Prof. Dr. Romvári Róbert 1, Dr. Áprily Szilvia 1, Dr. Szabó András 1

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Az élelmiszerek mikrovilága
A SZIVÁRVÁNY.
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?... MÜANYAG ÜVEGEK.
OXIDOK TESZT.
Tallósy Szabolcs Péter, Dr. Janovák László, Prof. Dr
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Értékesítési tréning ésPAI+. Bárcsak...!... több információt kapnék a termékek elérhetőségéről!... mindig pontos információm lenne a rendelésem összértékéről!...
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A muraminsav (muramic acid) Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
A vízszennyezés mérése, értékelése
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
Ásvány és kőzettan Gyémántok
Bányácski Sándor mezőgazdasági mérnök szak IV. évfolyam
Buccalis kenet a connexin-26 gén 35delG mutációjának non-invazív szűrésére kisgyermekeken Torkos Attila 1,2, Magnus Teschner 2, Peter Erfurt 2, Gerrit.
Kvantitatív módszerek
Élelmiszeranalitika előadás
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Izotóp Intézet Kft. Radiokémiai szennyezők vizsgálata etilén-diamin-tetrametilén-foszfonát (EDTMP) és ón(II)-klorid tartalmú liofilizátumok öregedését.
Gyors mikrobiológiai módszerek
(A rovarok tájékozódása)
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
33. Tojásfehérje vizsgálata
Magnézium-szulfát- és alumínium-szulfát reakciói
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
19. AgNO3-, Na2CO3- és NaOH- oldat azonosítása
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Adenozin-trifoszfát az ATP (adenozin-trifoszfát) minden élő szervezetben megtalálható allosztérikus effektorként, csoport-hordozó koenzimként és szubsztrátként.
Lipáz enzimaktivtás mérése
FDA hidrolízis aktivitási teszt
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Megalehetőségek a nanovilágban
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
A PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ… SZÜKSÉGES?... MŰANYAG PALACKOK.
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Szilágyi Petra Ágota PhD hallgató ELTE TTK Magkémiai Tanszék, Budapest CNRS LCC Équipe P, Toulouse (Franciaország) Vaskomplexek és fotodegradációjuk, valamint.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Dürer kísérletbemutató
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Az élelmiszerek romlása
LOVE MOON WINALITE EXKLUZÍV ANIONOS ESZKÖZ A HÖLGYEK TÖKÉLETES SZEMÉLYI TISZTASÁGÁÉRT.
NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
Tojás és tojástermékek mikrobiológiai kockázatának
Halgazdálkodási Tanszék XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas EGYES GAZDASÁGILAG FONTOS HALFAJOK.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
A libamáj fagyasztott tárolása alatt kialakuló zöld színhiba okainak további vizsgálata 2. Dr. Szabó András 1*, Prof. Dr. Romvári Róbert 1,Kacsala László.
A GFP in vitro génexpressziója
Készítette: Szenyéri veronika
Tejsav előállítása Lactobazillus Delbrueckii által
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
A minta-előkészítés műveletei
Előadás másolata:

A libamáj fagyasztott tárolása alatt kialakuló zöld színhiba okainak elemzése Prof. Dr. Romvári Róbert 1, Dr. Áprily Szilvia 1, Dr. Szabó András 1*, Kacsala László 1, Rekedtné Fekete Evelin 2, Vajda Tamás 2 1 Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar 2 INTEGRÁL Zrt., Kiskunfélegyháza XIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál, Szakmai Konferencia 2012. szeptember 7.

Kiindulás Kis arányban előforduló színhiba, de nagy értékű terméken jelentkezik! A fagyasztva, mélyhűtő-kamrában tárolt májak ezen csoportban területenként vagy egészében, felszíni, ritkábban mélyre hatoló zöld színhibát mutatnak, mely a májon szinte mindenhol előfordulhat. Tapasztalatunk szerint a májak „alsó” területein gyakoribb a zöld színhiba („ahol a vérmaradvány összegyűlik”). Sajnos nagyon nehéz a májat egyértelműen kategorizálni (zöld vagy nem zöld), mert teljesen vagy egészében („mélységéban”) nem zöld a legtöbb színhibával rendelkező máj.

Amit tudtunk: Kacsamájban, teljesen azonos technológia mellett sem fordul elő a színhiba. A vágott testek 24h vagy ennél több előhűtést követően kerülnek bontásra. A zöld szín előfordulása nem mutat határozott „mintázatot”, termelőtől, időjárástól, vágási dátumtól függetlenül jelentkezik, amennyiben fellép. A vákuumcsomagolás felnyitása és a máj konyhatechnikai felfolgozása során a zöld szín eltűnik, fogyasztóra vonatkozó egészségkárosító hatása nincs.

Célkitűzés A zöld színhiba okának vagy okainak felderítése, annak lehetséges kiküszöbölése érdekében.

Hipotézis A zöld szín kén vagy esetleg réz vegyület lehet (?), irodalmi alapokra támaszkodva inkább szulf- származék, amit azonban eddig májban nem, csak húsban vizsgáltak. Eszerint vér-maradvány (hem-pigment) és kénhidrogén jelenléte feltételezhető. Utóbbi lehet mikrobiális vagy fülledés eredetű. Első lépésben olyan színanyagot kerestünk, ami a zöld mintákban előfordul, de a nem zöldekben nem kimutatható. Módszer: színanyag oldása a hízott májak zöld területéről és spektrofotometriás színelemzés a tisztított oldatból.

A színek és a hozzájuk tartozó hullámhosszok Alapelv Első közelítésben a máj zöld színét okozó anyag fotometriás vizsgálatát végeztük el. A spektrumokat 850-300 nm tartományon vettük fel, minden esetben releváns vakkal szemben, 10 mm optikai üveg vagy műanyag küvettában (az oldószertől függően), Shimadzu UV 1800 készüléken. A színek és a hozzájuk tartozó hullámhosszok

A színanyag oldhatósága A: az anyagi minőségre vonatkozó közelítés zsírban oldódó színanyag keresése – zsíroldószerek alkalmazása vizes kioldás fehérje szolubilizációs kisózás, pH függés vizsgálata (pufferlodatok) B: májmintára vonatkozóan egy zöld és egy egyáltalán nem zöld máj mintázása (eltérő májak) egyazon zöld máj zöld és nem zöld területeinek mintázása kiegészítésképpen piros-véres folt megmintázása eltérő májmintából C: a mintafeltárásra vonatkozóan (2 g minta 25 ml oldószerben) egyszerű áztatás (csak zsíroldószerekben) homogenizálás és vákuumszűrés – oxidált színanyag homogenizálás és anaerob hűtött centrifugálás – natív színagyag

Zsíroldószerek (Z és NZ, eltérő májak) Hexán Aceton hexán: 470: bixin, 445: alfa-karotin aceton: 450 és 475: kapszantin, 427: auroxantin A színanyagok megjelenése mintafüggetlen, azaz nem zsíroldható a keresett színanyag, és mind a Z, mind a NZ májakban egyöntetűen, de eltérő mennyiségben jelen van. Oxigénnek kitéve a spektrum nem változik, nem tűnik el a zöld szín. Eredmény: az ismeretlen zöld színanyag nem zsíroldószerekben oldódik.

Desztillált vizes kioldás Módszer: májminta erős homogenizálása (30000 r/perc), majd a tejszerű szuszpenzió erős (20000 g) centrifugálása az oldat feltisztítására. 578 nm-nél rögzített csúcs: oxihemoglobin (szinte minden mintában (Z, NZ, V) megvan a csúcs: vérmaradékra utal a májban)

647.5 nm: oxidált szulfhemoglobin Homogenizálás, eltérő pH értékű (6, 7.4, 8) PBS oldatokban, szűrés (levegő!) 647.5 nm: oxidált szulfhemoglobin Egyazon zöld máj zöld és nem zöld területeiről származó minta, melyet oxidatív körülmények között, vákuum alkalmazásával szűrtünk.

A szulfhemoglobin igazolása A NaOH-os kezelés redukciós hatása az oxidált szulfhemoglobinra

Eddigi eredmények A zöld színt nagy valószínűséggel szulfhemoglobin okozza. Lúgos közegben, de akár szabad levegőn is nagyon gyorsan elbomlik. Szinte minden májban vagy a máj összes területén előfordul, eltérő mennyiségben. Könnyebb az oxidált, egyébként piros-vörös, azaz a „hibátlan” májban nem is látható színanyagot (oxidált szulfhemoglobin) kimutatni. A szulfhemoglobin kialakulásához vér és kénhidrogén szükséges, azaz a máj vértartalmának, és H2S-nak az igazolása a következő lépés. A kénhidogén kialakulhat mikrobiális kontamináció során, esetleg fülledés útján, mely a bontást megelőző előhűtés idején valószínű.

Kénhidrogén – jelenlét, eredet Igazolt fülledés! NZ Z Ólom-acetát → ólom-szulfát átalakulás kénhidrogén jelenlétében (Eber próba), savas feltárást követően

Mikrobiológia Lehetséges kénhidrogén termelő baktériumok: Enterobaktériumok, Pseudomonas, Clostridium perfringens, β-glükuronidáz pozitív E. coli, koaguláz-pozitív sztafilokokkuszok (S. aureus és más fajok): – Eredmény: sem erősen zöld, sem nem zöld májon nincs értékelhető mikrobiális jelenlét. A májak gyakorlatilag sterilek!!! (Nyersen ehetők akár).

Vérmaradék mennyiségi meghatározása 1. próba: oxi- és methemoglobin meghatározás Drabkin reakcióval: negatív eredmény 2. savanyú közegben acetonos extrakciót végeztünk, össz- hem-pigment meghatározás céljából, hemin-HCl standard mennyiségi meghatározásra alapozva, fotometriásan

Az előhűtés hatása a zöld szín kialakulására Vértartalom és fülledésvizsgálat:  5 db kontroll, biztosan nem zöld (fagyasztva tárolt) 10 db 24 órát előhűtött máj (nem fagyasztott) 10 db frissen, a vágást követő 2 órán belül kibontott máj 10 db fagyasztással tárolt, zöld máj

Az előhűtés hatása a zöld szín kialakulására csop_kód   zöld szin pigment_konc. pigment kateg. fülledés 1-kontroll kontroll átlag 0.00 0.89 0.60 db 5 SD 0.16 0.55 2 – 24 h vágás után 24h Átlag 0.50 10 0.52 0.17 0.53 3 – 2 h vágás után 2h 0.74 0.10 0.32 4 - ZÖLD fagyott zöld 0.80 0.83 0.40 0.30 0.42 0.11 0.48 Eredmény: minden csoport azonos mértékű vértartalmat mutat, de a nem zöld vagy a frissen bontott máj nem fülledt!

A májon...

Összegzés Eredményeink szerint a zöld szín vízoldékony, bizonyos májak esetében stabilan és a teljes szervre jellemzően kimutatható, és igen nagy valószínűséggel szulfhemoglobin (és vele együtt kevés methemoglobin), melynek mi, aerob körülmények között az oxidált (és részben az eredeti, 620 nm) formáját találjuk meg megismételhetően. Az anyag a zöld májakban mindenütt, a fehér árnyalatúakban vagy minimális mennyiségben, vagy nem mutatható ki. Az anyag kialakulásában a hemoglobin és a H2S játszik szerepet. Utóbbi eredete fülledés. A mikrobiológiai faktort kizártuk. A zöld májak összes vér- eredetű pigmenttartalma magasabb.

Javaslatok Eredményeink mindegyike nagyon nagy technológiai tisztaságra (steril májak!) és egészséges állományra utalt. Követni lenne célszerű: -esetleges kiszáradás okát a madarakon (nyár, szállítási idő, utolsó itatás ideje a vágás előtt). -nyújtott kivéreztetési idő alkalmazásának a zöldülésre gyakorolt hatását nagy elemszámon. - Oxigén jelenlétét tesztelni a csomagolás során (védőgáz)

Folytatás 1. Védőgázas csomagolás 2. Vérminták analízise (stressz, ...), zöld és nem zöld májakat „adó” madarakból.

Köszönetnyilvánítás GOP-1.1.1-09/1-2010-0199 INTEGRÁL Zrt. Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, MTA, Bo_26_11_4