Rezgések a természetben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

a sebesség mértékegysége
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Rezgések kölcsönhatása
Nemlineáris és komplex rendszerek viselkedése
Békéscsaba, Dr. Pálfalvi László PTE-TTK Fizikai Intézet PTE, Kísérleti Fizika Tanszék Fizikai mennyiségek mérése harmónikus mozgásegyenlet.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
A rezgések és tulajdonságaik 3. (III.11)
Periodikus mozgások A hang.
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Készítette: Csoma Bence
Az anyag belső szerkezete
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Megújuló energiaforrások
Elektromágneses hullámok
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
A GÖMBÖC A bemutató a BME és a wikipedia anyagának felhasználásával, Várkonyi Péter előadása alapján készült.
11. évfolyam A rezgő rendszer energiája
11. évfolyam Rezgések összegzése
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
A rezgést befolyásoló külső hatások és következményeik
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
4. Reakciókinetika aktiválási energia felszabaduló energia kiindulási
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Hullámok.
Szabadrezgés, kényszerrezgés, csatolt rezgés
Fúvós hangszerek működése
Rezgőmozgás.
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
A termodinamika II. főtétele
Készítette: Ónodi Bettina 11.c
Rezonancia katasztrófák világunkban
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
James Watt Verebes Erika 10. a.
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.
Készítette: Kovács Adrienn
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Az Ingaóra Kecskeméti Bence 12.c.
Elektromágneses rezgések és hullámok
Somogyvári Péter tollából…
Rezonancia-katasztrófa az emberek világában
Harmonikus rezgőmozgás. Legyen: Harmonikus rezgőmozgás.
Mechanikai hullámok.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
A hullám szó hallatán, mindenkinek eszébe jut valamilyen természeti jelenség. Sokan közülünk a víz felületén terjedő hullámokra gondolnak, amelyek egyes.
A fizikában minden olyan változást, amely időben valamilyen ismétlődést mutat, rezgésnek nevezünk. Ha a csavarrugóra felfüggesztett testet, a rugó hossztengelyének.
Mechanikai rezgések és hullámok
Problémamegoldás és számításos feladatok a fizikatanári gyakorlatban Egy rezgőmozgással kapcsolatos feladat elemzése Radnóti Katalin ELTE TTK.
Soundwave Painting Hanghullám művész
A hang.
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az anyag szerkezete.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
egymáson elgördülve (diffúzió!)
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Fizikai inga lengése 11. évfolyam.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Előadás másolata:

Rezgések a természetben Farkas Richárd 12.c

Tartalom Cím Tartalom Rezgés fogalma Rezgések a természetben Lengéscsillapítás Kényszerrezgés Terápiák Források

Rezgés A mechanikai rezgés vagy lengés oszcilláló mozgást jelent egy egyensúlyi állapot körül. Oszcilláció: időben ismétlődő változás valamely stabil állapot körül -> periodikus vagy rendezetlen Példák az oszcillációkra: Foucault-inga Hangszóró Mikrofon Tengerek hullámzása

Rezgések a természetben Rezegnek a fák levelei a szélben Rezgésbe jön a gépkocsi, ha bukkanón halad át Kilengenek a magas épületek felső emeletei, tornyai Berezeg az ablaküveg, ha mellette kamion halad el Rezegnek a hegedű, a gitár, a zongora, a cimbalom húrjai Rezgőmozgást végeznek a szilárd test részecskéi Hasonlóan mozog az ingaóra ingáján található nehezék Rezeg a hullámzó vízfelszínen úszó fadarab Rezeg a satuba fogott fűrészlap végére rögzített csavar Hangvilla, nyelvsíp rezgése fúvós hangszerek, harmonika esetén

Legnéscsillapítás Bizonyos esetekben szükség lehet arra, hogy a rendszerekben keletkező rezgéseket minél gyorsabban csillapítsák. Például a gépkocsik kerekei rugós felfüggesztésűek, hogy az útnak az egyenetlenségeiből adódó rázkódást csökkentsék. Ilyenkor nem volna célszerű, ha egy gödör vagy bucka okozta rezgések sokáig fennmaradnának. Ezért a lengések amplitúdóját lengéscsillapítókkal csökkentik. Hasonló megoldást alkalmaznak a vasúti kocsiknál is. A mérlegek és a különböző mutatós műszerek mutatóinak lengését szintén csillapítják, hogy ne kelljen sokáig várni, míg a mutató beáll a mért értékre.

Kényszerrezgés Ahhoz, hogy a rezgőmozgást azonos amplitúdón tartsuk, adott pillanatban kívülről befolyásolni kell a mozgást. Ilyen kényszerrezgést végez, például a rugóra függesztett test felső végét kezünkkel fel-le mozgatjuk. Ha a kényszerrezgést végző test saját frekvenciája éppen megegyezik a kényszererő frekvenciájával, akkor rezonancia következik be. Ilyenkor a test egyre nagyobb tágassággal kezd rezegni, ami akár katasztrófákhoz is vezethet. Például: Tacoma híd

Terápiák Hangterápia és rezgésterápia: rezgésekkel, energiával való kezelés lényege abban áll, hogy a test energiamezejében keletkező zavarok gyógyító rezgések segítségével harmonizálhatóak.

Források http://regiweb.bgeger.hu/letolt/fizika/mechi_re zg.pdf http://hu.wikipedia.org/wiki/Rezgés http://www.rezgesterapia.hu/rezges.html http://fizipedia.phy.bme.hu/index.php/Rezg%C 3%A9sek

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!