Mi a karrier? Mi az életpálya?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösségi pedagógiai gyakorlat
Advertisements

Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Energia a középpontban
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Életpálya-építés fiatalkorban
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
A kutatási program rövid bemutatása
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
Pályaorientáció, mint a foglalkoztathatóságot támogató eszköz
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
A tanácsadó és a mentor szerepe
AGE & Career Hálózat 2014 / első szakmai műhelybeszámoló Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusok pályamotivációja a nemzetközi gyakorlatban
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Vezetés és kommunikáció
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
PRESSLEY RIDGE Program
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom. Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten 1975-től az érettségi Szolnokon élt A budapesti Közgazdaság-tudományi.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Az Élet Igéje szeptember.
Életút-támogató pályaorientáció
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje Az egyéni pályatanácsadás.
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Iskola és felnőtté válás - a pályaorientáció
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
Női karrier korhatár nélkül
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Tény alapú pályaorientációs szakpolitika
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

Mi a karrier? Mi az életpálya? Karrier és életpálya menedzsment I. ea. Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors

Életpályák, pályautak

Karrier / Pályafutás angol: carriegway francia: carriere magyar nyelvi kódolásban: „karrierista”, mások hátán felkapaszkodó eredeti tartalom: útvonal magyarul: életpálya, pályafutás lenne szinonimák: életút, karrier, életpálya

„A karrier szó jelentése az elmúlt években gyökeresen megváltozott „A karrier szó jelentése az elmúlt években gyökeresen megváltozott. A karrierista szó azonban életkortól függően mást jelenthet, és pejoratív tartalma is megmaradt. Az életpályamodell kifejezést többnyire az idősebb korosztály körében, illetve a közalkalmazotti szektorban használják. A karrier szó a fiatalabb korosztály számára egyértelműen kedvező kicsengésű, és pontosan az életpályát jelenti…” (VG on-line: http://www.vg.hu/vallalatok/ki-szamit-karrieristanak-70832 2004)

Szilágyi-modell Szilágyi életpálya modellje. Forrás: Szilágyi Klára: Munka- pályatanácsadás mint professzió. Kollégium Kft. Budapest, 2000. 97. p.

http://www. huffingtonpost http://www.huffingtonpost.com/wait-but-why/your-life-in-weeks_b_5366289.html

Karrier a Kádár rendszerben „A Kádár korban ugyanis az nem képzelhette el senki, hogy „dollárpapa”, a nyugatiak valamilyen finanszírozásba kezdenek. Az adósság rajta kívül volt, így föl sem merült benne. Tehát tisztában volt vele, hogy ha ő a faluban, az ötven disznót nem hizlalja meg, és kel föl reggel ötkor, hogy a tápot odaadja a sertésnek, akkor a disznókból nem lesz semmi, és belőle sem lesz semmi. Ha ő nem hajtja magát, mint öntőmunkás nyolc órában, és még további négy órában, egy műhelyben, egy-egy kerítést még nem hegeszt össze, akkor aligha jut az egyről a kettőre. Ha nem termel paradicsomot a kiskertben, és ha nem a családjával és a barátaival együtt építi kalákában a házát, akkor nem lesz háza. A Kádár-korszak kifejezetten könyörtelenül megtanította a munkára és arra, hogy magadra számíts, családodra számíts, másra nem igen számíthatsz. Az állam, ha valamit ad, az már csak pluszba jön. Ehhez képest ez a fajta sérelmi vagy potyautas magatartás az, amit a mai magyar társadalom elkezdett fölvenni. Amelyik a „magadra számíthatsz” helyett, a kormánytól, Európától, a világtól vártja, várja, hogy emelje a bérét, csökkentse az árat, adjon pénzt a piaci vállalkozásához. Intézze el a kormány, hogy neki jó legyen.” Lengyel László- Surányi György Határátkelés, Kalligram (2013) p 120

Pályairányítás a Kádár korszakban „A folyamat az oktatással kezdődik, amikor a fiatalt „beiskolázzák”, hogy ezt a magyartalan, de valójában találó kifejezést használjuk. Más szóval a szülő és az érintett fiatal választása erősen korlátozva, bizonyos továbbtanulási lehetőségeket elzárnak a pályaválasztó elől, mások felé terelik, vagy esetleg a tiltásig és a kötelező előírásig menően kijelölik a továbbtanulás pályáját. Az iskolát elvégezve ismét hasonló folyamat játszódik le, azaz igénybe veszik a munkahelyre „tereléstől” annak kötelező kijelöléséig terjedő beavatkozási formák valamelyikét.” Kornai János A szocialista rendszer 1992 (Reprint Kalligram 2012) 243 old. Géplakatos szakmacsoportot bemutató diafilm, MüM 1966

Szubjektív & objektív karrierek A pályatanácsadás, karrier-tanácsadás elméletében az 1950-es évek végétől jelenik meg az objektív és a szubjektív karrier/pályafutás fogalmának (Hughes, 1958) szétválasztása. Az objektív karrier az egyen pályafutása során mások által látható jellemzőkkel irható le (pl. fizetésemelés, előleptetés, vezetői munkakor), míg a szubjektív pályafutás azt az állapotot írja le, ahogyan az egyenek értelmezik saját pályafutásukat es megítélik annak tartalmat, értelmet adnak saját életüknek (Savickas, 2002).

Életpálya Egy személy életén átívelő munkahelyi szerepek és egyéb életszerepek egymásra gyakorolt hatása, beleértve, hogy az adott személy miként találja meg az egyensúlyt a fizetett és fizetetlen munkafeladatai között, valamint mennyi időt és energiát szán tanulásra és továbbképzésre. (ELGPN Szótár, 2012) http://www.elgpn.eu/publications/browse-by-language/hungarian/az-europai-palyaorientacios-szakpolitikai-halozat-elgpn-szakszotara-elgpn-glossary/view

További meghatározások A fő kérdés az, hogy a meghatározás kizárólag a foglalkoztatásra, vagy a foglalkoztatásra és képzésre koncentrál, vagy a legszélesebb körű koncepciót alkalmazza, beleértve a munkán kívüli tevékenységeket is. A tudományos irodalomban rengeteg definíció létezik az életpálya fogalmának meghatározására, például: • egy személy munkatapasztalatainak idővel fejlődő sorozata (Arthur et al. 1989); • az életpálya a foglalkoztatással kapcsolatos pozíciók, szerepek, tevékenységek és tapasztalatok sorozata egy személy életében (Arnold 1997); • az életpálya általában véve életszerepekre és életmódra összpontosít, míg egy foglalkozás az életpálya csak egy részének tekinthető (Hansen & Gysbers 1975); • egy egyén élethosszig tartó előmenetele a tanulás és munka területén (Watts1998). Egyéb meghatározások: Különféle társadalmi jelentőségű emberi szerepek sorozata, amelyek az egyén munkájából, tanulásából, önkifejezéséből és szabadidős tevékenységeiből származnak, és átívelnek az egyén munkában töltött évein, munkahelyein, beosztásain és eredményein (IAVEG: Pályaorientációs és Tanácsadási Szakszótár, dátum nélkül). Az életpálya (fizetett és fizetetlen) foglalkozások sorozata és variációja, amelyet valaki egész életén át vállal. Még általánosabban szólva, az életpálya magában foglalja az életszerepeket, szabadidős tevékenységeket, tanulást és munkát (Sydney-i Egyetem Életpálya Központja, Életpályával kapcsolatos fogalmak szakszótára, dátum nélkül). Az életpálya egy életmóddal kapcsolatos koncepció, amely magában foglalja a munka, tanulás és szabadidős tevékenységek sorozatát, amelyet egy egyén végez egy életen át. Minden egyes személy életpályája más, dinamikusan fejlődő és egész életén át kibontakozó. Az életpályához tartozik az is, hogy valaki hogyan találja meg az egyensúlyt a fizetett és fizetetlen munkafeladatai, valamint egyedi életszerepei között (Kanadai Életpálya Fejlesztési Alapítvány, 2002). az UNESCO (2002) alapján.

Életpálya-vezetési készségek (Career management skills) Olyan kompetenciák, amelyek lehetővé teszik egy egyén (vagy csoport) számára, hogy strukturált módon gyűjtsön, elemezzen, szintetizáljon és rendszerezzen önmagával, oktatással és foglalkoztatással kapcsolatos információkat, valamint döntések meghozatalához és kivitelezéséhez, illetve átmeneti állapotok kezeléséhez szükséges készségek összessége. (EC, 2004, ELGPN, 2010, Sultana, 2009)

Munkaerő-piaci kereslet és kínálat Az egyéni karrier, életpálya az adott társadalom, kultúra, gazdaság viszonyai között értelmezhető. (ld. karrier a Kádár rendszerben diát)

Köszönöm a figyelmet!