Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Oktatásszervezés gyakorlat tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése Közoktatás 1-4. szintjei - Kapcsolódások.
Matematika kompetencia
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A problémamegoldó gondolkodás fejlesztésének módszertana
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
EMLÉKEZÉS.
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
A munka világával kapcsolatos tudás
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Mérnöki készségek 1. ELŐADÁS.
Általános, speciális kompetenciák Negyedik félév.
Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
Persa György Témavezető: Szabó Csanád Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar 1.
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.
Az emberi tanulás.
A tanítás és tanulás konstruktivista felfogásáról
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Ki is az elemző közgazdász?
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Intelligencia és képességrendszerek elmélete és vizsgálata
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A kompetenciák funkciója és tartalma  március 9.  Falus Iván.
Autonómia és felelősségvállalás
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a.
Harmadik matematikakönyvem
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A KOGNITIVIZMUS HATÁSA A SZEMÉLYISÉG TANULMÁNYOZÁSÁRA.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Informatikai alapfogalmak
Tanítás- és tanuláselmélet V. A kompetencia Knausz Imre.
Bevezetés a pszichológiába Illés Anikó. Gondolkodás Propozícionális gondolkodás Képzeleti gondolkodás Motoros gondolkodás.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Az oktatás szerepe az energetikai szektor jövőjének formálásában Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes.
ADAT – Információ – Tudás
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
Előadás másolata:

Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

EKKR Európai Képesítési Keretrendszer OKKR Országos képesítési keretrendszer KNOWLEDGE SKILLS COMPETENCE ATTITŰD TUDÁS AUTONÓMIA/ FELELŐSSÉG- VÁLLALÁS KÉPESSÉG Deklaratív tudásProcedurális tudás Az első két deskriptor az EKKR-ben és az OKKR-ben

A tapasztalatszerzés formái Tapasztalataink felhalmozódása: tudás Tapasztalataink megőrzésére és felhasználására az agyunk több párhuzamos rendszere is képes, többféle tudásforma különíthető el. Deklaratív tudásProcedurális tudás Ismeret TudásKépesség Készség TUDÁS DESKRIPTOR KÉPESSÉG DESKRIPTOR FONTOS! A tudás fogalom többféle értelemben is használható: (1): tapasztalatok felhalmozódása (deklaratív és procedurális) (2): tudatosan hozzáférhető információ (csak deklaratív) OKKR  (2)

A deklaratív tudás szerveződése és a TUDÁS deskriptor A világ dolgaival kapcsolatos ismeretek, tények és képzetek összessége  Világgal kapcsolatos ismeretek  Világ dolgainak magasabb egységekbe szerveződése  Fogalmak közötti relációk ... az információk feldolgozását  … az új helyzetek megértését  … tudásunk felhasználását A világról szóló tudásunk meghatározott elvek mentén szerveződő tudáscsomagokká, tudássémákká áll össze.  kutyával kapcsolatos általános tudás (4 lába van és ugat stb.)  különböző kutyafajták (németjuhász, tacskó stb.)  a kutyák tartásával kapcsolatos tudnivalók (várhatóan évig élnek, kertes házban jobban érzik magunkat stb.)  hűséges háziállat vs. potenciális veszélyforrás. A kutya tudás- sémája A TUDÁS- SÉMA IRÁNYÍTJA…

A TUDÁS deskriptor jellemzői Tudás mélysége és kiterjedtsége Tudás szervezettsége Milyen széles területen rendelkezünk sémákkal Mennyi ismeretet/sémát halmozott fel a személy egy adott területen Sémáink, ismereteink milyen mértékben kapcsolódnak egymáshoz Milyen széles körben alkalmazhatóak a sémáink KITERJEDTSÉG

Procedurális tudás fajtái és a KÉPESSÉG deskriptor Képességek és készségek  többféle értelmezés, illetve használati mód Készség: tanult Képesség: öröklött Készség: egyszerűbb, elemibb, automatikusabb Képesség: összetettebb, ismereteket is tartalmazó KÉPESSÉG deskriptor  3 képességelem együttese 1.MOTOROS KÉSZSÉGEK 2.TERÜLETSPECIFIKUS KOGNITÍV KÉSZSÉGEK 3.TERÜLETÁLTALÁNOS KOGNITÍV KÉPESSÉGEK

Példák a KÉPESSÉG deskriptor elemeire 1. MOTOROS KÉSZSÉGEK 2. TERÜLETSPECIFIKUS KOGNITÍV KÉSZSÉGEK Automatizált, begyakorlott, tényleges cselekvésben is megfigyelhető tevékenységek Szerszám, munkagép, műszer használata Játék hangszeren Jármű, munkagép vezetése, irányítása Íráskészség, rajzolás, festés Egy adott feladatra vagy tudásterületre specifikus gondolkodási tevékenységek Olvasás Helyesírás Szövegértés Írásbeli fogalmazás Fizikai problémák megoldása Szövegszerkesztő kezelése Francia nyelvű jogi szakirodalom olvasása Számítógépes rendszer telepítése Tudományos kísérletek tervezése

3. TERÜLETÁLTALÁNOS KOGNITÍV KÉPESSÉGEK Példák a KÉPESSÉG deskriptor elemeire Gondolkodási tevékenységek széles körében alkalmazható, azokat hatékonyabbá tevő mentális műveletek Induktív gondolkodás Deduktív gondolkodás Analógiás gondolkodás Kreatív gondolkodás KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!