Általános iskola, 8. évfolyam, biológia, 2/1

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Fogak.
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Táplálkozási alapfogalmak
Az előbél felépítése és működése
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
„A modern természettudományos szemléltetés feltételeinek megteremtése Kisvárdán a Dr. Béres József Laboratórium korszerűsítésével, működtetésével” TÁMOP.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
A vitaminok és ásványi sók
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
Tisztítás, fertőtlenítés
Emésztőrendszer.
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
FOGÁPOLÁS Balázs Zsoltné
Az egészséges mosoly titka: Dent  med Perfect-Team.
Reformtáplálkozás.
TÁPLÁLKOZÁS.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
A helyes táplálkozás.
A szájnyílástól a belekig
A növények ásványianyag-felvétele
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
A tápcsatorna funkciói:
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
Az emésztőkészülék.
Savak és bázisok.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Savas és lúgos kém-hatású anyagok környeze-tünkben
Az ember táplálkozása.
Mi és emésztőnedveink
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Fogaink egészsége "Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog égni." Manfred.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Vizes oldatok kémhatása
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Emésztési rendellenességek
Egyed alatti szerveződési szintek
Szájápolás, helyes fogmosás
Testi - lelki egyensúly
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
FOGSZUVASODÁS MEGELŐZÉSE HELYES TÁPLÁLKOZÁSSAL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
Szájápolás felsőfokon a BIYOVIS készítményeivel. Fog és szájüreg állapota Esztétikai szempont Egészségünk tükre Fontos szerepet játszik a gyomor- és bélrendszer.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
10. rész :Táplálékunk összetevői
22. lecke A szénhidrátok.
Összeállította: J. Balázs Katalin
Előadás másolata:

Általános iskola, 8. évfolyam, biológia, 2/1 TÁMOP-3.1.3-10/1-2010-0005 „A természettudományos közoktatás megújítása, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium koordinálásával”   Általános iskola, 8. évfolyam, biológia, 2/1

A különböző tápanyagok hatása a fogakra Valóban sérülékeny a fogzománc?

A táplálkozás és a fogszuvasodás A szájüreg a tápcsatorna kezdete.

Benne helyezkednek el a fogak,és a nyelv, három pár nagy nyálmirigy (fültőmirigy, nyelv alatti és állkapocs alatti mirigy), továbbá nagyszámú apró nyálmirigy.

A száj A szájban nemcsak a táplálék megőrlése történik, hanem megkezdődik a táplálék vegyi bontása is mivel a nyál enzimeket is tartalmaz. Így minden táplálék, amelyet elfogyasztunk hatással van a fogakra, ínyre, nyálkahártyára.

A nyál A nyál összetétele: a víz mellett egyik jellegzetes része a nyák vagy mucin. Ettől lesz sűrű síkos a nyál. Ez egy fehérje természetű anyag amely összetapasztja a falatot és védi a nyálkahártyát a mechanikus hatások ellen.

Emésztő hatását a ptialin okozza, ez egy enzim amely enyhén savas, megkezdi a keményítő bontását Emellett különféle ásványi sók is találhatók a nyálban melyek közül a mészsók okozhatnak problémát, mert a mucinnal és hámsejtekkel foszfát és karbonát alakjában kicsapódnak és lerakódnak a fogak tövén. Ez a fogkő, amely a fogíny sorvadását okozza.

fogkő

A nyállal némely, a szervezetben kórosan felszaporodott vagy oda bekerült anyag is kiválasztódik (gyógyszerek, karbamid, nehézfémek stb.) amelyek nyálkahártya gyulladást okozhatnak. A nyálban a szájüreg számos baktériuma és gombája is megtalálható. Ezek állás közben bomlasztják az ételmaradékot, és a szájüreg levált hámsejtjeit.

A nyál élettani feladata: A szénhidrátok emésztésének megkezdése, a rágás és nyelés elősegítése, a szájüreg tisztán tartása, öblítése. Ennek megfelelően képződik úgynevezett öblítőnyál illetve emésztőnyál

A nyál szerepe: Tegyél kémcsőbe 2-2 köbcentiméter híg keményítőoldatot! Öblítsd ki a szádat kevés vízzel, majd engedd a híg nyálat főzőpohárba, és önts ebből kb. 2 köbcentimétert az egyik kémcsőbe! Vegyél a kémcsövekből 5 percenként cseppmintát, tedd üveglapra, és adj hozzájuk 1-1 csepp jódoldatot!

Folytasd a mintavételt addig, amíg az egyik csepp már nem mutatja a keményítőre jellemző színváltozást! Mit bizonyít a kísérlet?

A keményítővel a barna színű jód kék színreakciót ad. A folyamat során láthatjuk, hogy a reakció egyre gyengébb, mert a nyálban lévő enzim bontani kezdi kezdik e keményítőt.

A pH érték A szájüreg (így a fogak környezetének) aktuális pH értékét tehát sokféle tényező befolyásolja. (táplálkozás, fogmosás rágógumizás stb.) Mi is az a pH érték? Ez a gyakran használt kifejezés amelyet már a legkisebb gyerekek is ismernek a reklámokból egy kémiai fogalom.

A pH érték megmutatja a vizes oldatok kémhatását, mely attól függ, hogy az oldat hidrogénion-koncentrációja nagyobb vagy kisebb, mint a hidroxidion koncentrációja, vagy esetleg egyenlő vele. pH<7 savas pH=7 semleges pH>7 lúgos

Vegyél nyálmintát és mérd meg a pH értékét! A pH az angol „power of Hidrogen” kifejezés rövidítése azt jelenti a hidrogén ereje. A savas vagy lúgos kémhatás kimutatására indikátorokat használunk, melyek olyan anyagok amelyek különböző kémhatású oldatokban másképp színeződnek el. Természetesen léteznek már digitális mérőműszerek is. Vegyél nyálmintát és mérd meg a pH értékét!

A fogak A fog külső rétegét a fogíny felett a fogzománc alkotja, ami az emberi test legkeményebb szövete. Az alatta található fogállomány veszi körül a fogbelet . Ami tulajdonképpen erek és ideg halmaza; az erek táplálják a fogat, az ideg pedig a különféle behatásokat közvetíti az idegi központ felé. Ez az ideg felelős a fogfájásért.

A fog felépítése

A fogzománc a legkeményebb szövet. Kristályos szárazanyag tartalma 97% Hidroxiapatit,illetve fluorapatit építi fel Fluorapatit

A fogakat súlyosan károsítja, ha savas környezetbe kerülnek, ugyanis pH 5,7 alatt a fogzománc sérülékenyebbé válik.

Ezt a folyamatot (demineralizáció) kiválóan szemlélteti a következő kísérlet (melyet előző órán előkészítettünk)

Tojás Ecet (10%-os ecetsav oldat)

6 óra múlva

A savak többsége a foglepedékben megtelepedő baktériumoktól származik, amelyek az ételekben és italokban található szénhidrátok lebontásával savakat állítanak elő. A szájüreg kémhatását (pH-t) lecsökkentő savak másik része közvetlenül a savakat tartalmazó táplálékban található.

Így alakul ki a szuvasodás A baktériumok szénhidráttal táplálkoznak, és savakat termelnek, melyek megtámadják a fogzománcot. Fogszuvasodás akkor következik be, ha a fogzománc a savak hatására folyamatosan elveszíti ásványianyag-tartalmát, elvékonyodik, porózussá válik és áttörik, beomlik.

fogszuvasodás

Az elfogyasztott tápanyagok mennyisége és minősége befolyással lehet a fogszuvasodás kialakulására.

Fontos szem előtt tartani, hogy leginkább azok az ételek és italok okozhatnak fogszuvasodást, amelyek sokáig maradnak a szájban. (Ezért is olyan lényeges az étkezés utáni fogmosás.)

Szénhidrátok A fogszuvasodás szempontjából azok a szénhidrátok károsak, amelyek a szájban található baktériumok hatására könnyen lebonthatók – elsősorban az egyszerű, finomított cukrok. Bizonyított, hogy a szénhidrátbevitel és a fogszuvasodás kialakulása között összefüggés van.

Zsírok A zsíroknak bevonó, védő hatásuk van, ezáltal védik a fogak felszínét, segítenek elkerülni a szuvasodás létrejöttét. Kutatások bebizonyították, hogy a csokoládéval bevont édességek szuvasodást okozó hatása kisebb, mint a bevonat nélkülieké. Ez a kakaó magas zsírtartalmának köszönhető. A zsír bevonja a szénhidrátrészecskék felületét, így azok káros hatása kevésbé tud érvényesülni.

A savakat tartalmazó ételek a gyümölcsök különösen a citrusfélék, a szénsavas italok, a savanyúságok, igen károsak lehetnek, ha nem teszünk semmit a pH érték visszaállításáért.

A fogszuvasodás kialakulásában fontos: Az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége A bevitt szénhidrátok fajtája, állaga A szénhidrátfogyasztás gyakorisága – a cukrok csak főétkezés után való fogyasztása lényegében nem befolyásolja a szuvasodás kialakulását,ezért elsősorban az étkezések közötti (nassolás) szénhidrátfogyasztás a felelős.

Egyes élelmiszerek csökkentik a fogak ásványi anyag veszteségét, s így mérsékelik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Ezek közé tartoznak például a kemény sajtok, amelyek kalciumot, foszfort, fehérjéket tartalmaznak. Ezek az anyagok megfelelő kémhatás (pH) mellett beépülnek a zománcba, és fokozzák annak ellenálló képességét

Egy kis darab sajt fogyasztása az étkezés végén ellensúlyozhatja a szénhidráttartalmú ételekből származó savak károsító hatását. A tejben szintén megtalálhatóak a sajtoknál már említett "fogvédő" ásványi anyagok, illetve a tejfehérje. A tej ezeken kívül tartalmaz tejcukrot (laktózt) is. A tejcukor – más, finomított cukrokhoz képest – kevésbé idéz elő fogszuvasodást.

A fogakra nézve kedvezőek lehetnek azok a cukormentes rágógumik is, amelyek édesítőszerekkel készülnek. Mind az édes íz, mind pedig a rágás egyaránt fokozza a nyálelválasztást. A nyálnak nagyon fontos mosó, öblítő szerepe van a táplálékmaradékok eltávolításában.

Ha a lyukat nem tömik be, a baktériumok eljutnak a fogüregig, ami gyulladást és nagy fájdalmat okozhat. Ha pedig ezt a gyulladást nem kezelik, a baktériumok akár a véráramba is bejuthatnak, ami először az állcsontot, majd az egész szervezetet is károsíthatja.

A fogzománc egészsége, ellenállása az alábbi tényezőktől függ: lepedék vagy szénhidrát jelenléte, a táplálék visszamaradása a szájban, az étkezések gyakorisága és a védő tényezők hiánya.

A helyes fogmosás 1, A fogkefét enyhe nyomással 45°-os szögben helyezzük az íny szélére, és a lerakódást apró, lazító mozdulatokkal - az íny széle alatt is - oldjuk. Az erőteljes súrolás nem tesz jót!

2, A fellazított fogkő eltávolítására húzzuk a fogkefét kb 2, A fellazított fogkő eltávolítására húzzuk a fogkefét kb. tízszer az íny irányából a korona felé, mindig pirosból fehérbe. Ezáltal alaposan eltávolítjuk a baktériumokat tartalmazó plakkot.

3, Ezzel a módszerrel először a felső fogak és az állkapocs külső oldalát tisztítsuk meg. Az egyes tisztítási szakaszok legfeljebb 2-3 fogat foglaljanak magukba.

4, A fogak belső oldalán is plakk keletkezik, ezért a következő lépésben a belső oldalon is az előzőek szerint járjunk el. A fogkefét enyhe nyomással 45 fokos szögben helyezzük az íny szélére. A fogkövet apró, lazító mozdulatokkal oldjuk, majd távolítsuk el.

5, Ugyanúgy tisztítsuk meg a metszőfogak belső oldalait, itt azonban a fogkefét merőlegesen tartsuk, mivel így érhetjük el a legalaposabb tisztítást.

6, Végül a zápfogak rágófelületére kerül sor 6, Végül a zápfogak rágófelületére kerül sor. Itt kivételesen "súrolhatunk" is.

A fogápoláshoz természetesen nem elég a fogmosás A fogápoláshoz természetesen nem elég a fogmosás. Szükséges a fogselyem rendszeres használata is azokon a helyeken ahová a fogkefe nem ér el.

A baktériumok elleni harcban a szájvizek lesznek segítségünkre, ha rendszeresen használjuk őket.

Ha odafigyelünk fogaink megfelelő ápolására bátran mosolyoghatunk idősebb korban is.

Köszönöm a figyelmet!

Felhasznált irodalom: Az emberi test szerk.:Dr Obál Ferenc Gondolat Kiadó Budapest 1986 Köszönet a képekért Dr Apró Edit fogszakorvosnak!

Készítette: DFT-Hungária Kft Készítette: DFT-Hungária Kft. Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából 2012