 Magyarország: Dél-dunántúli Régió MagyarországDél-dunántúli Régió  Megye: SomogyMegyeSomogy  Népesség Teljes népesség 24 279 fő (2010) +/- Szezonban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lánchíd története.
Advertisements

Híres épületek a Reformkorban
Királyhelmec városunk története
Siófok és környéki hungarikumok
Világörökségünk A budai vár.
Készítette: Albert Krisztina
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
Törtel.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
DÉVAVÁNYA.
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
Cseh nyelvről fordította K.P.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Róma az örök város.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Budapest Mint Világváros
Pannonia Városai.
Kalotaszentkirály.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Márok A falu bemutatása.
A sümegi vár lábától alig 7 km-re található a Marcal folyó partján fekvő törpefalu A falu első említése 1382-ből való, Vasarhel néven 1508-ban Kyswasarhel.
Az eldugott paradicsom
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
Dobó István Vármúzeum Eger
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A lánchíd története.
Cseh nyelvről fordította K.P.
Királyhelmec Zdibák Ildikó Projekt.
Jászapáti népességének változásai
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
A Kárpát medence kialakulása
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
A Magyar Nőorvos Társaság Dél- nyugat Dunántúli Szekciójának XII
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
Napkor A mi településünk.
A Sió környezete és élővilága
Készítette: Bujdosó Villő
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Zselickislak.
Kávás.
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
Timár életének harmadik helyszíne: a Balaton 4/C.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Tettye.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Készítette: Dóbiás Kinga
Tevel (Bonyhádi kistérség).
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Budapest Programajánló
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Előadás másolata:

 Magyarország: Dél-dunántúli Régió MagyarországDél-dunántúli Régió  Megye: SomogyMegyeSomogy  Népesség Teljes népesség fő (2010) +/- Szezonban fő+/-  Népsűrűség 189,49 fő/km² Népsűrűség  Földrajzi adatok  Terület 124,66 km² Terület  Magyarország: Dél-dunántúli Régió MagyarországDél-dunántúli Régió  Megye: SomogyMegyeSomogy  Népesség Teljes népesség fő (2010) +/- Szezonban fő+/-  Népsűrűség 189,49 fő/km² Népsűrűség  Földrajzi adatok  Terület 124,66 km² Terület

 A római hódítás az 1. században ért el a mai Siófok környékére, itt vezetett a Sopianaeból (Pécs) Triccianán (Ságvár) át Arrabonába (Győr) vezető útvonal. Sectus Aurelius Victor 3-4. századból származó feljegyzései szerint Galerius császár a jelenlegi Siófok területén a Lacus Pelso (a Balaton latin neve) ingoványos részeinek lecsapolására 292-ben zsilipet építtetett, és erdőket irtatott ki.1. században SopianaebólPécs ArrabonábaGyőr34. századból Galerius292  A honfoglalás után, 1055-ből származó tihanyi alapítólevélben találkozhatunk e hely említésével: „Rivulus namque, qui dicitur Fuk fluens”, azaz „A kis patak, amit Fuknak neveznek is az említett tóból ered, olyan helyen van, amelyen a népeknek átjárása van egy régebbi hídon és gyakran gázlón is”.1055  Fuk mint falunév először ben szerepel írásban az adózó helységek között, az 1528-ban megjelent Tabula Hungariae Fok néven tünteti fel. A Siófok szóösszetétel 1790 óta ismeretes Tabula Hungariae1790

 A tatárjárás után Fok újratelepült, majd 1552-ben a törökök kerítették hatalmukba Fokot és környékét. Siófok hadikikötő lett és erődöt is építettek itt, az erődítmény a mai kórház közelében lévő "Granárium” dombján volt.  A vidék 1688-ban szabadult fel a török iga alól. Fok a veszprémi káptalan tulajdonába került, aki telepesekkel népesítette be, s 1693-ban fatemplomot építtetett a lakosság számára.  Rákóczi szabadságharca idején itt húzódott Vak Bottyán híres Sió- vonala, amelynek végső sarkpontja volt a siófoki erősség ben II. Rákóczi Ferenc fejedelem, a mai címer alapjául szolgáló pecsétet adományozott Fok falunak

 A víz szabályozása 1810-től kezdődött a faluban. Majd Beszédes József vízügyi mérnök elképzelése alapján a Sió medrét kitisztogatták, újra malmokat üzemeltettek, a Balaton vízszintje egy métert apadt, így hold terület vált szabaddá a víztől, a Sió szabályozásával 6000 hold szabad telek alakult ki.Beszédes József  Jelentős változást hozott a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság megalakulása 1846-ban. Ebben nagy szerepe volt Kossuth Lajosnak, aki saját kezével írta meg a gazdasági társaság alapító okiratát, és gróf Széchenyi Istvánnak a részvénytársaság örökös elnökének. Ugyanebben az évben, szeptember 21-én vízre bocsátották a Kisfaludy kerekesgőzöst.Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság1846Kossuth LajosnakSzéchenyi Istvánnak Kisfaludy kerekesgőzöst  1861-ben adták át a forgalomnak a Buda-Nagykanizsa közötti vasutat ban elkészült a vasútállomás 1861 Buda-Nagykanizsa 1863

 A második világháború végén 2 hónapig itt húzódó frontvonal a parti építményekben, a nyaralókban, a szálló- és lakóépületekben, a hajóparkban sok kárt tett.második világháború  1950-től Somogy megyéhez tartozik a település és ettől az évtől járási székhellyé vált  1958-tól indult meg a turisztikai, idegenforgalmi fejlesztés, újra megjelentek a külföldi vendégek ben a szállodasor épült,  december 31. Siófok város1968december 31.  Elkészült a 400 ágyas kórház, és a dél- balatoni kulturális központ és könyvtár. könyvtár  1971-ben elérte a várost az M7-es autópálya bal oldali szakasza. (A teljes autópálya elkészültéig még 31 évet kellett várni…)