Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szociális munka az onkológiában
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Gyermekkori depresszió
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
Rokszin Mónika Pszichológus
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A munkahely és a stressz
Krízis és krízisterápia
Pszichológiai segítségnyújtás
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés?
Munkahelyi stressz és kiégés a rendőrség személyi állománya körében.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Krízisintervenciós feladatok ellátása katasztrófahelyzetek esetén
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Közösségi ellátók mint facilitátorok
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Quality Human Management
1 A krízislélektan oktatásának jelentősége a tűzoltóképzésben Szarvas, április 28. Tusori Szabolcs tű. hadnagy.
Mindennapi veszteségeink
TAVASZ. Tavasz a természetben: Az új kezdet ideje A legtöbb embert kimozdítja otthonából Cselekvésre, aktivitásra ösztönöz.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Krízishelyzetek oldása mentálhigiéniás módszerekkel Moln á r József B. A. Z. Megyei Kórh á z és Egyetemi Oktatókórh á z Miskolc, 2013.
Krízisinterventio mentálhigiénés szempontból
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
Személyiségfejlődési zavarok
Családtámogató ellátások
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Élet a születés előtt? Testünk emlékei
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
Az agresszió megelőzése és kezelésének lehetőségei dühterápiával Készítették: Cseh Annamária Czémán Imre Molnár József.
Személyes életvitel.
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
nagy mennyiségû ismeretanyag átadása helyett produktív képességek fejlesztése a matematikára vonatkoztatva azzal a következménnyel jár, hogy az egyenletek,
Előadás másolata:

Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II. Bodnár Enikő pszichológus

Krízis, mint pszichológiai jelenség A krízis szó jelentése görögül: döntés, fordulat, válság, válságos állapot megjelölésére használjuk. A krízist kiváltó események közös jellemzője:a váratlanság, a reakció érzelmileg hangsúlyos volta, a fokozott szorongás, félelemérzés, tanácstalanság, döntési bizonytalanság, beszűkült tudatállapot, pszichés egyensúlyvesztés mely érinthet csak részfunkciókat, de kiterjedhet a teljes személyiség működésre.

Krízisintervenció, Tömeges krízishelyzetek Krízisintervenció: specifikus szakmai beavatkozás, mely során támogatjuk, erősítjük, helyreállítjuk a személy funkcionalitását,adaptációs képességeit különféle krízishelyzetekben. Tömeges krízishelyzetek: olyan komplex események, melyek azonnali egészségügyi problémákkal és hosszú távú közegészségügyi következ-ményekkel járnak.

Általános séma a tömeges krízishelyzetekben

Tömeges krízishelyzetek a gyakorlatban Krízishelyzetek esetén a pszichológus elsőrendű feladata, a katasztrófavédelmi munkálatokban résztvevők mentális állapotának a monitorozása, a kóros reakciókat mutató személyek kiszűrése, az akut lelki segítségnyújtás. Fontos a személyek mielőbbi pszichés stabilizálása, a feszültségoldás biztosítása, a lelki terhek csökkentése, a feldolgozás segítése, belső erőforrások mozgósítása, és a feszültség-levezetési stratégiabeindítása.

Pszichés reakciók alakulása kb. 10-25 % megőrzi higgadtságát kb. 70-75 % zavarodott lesz, figyelme beszűkül, automatikusan, szinte gondolkodás nélkül cselekszik kb. 10-15 % irracionális cselekvésre képes (üvölt, sír, össze-vissza szaladgál, lemerevedik, bepánikol)

A pszichológia szerepe Segítők FELKÉSZÍTÉS TÁMOGATÁS Áldozatok FELKÉSZÍTÉS INTERVENCIÓ Előtt Után A krízis bekövetkezése

Vészhelyzeti magatartás jellemzői A reakciók négy szinten figyelhetők meg: fiziológiai-kognitív- érzelmi-viselkedési reakciók. Kognitív reakciók: nehéz döntést hozni, összezavarodottság, dezorientáltság, rossz koncentráció, memória romlik, különösen a közelmúlt eseményeire nézve, képtelen több feladatot ellátni egyszerre, flashback jelentkezhet (vizuális és hanginger formájában egyaránt)

Érzelmi reakciók: gyász, bűntudat, depresszió, harag, zaklatottság, szorongás/félelem, bénultság, tehetetlenség érzés, önhibáztatás, azt érzi, ki van szakítva a valóságból. Viselkedés reakciók: teljes inaktivitás, elvonulás a szociálistérből, érzelmi kitörések (sírás, nevetés), indokolatlan intolerancia, agresszió, feltűnő beszédesség, vagy hallgatagság, hiperaktív viselkedés.

A segítségnyújtás lehetséges formái Fontos szerep jut a csoportos gondozásnak Az egyéni gondozásnak Valamint a megelőző célú felvilágosításnak (prevenció)

Krízisintervenció alapelvei 1. Azonnaliság. Az ilyen személyt nem lehet várólistára tenni. 2. Elkötelezettség. A segítségre szoruló megnyerése. Közös munkára kell, kötelezze magát. Aktivitást igényel a kliens részéről. 3. Egyidejű kapcsolatteremtés a kliens környezetével, a kliens életének fontos szereplőivel.

Köszönöm a figyelmet!