Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Egy innováció nyomában
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
„A NÖVEKEDÉS ÉS A TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT ÉRTÉKELÉSE C. PROGRAM BEMUTATÁSA
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
A Szegeden tanuló külföldi középiskolások egészségi állapota
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Professzionális iskolai kutatások
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Mikor beszélünk koraszülésről?
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Villamosság élettani hatásai Epidemiológia alapjai
Az e-learning a felnőttképzésben projekt Papp Lajos Műegyetemi Távoktatási és Felnőttképzési Központ.
Az elhízás.
A mentális betegségek osztályozása,
Gyermekkori depresszió
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A gondozás,nevelés egysége
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
Egy non-profit egészségügyi alapítvány PR-tevékenysége Száraz Éjszakák – Derűs Nappalok Alapítvány Sarlós Gábor PeppeR 21 PR Ügynökség.
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben” IX. Országos Konferencia Budapest, február 23–24. Mit esznek a Szigetlakók, és mit gondolnak.
A hypertonia rizikófaktorai gyermek és felnőttkorban
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
A dystrophiától a gyermekbántalmazásig
Szegénység és egészségi állapot
A gyermekek egészségének társadalmi összefüggései.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Gyermekjogok - egy lépés előre
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Oktatás kiemelkedő fontossága
A szervezet energiaforgalma
A szülői példa jelentősége az utódok életében
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
A szervezet energiaforgalma
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Internet a családban Székely Levente –
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
TÁMOP A-14/ „TIE”-KUTATÁSOK DECEMBER ZALAEGERSZEG.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A helyettes szülői ellátás működése
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Tantestületi elemzés, szülői kérdőív
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A szervezet energiaforgalma
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
Esély a szülőknek, lehetőség
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai Tanszék 1, Gyermekorvosi Oktató Praxis Hajdúböszörmény 2, Kenézy Kórház Csecsemő- és Gyermekosztály, Debrecen 3 MGYT. Eger JÚNIUS

Az elhízás gyakorisága serdülő korosztályban

A magyar lakosság egészségi állapota lényegesen rosszabb, mint az európai átlag. A magyar lakosság egészségi állapota lényegesen rosszabb, mint az európai átlag. A születéskor várható átlagos élettartam közel 10 évvel marad el az európai átlagtól. A születéskor várható átlagos élettartam közel 10 évvel marad el az európai átlagtól. A hajdúböszörményi lakosság egészségi állapota a felmérések szerint – hasonló a magyar lakosság egészségi állapotához. A hajdúböszörményi lakosság egészségi állapota a felmérések szerint – hasonló a magyar lakosság egészségi állapotához. Az egyes betegségek gyakoriságának tendenciáját figyelve, elsősorban a táplálkozással és káros szenvedélyekkel összefüggő betegségek fordulnak elő gyakrabban városunkban. Az egyes betegségek gyakoriságának tendenciáját figyelve, elsősorban a táplálkozással és káros szenvedélyekkel összefüggő betegségek fordulnak elő gyakrabban városunkban. Tények a magyar lakosság egészségi állapotáról

kivizsgálás készülék Normál hormonális paraméterek INTÉZETI : KLINIKA, KÓRHÁZ, TÁBORRENDELŐ Anamnézis Pszichés feltárás Pszichés vezetés TestsúlyTestmagasság Derék körfogat Has körfogat Zsír % mérés PulzusVérnyomásEKG Teljes körű vizsgálatok PszichológiaEndocrin Labor KardiológiaFizikális ÉLETMÓD-TÁBOR Légzésfunkció

A transzgenerációs minta: A családon belül kialakult szokások és viselkedésminták öröklődése, legalább két generáción keresztül, nem tudatosan. A transzgenerációs minta: A családon belül kialakult szokások és viselkedésminták öröklődése, legalább két generáción keresztül, nem tudatosan.

Vizsgálatunk lépései 1.A szervi okok kizárása év közötti gyermekek és szüleik életmódjának kérdőíves felmérése (Esetszám: 102 serdülő fiú és leány) 3. Az adatok statisztikai feldolgozása 4. A gyermekkori elhízás pszichés hátterének elemzése Vizsgálatunk lépései 1.A szervi okok kizárása év közötti gyermekek és szüleik életmódjának kérdőíves felmérése (Esetszám: 102 serdülő fiú és leány) 3. Az adatok statisztikai feldolgozása 4. A gyermekkori elhízás pszichés hátterének elemzése

A kérdőív elemei Családi háttérre vonatkozó kérdések Családi háttérre vonatkozó kérdések Csecsemőkori jellemzők Csecsemőkori jellemzők Táplálkozási szokások Táplálkozási szokások Testmozgási szokások Testmozgási szokások Életmód változtatási kísérletek Életmód változtatási kísérletek

A túlsúlyos gyermekek szülei – kérdőívünk alapján – 73%-ban szintén túlsúlyosak voltak.

A szoptatás időtartamának százalékos eloszlása

91% nem sportol együtt gyermekével 52% szerint gyermeke nem mozog eleget 1OO% támogatná gyermeke még több mozgását 79% nem tudott tartós változásokat elérni gyermeke mozgási szokásaiban A szülők mozgási szokásai

A szoptatási időtartam pszichés következményei: A csecsemőkori fejlődés egyik meghatározója a gyermek táplálása. A csecsemőkori fejlődés egyik meghatározója a gyermek táplálása. Az anyatej elapadása: a táplálás még fontosabb. Az anyatej elapadása: a táplálás még fontosabb. Az anyában: elégtelenség érzés. Az anyában: elégtelenség érzés. Kompenzációs mechanizmus: TTT Kompenzációs mechanizmus: TTT (Túlzott Tudattalan Táplálás). (Túlzott Tudattalan Táplálás). A csecsemő számára: a feszültség csillapítása az evés. A csecsemő számára: a feszültség csillapítása az evés. Ez mindkét félben tartósan rögzül. Ez mindkét félben tartósan rögzül.

A transzgenerációs minta újabb fontos tényezője: A MOZGÁSRA VONATKOZÓ ATTITÜD HAGYOMÁNYOZÓDÁSA

SportSport A szülők 100%-a támogatja Csak 9% sportol a gyermekkel 73%-a szintén túlsúlyos 73%-a szintén túlsúlyos A szülők mozgással kapcsolatos attitűdje:

Az életmód változtatás eredményessége 20 82

Következtetések: A szülők tudatosan együttműködnek. A szülők tudatosan együttműködnek. A szülők nem tudatos viselkedésmintája ezzel ellentétes. A szülők nem tudatos viselkedésmintája ezzel ellentétes. A kedvező változáshoz a tudatos és nem tudatos viselkedés összehangolása szükséges, és elengedhetetlen. A kedvező változáshoz a tudatos és nem tudatos viselkedés összehangolása szükséges, és elengedhetetlen. Ennek hiányában a transzgenerációs mintában a nem tudatos tényezők dominálnak. Ennek hiányában a transzgenerációs mintában a nem tudatos tényezők dominálnak. Tartós életmódbeli változáshoz csak az egész család szemléleti változása vezet. Tartós életmódbeli változáshoz csak az egész család szemléleti változása vezet.