendelkező szakember tervezhet. A diétás ételek elkészítését diétás szakács végezze vagy dietetikus felügyelje.

Ellenőrzés A rendeletnek való megfelelést, a népegészségügyi intézetek ellenőrzik. Az Intézmény köteles az élelmezéssel kapcsolatos dokumentumokat, az ellenőrzéskor , átadni. A dokumentumokat 90 napig meg kell őrizni. Az ellenőrző hatóság részére minden ételből egy adagot kel biztosítani, biokémiai ellenőrzés céljára A labor-értékek és a számított értékek között 20%-os eltérés megengedett.

Egyikünk élete sem könnyű. És akkor Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás, és mindenek előtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben és ezt- kerül, amibe kerül – meg tudjuk valósítani. /Madame Curie/ Köszönöm a figyelmet!