Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan növelhetjük a peritoneális
Advertisements

Játékvezetők teendői mérkőzés előtt, közben és után
Automata kezelési módok szerepe a PD otthoni alkalmazásában
Oxyologia és sürgősségi orvostan II.
 1. Szociális:  - a lakás 1 órán belüli elérhetősége  - telefon 24 órán át  - gépkocsit nem vezethet a beteg: hazaszállítását meg kell oldani.
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
D-vitamin kezelés a predialízisben és a dialízis időszakában Zakar Gábor dr.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Narkomániák.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Triage (Osztályozás) Gorove.
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
Moga Istvánné Klinikai szakápoló 8.sz.Dialízisközpont Tatabánya
Nem tervezetten kezdett dialízis és a túlélés
Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll
Beszámoló a 2011 évi birminghami EuroPD Kongresszusról
A peritoneális dialízis és a hemodialízis összefüggéseiről
A renális anémia kezelésének új célértékeiről és lehetőségeiről
A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
A dializáló nővér szerepe a transzplantációs várólistára
Az otthoni hemodialízis ércsatlakozása AV-fisztula vagy kanül
Szívelégtelen betegek PD kezelése –
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Pákozdy Ildikó dr, Marjanek Zsuzsa dr, Kelenffy Gábor dr.
Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai osztály
Egynapos sebészet – telefoninterjú
XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
CAPD helye és helyzete a dialízis ellátásban
Kitörési pont a betegellátásban: XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Az Egynapos Sebészet 6 éves tapasztalata Budaörsön
Dokumentációs kötelezettség
CT vezérelt biopsziák.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Magyar Nephrologiai Társaság Peritoneális Dialízis Albizottság
Aneszteziológiai és Intenzív terápiás osztály
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
Műtét technika alapjai
Betegek dialízis ellátással kapcsolatos jogai
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
A nephrológiai ápoló szerepe az akut vesepótló kezelések
Peritoneális dialízis- a nővér-orvos együttműködés új dimenziója
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Hazai vámhatósági tapasztalatok és legjobb gyakorlatok az AEO-kal való együtt működés terén Konopás András százados2014. június 24. NAV KAVIG Konopás András.
Beiskolázási gyakorlat a Grosicsban
Beszámoló a 2011 évi ljubljanai EDTNA Kongresszusról
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
Rejektáló transzplantált betegek lelki állapota: mire készüljön a
Dr. Ladányi Erzsébet FMC hálózati orvos-szakmai igazgató
Vizit.
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
A B.Braun Avitum Hungary Zrt. Dialízis Hálózatának tevékenysége Magyarországon Dr. Kiss István med. habil., az orvostudomány kandidátusa Hálózati Orvosszakmai.
A "magas" exit site kialakítása, a PD nővér és a sebész együttműködésének szerepe Staudt Szilvia 1 1 B. Braun Avitum 9. sz. Dialízisközpont, Székesfehérvár.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
NobelGuide TM Powered by Procera. Hagyományos implantáció lépései Paciens vizsgálata, megfelelő kezelési terv elkészítése.
A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
Mellkascsapolás Beavatkozás célja a mellhártya (PLEURA) között lévő üregben felszaporodott folyadék lecsapolása.
Előadás másolata:

Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása Staudt Szilvia B. Braun Avitum 9. sz. Dialízisközpont, Székesfehérvár

Akutan indított peritoneális dialízisek nefrológiai ápolása Staudt Szilvia B Braun Avitum 9. Dialízisközpont Székesfehérvár 2 2

Akut peritoneális dialízis az akutan indított peritoneális dialízis mindig sürgősségi ellátás, gyakran kényszerítő körülményekkel többnyire ércsatlakozást vesztő, már ‘alig kezelhető’ HD betegeknél vagy asciteses, hiperhidrált betegeknél A PD-t a Tenckhoff implantació után a lehető legrövidebb időn belül indítani kell (általában 24 óra) Kivétel : a HD beteg tervezett PD áttérése PD nővéri /nefrológiai/ asszisztálást igényel A kezelés általában automata adagolóval (APD) indul, szoros nefrológiai ápolói felügyelettel. Asciteses betegek esetében az indulás az ascites napi fokozatos (3 L ) lebocsátása Ezek alapján lehet egyénre szabottan tanácsot adni,együttműködést elérni.

Nefrológiai ápolási teendők Beszélnem kell a beteggel és a hozzátartozóval is (rövid edukáció, a kezelés bemutatása, beleegyezés elérése) Szerveznem kell a műtét körüli teendőket Indítanom kell az akut PD kezelést Meg kell szerveznem a PD kezelés felügyeletét Később tréningeznem kell a beteget és a hozzátartozót Meg kell szerveznem az anyagigénylést (egyelőre az első drenázs-tapasztalatok alapján) Ezek alapján lehet egyénre szabottan tanácsot adni,együttműködést elérni.

A beteg és hozzátartozó edukálása Beszélgetés során megmutatom a PD kezeléshez szükséges eszközöket,Tenckhoff katétert, gépet, oldatokat. Elmondom a kezelés lépéseit, „mű hason” (kötény) ezt be is mutatom. CD segítségével megnézünk egy CAPD oldatcserét is. Így a beteget röviden informálom a kezelésének menetéről. Igyekszem meggyőzni,hogy ez a kezelési mód a legjobb a számára. Betegtársat is bevonok lehetőség szerint,hogy saját tapasztalatait mondja el,beszélgessenek,Tenckhoff katéterét, annak a rögzítési módját mutassa meg Ismertetem,hogy műtét előtt melyik osztályra kerül (sebészet,urológia). EKG,vérvétel történik,altató orvos vizsgálja. A műtét kb.egy órát vesz igénybe, én is ott leszek. Műtét után 24 óráig nem kelhet fel.

Tenckhoff műtét körüli teendők -1 MŰTÉT ELŐTT- a PD orvossal együtt kijelöljük a Tenckhoff katéter leendő kilépési helyét (körzőzés), segítve az operáló orvost a helyes tunnel és exit site kialakításában. Követem az osztályos felvételt, megérkezett-e a beteg, megtörténnek-e a beavatkozáshoz szükséges vizsgálatok -ne maradjon el semmi – a műtét biztosan megtörténjen. EKG,vérvétel,aneszteziológus,éhgyomor,hólyag,végbél kiürítése,antibiotikum adása. Telefonon a műtő diszpécserétől információt kérek a műtét időpontjáról. Összekészítem a műtéthez szükséges eszközöket, Tenckhoff katéter,transzfer szett,titánium adapter,záró kupak(mindenből 2 db),megmelegítem az oldatot,ezekkel együtt megyek a műtőbe, az adott időpontra Ezek alapján lehet egyénre szabottan tanácsot adni,együttműködést elérni.

Tenckhoff műtét körüli teendők - 2 MŰTÉT ALATT- műtőben intézkedem,hogy az általam hozott eszközök sterilen a műtősnőhöz kerüljenek. Ha a beteget lokális érzéstelenítésben műtik,akkor halkan beszélgetek vele,próbálom a figyelmét elterelni, nyugtatni,ha fájdalmat érez jelezzünk az orvosnak. Közben a műtét menetét is szemmel tartom. A katéter behelyezését követően,a műtő orvossal megbeszélve ,drenázs próbát végzek. Ezzel ellenőrizzük,hogy a katéter jó helyen van és jól működik. Figyelem,hogy a titánium adaptaer és a transzfer szett megfelelően össze legyen szerelve, nehogy a kötés alatt később szétcsússzon. Műtét végén, a kötés felhelyezését is figyelemmel kísérem. Transzfer szett vége maradjon szabadon. A betegnek ismét elmondom,hogy 24 óráig nem szabad felkelnie. 7 7

Tenckhoff műtét körüli teendők - 3 MŰTÉT UTÁN- miután a műtétnek vége személyesen, vagy telefonon, az osztályos nővérekkel,orvossal megbeszélem, hogy biztosítsák a beteg számára a 24 órás szigorú ágynyugalmat, (sze. ágytál,kacsa )a műtéti terület kímélése céljából,a szövődmények elkerülése végett. Figyeljék a beteg kötését az esetleges vérzés miatt. Későbbiekben, ha szükséges segítsék a beteg székletrendezését, hogy a katéter jól működjön. Tájékoztatom őket a másnapi kezelés időpontjáról,hogy fel tudják készíteni rá a beteget (étkezés, tisztálkodás) és szállítást (ha a művese állomáson történik) is kérek

Az akut PD indítása Kezelés indítása előtt meg kell beszélnem a PD orvossal a gépbeállítás paramétereit/idő,teljes térfogat,egyszeri betöltő térfogat,oldatok fajtáit Ha automata géppel kell indítanom a beteget, akkor az egyszeri kis betöltő térfogattal történik(1500ml), fokozatosan emelve a kezelési időt.(Pl: első nap 6 óra,második nap 8 óra) Az első APD előtt mindig átöblítem a hasat kézi oldattal, ellenőrzöm a drenázst,csak ezután teszem gépre a beteget. Így időben kideríthető,ha a katéter nem működik megfelelően Ha asciteses beteget indítok, kezelek,akkor az ascitest naponta több alkalommal leeresztem(fokozatosan!), ez alatt végig a beteg mellett maradok,fektetem,megfigyelem Gépi kezelés alatt biztosítanom kell a beteg kényelmét,a hosszú kezelési idő miatt,ezért kórházi ágyban marad akkor is,ha a művese állomáson történik a hasi dialízis Ezek alapján lehet egyénre szabottan tanácsot adni,együttműködést elérni.

Kezelések felügyelete Akut APD kezelés alatt a beteget szigorúan fektetem, figyelem a műtéti terület kötését,különösen betöltés alatt,nincs-e vérzés,oldatszivárgás/leak/. Ürítési fázisnál előfordulhat drenázs probléma, ami testhelyzet változtatásra rendeződik. Erre a beteg figyelmét felhívom,ha a gép jelez akkor a későbbiekben tudja mi a teendő,ne ijedjen meg. A kezelés tartama alatt intenzíven figyelem a beteget,a kifolyó oldat színét és az UF-et is(kifolyó oldat műtét utáni napokon lehet enyhén véres). Ha az első kezelések rendben zajlanak,akkor a többit kolléganőimmel felváltva felügyeljük. Kezelési lapok pontos kitöltéséről is gondoskodunk, fontos dokumentum APD indítása után három hétig fektetem a kezelések alatt a beteget,vérzés,leak,katéter kimozdulás megelőzése miatt. Műtét után hét nappal PD orvossal a kötést cserélünk,tíz nappal pedig ügyelek,hogy a varratszedés megtörténjen.

Összegzés az akut PD más eljárással nem kezelhető betegeknek nyújt megoldást,sok esetben életmentő szerepe van váratlan,akut helyzeteket lehet áthidalni A betegeknek nagy testi,lelki megterhelést jelent,a kényszerítő körülmények miatt Meghatározó szerepe van a PD teamnak/nefrológiai szakápoló/,az akut kezelés nagyobb munka megterhelést jelent mindenki számára A nefrológiai szakápolónak/PD nővér/nagy tapasztalattal,szakmai tudással,szervező készséggel kell rendelkeznie ahhoz,hogy a PD team tagjaival együttműködve zökkenőmentesen történhessen az akut PD kezelés. 11 11

Köszönöm a figyelmet !