VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Az iskolai szociálismunka
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Gyermekvédelmi alapellátás
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
Tanévkezdő értekezlet
A gyermekvédelmi ellátórendszer szerepe a bűnmegelőzésben
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
„Ha rákiabálunk egy élőlényre, megöljük benne a lelket. A botok és a kövek a csontjainkat törik össze, míg a a szavak a szívünket. Robert Fulghum Robert.
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Egységes egészségügyi információrendszer
Családi napközi.
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Kommunikáció a védőnői munkában
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Szociálpolitika a XX. század első felében Lovász Judit április 15.
A fogorvosi alapellátás feladata
előadó: Gurmai Margit Pm. Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
Gyermekjogok - egy lépés előre
A Magyar Köztársaság kormánya
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
EGYÜTTMŰKÖDŐ SZAKMÁK Védőnői Szolgálat Laubené M. Erzsébet
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A rendészet szervei.
II. Kerületi Védőnői Szolgálat gyermekvédelmi tevékenysége
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
Hogyan segíthet a rendszer?
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Új feladatok, új szakemberek, megújult intézmény a járás területén
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
SZIME XVII. KONFERENCIA
Védőnői Szolgálat Újszász Beszámoló – 2009 ( ) Készítette: Ágotai Emese.
Az iskolai egészségfejlesztés védőnői szemmel – kihívások és megoldások SZABÓ KATALIN – JÁRÁSI VEZETŐ VÉDŐNŐ HMKH EGRI JÁRÁSI HIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYA.
Anyák Háza ORSZÁGOS PROGRAM
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
A helyettes szülői ellátás működése
Ágazatközi együttműködés
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
18. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam WHO EURO magyarországi
Tájékoztatás jogszabály változásokról
Család – és Gyermekjóléti Központ
Előadás másolata:

VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN „A családpolitika jelene és jövője” Konferencia Pest Megyei Kormányhivatal 2015. Január 28. Bábiné Szottfried Gabriella

Hazánkban a gyermek- és családvédelem egyedülálló módon, a 100 éve fennálló védőnői szolgálaton keresztül valósul meg A magyar védőnői szolgálat fennállásától folyamatosan megújult, igazodott a társadalom igényeihez, elvárásaihoz. Megalakulásától (1915) széles kapcsolati rendszer alakult ki körülötte, ami szintén változott az aktuális helyzettel együtt A gondozási folyamatban a fő hangsúly a prevención van. A családokkal kapcsolatban álló védőnők magasan képzett, komplex tudással bíró diplomás szakemberek A védőnők meghatározó szereplői a jelzőrendszernek. Ez a hivatás interdiszciplináris, jogszabályi hátterét az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről szabályozza

A Védőnői Szolgálat történelme 1915-1927 Stefánia szövetség 1927-1948 Zöldkeresztes egészségvédelem 1948 után Védőnői szolgálat

A Stefánia Szövetség programjának célja: a csecsemőhalandóság csökkentése, ennek révén pedig a nemzet számbeli erősbítése és feljavítása . Munkájának lényege: a prevenció, a bajok megelőzése,a tudatlanság elleni küzdelem. E cél érdekében védeni kell az anyát és védeni kell a csecsemőjét.

Zöldkeresztes egészségvédelem Magyar Királyi Országos Közegészségügyi Intézet Feladata: az ország közegészségügyének előmozdítása, a fertőző betegségek elleni küzdelem irányítása, az egészségügyi személyzet képzése szervezze meg a falusi egészségvédelemi munka, a zöldkeresztes egészségvédelem rendszerét és végezze annak irányítását. Az első zöldkeresztes mintajárás 1927-ben a gödöllői járásban szerveződött, ezt követte a mezőkövesdi, berettyóújfalui, a váci és a többi Járási Egészségvédelmi Szolgálat.

1948-tól napjainkig 1948: a népjóléti miniszter intézkedett az állami egészségvédelemről 1950: megalakult az Egészségügyi Minisztérium 1961: a védőnő gondozási munkája csak a terhes- és gyermekágyas anyák, csecsemők, kisgyermekek és iskoláskorúak ellátására, védelmére irányult 1973: a védőnő feladata a működési területén részt venni a nővédelemben, a terhesek, a csecsemők és a gyermekek 14. éves korig történő gyógyító-megelőző alapellátásában 1992: A magzati élet védelméről megjelent 1992. LXXIX. törvény rendelkezett a Családvédelmi Szolgálatok létrehozásáról 1995: a körzeti védőnői szolgálat célja: a családok egészségének megőrzésére irányuló preventív tevékenység és a betegség kialakulásának, az egészségromlásnak megelőzése érdekében végzett egészségnevelés 2015: új alapellátási törvény

A védőnői szolgálat kapcsolati hálója egészségügyi alap- és szakellátás (háziorvos/házi gyermekorvos, iskolaorvos, járó betegellátás, kórház) szociális szféra (gyermekjóléti, gyámügy, stb…) oktatás (graduális, posztgraduális, közoktatás) közigazgatás (kormányhivatalok/NSzSz, önkormányzatok) belügyi ágazat (rendőrség, katasztrófavédelem) Közös stratégiai célként megfogalmazható az egészségfejlesztés folyamatában való együtt működés és az ezzel kapcsolatos új lehetőségek feltárása

Feladatok: Nővédelem Várandós-és gyermekágyas anyák gondozása Gyermekek gondozása születésüktől a tanköteles kor végéig Komplex családgondozás Helyszínek: A családok otthona Intézmények (óvoda, iskola, tanácsadó, közösségi terek, kórház) Módszerek: Prevenciós tevékenység (mérések, vizsgálatok) Felvilágosító tevékenység (gondozással, megelőzéssel összefüggő tájékoztatás) Eredményesség: Bizalmi tőke Tudásanyag Nincs ellátatlan körzet Információs hatékonyság

Köszönöm a figyelmet!