Webes alkalmazásfejlesztés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tervezési olimpia Integrált nagyvállalati tervezési rendszer a Vivendi Telecom Hungary-nél Nagy Sándor.
Advertisements

Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
A design szerepe Végvári Imre, kreatív igazgató Online Marketing - Keresőmarketing, Linkmarketing és Egyéb technikák.
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR AUTO- SZŰRŐ FEJLESZTÉSE TÁBLÁZAT ALAPÚ JELENTÉSEK UTÓLAGOS, BÖNGÉSZŐN BELÜLI TOVÁBB- FELDOLGOZÁSÁRA.
Fischer Norbert. Szoftverfejlesztés jelenlegi problémái  Folyamatosan rövidülő határidők  Projekt indulásakor nem teljesen tiszta a funkcionalitás,
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR KUTATÓK ÉJSZAKÁJA SZEPTEMBER 24. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS, OFFLINE.
Önkormányzati informatika ASP alapokon
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 25. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS,
Rendszertervezés GIMP.
Webszolgáltatások PHP-ben
Alkalmazások portolása Gridre Balaskó Ákos MTA SZTAKI 2011 november 14.
Rendszerfejlesztés.
HTML5 alapú fejlesztő és futtató környezet megvalósítása
Az MVC tervezési minta 2. előadás.
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
Iratkezelő rendszer fejlesztése WPF alapokon
RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés.
E-learning és a multimédia
ASP.NET MVC 3 platform áttekintés
OBJEKTUMORIENTÁLT PROGRAM
ETR Bevezető DEXTER Informatikai kft.. DEXTER Informatikai Kft Tartalom:  Mi az ETR  Az ETR célja  ETR történelem  ETR modulok  ETR hozzáférések.
Modellvezérelt webalkalmazás-tervezés
Az e-kereskedelem (e-business)
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
A CAD/CAM modellezés alapjai
Instant alkalmazások SharePoint platformon. A fejlesztés és a testre szabás határai elmosódtak. A testre szabást végző legtöbbször nem programozó A.
Látványos vektrorgrafikus és deklaratív prezentációs réteg 3D támogatássalLátványos vektrorgrafikus és deklaratív prezentációs réteg 3D támogatással Egységesített.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 25. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS,
Szoftvertechnológia Szoftvergyártás 2..
A website teljesítményének vizsgálata, fejlesztése 1. Forrás: WebTrends Analysis Suite, Advanced Edition White Paper (
Bevezetés az ebXML-be Forrás: An Introduction to ebXML ebXML and Web Services Practical Considerations In Implementing Web Services Romin IraniRomin Irani.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer)
Objektum Vezérelt Szoftverek Analízise Ferenc Rudolf és Beszédes Árpád Szegedi Tudományegyetem FrontEndART.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Webes Információs Rendszerek fejlesztése
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
Web Application for Resource Planning
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Az Abilities projekt és turisztikai eredményei Hargitai Ferenc - MATISZ ABILITIES Workshop Budapest, november 21.
Budapest, június 28. Ontológia kezelő modul tervezése szöveges információt kezelő informatikai rendszer számára Förhécz András BME Méréstechnika.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
PHP oktatási tapasztalatok
A WSDM weboldal- tervezési módszer a gyakorlatban Nagy Gusztáv
Bevezetés a PHP világába - kezdőknek
Web Architecture. Development of Computing Architectures Monolithic mainframe programming Client Server Real Client Server Web Programming.
HTML5 alapú fejlesztő és futtató környezet megvalósítása
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Szoftver születik Eötvös Konferencia Köllő Hanna.
A website teljesítményének vizsgálata, fejlesztése 1. Forrás: WebTrends Analysis Suite, Advanced Edition White Paper (
Alkalmazásfejlesztés T-Home Interaktív TV-re. Tartalomfogyasztás a tévéképernyőn A tévé mint képernyő „A háztartások többségében – saját bevallás alapján.
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER A Calderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
A web site minősítése Források: Bokor Péter szakdolgozata (2002) és a benne megadott hivatkozások: Dotkom Internet Consulting: Üzleti weboldalak elemzése,
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) Fejérvári Bence március 26.
.NET FRAMEWORK Röviden Krizsán Zoltán 1.0. Tulajdonságok I Rövidebb fejlesztés 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció) 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció)
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Egyszerű játékprogram szimultán fejlesztése – az Android és Windows Phone platform hasonlóságai és különbségei Kaczur Sándor, Friedel Attila
Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver.
GANZINV ALKATRÉSZ NYILVÁNTARTÓ RENDSZER Kovács Magda-díj 2015/16. Kimmel Gábor Mérnökinformatikus szak MI2013N.
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Tarcsi Ádám, egyetemi tanársegéd ELTE Informatikai Kar
Az INTEGRÁLT RENDSZER Több egymáshoz kapcsolódó, egymást kiegészítő biztonsági rendszer összessége, szoftver és hardver elemekből felépítve.
Előadás másolata:

Webes alkalmazásfejlesztés

Tartalom Bevezetés Webes alkalmazások fejlesztéseinek kérdései Web Engineering Web alapú Információs Rendszerek (WIS) Webalkalmazások általános architektúrája Tervezési stratégiák Jellemző problémák és megoldások Webalkalmazások réteges szerkezete és az MVC Fejlesztési folyamat

Bevezetés Mi is az a webes alkalmazás? Felhasznált források Adamkó Attila doktori disszertációja Web alapú Információs Rendszerek modellezése címmel (Saját tapasztalatok PHP, MySQL, (X)HTML, stb. témakörben)

Webes alkalmazások fejlesztéseinek kérdései 1. Ezek közül az egyik legjelentősebb az állandó technológiai változásoknak a hatása. Nagyon gyorsan alakulnak ki és terjednek el egyre újabb és újabb technológiák, amelyek még hatékonyabb alkalmazásfejlesztést tesznek lehetővé. Ezért a web fejlesztéseknek fel kell készülniük a változásokra.

Webes alkalmazások fejlesztéseinek kérdései 2. A másik fontos szempont a fejlesztésre szánható idő mennyisége. Ez web alkalmazások esetén legfeljebb három, esetleg négy hónap lehet.

Webes alkalmazások fejlesztéseinek kérdései 3. A harmadik a fejlesztéshez szükséges szakismeret. Miután a web alkalmazások számos technológiát használnak a működésükhöz, a fejlesztéshez ezen irányzatok mindegyikét ismerni kell, ami általában számos különböző területről érkező ember együttműködését kívánja meg.

Webes alkalmazások fejlesztéseinek kérdései 4. A negyedik pedig a felhasználók széles köre. Míg a hagyományos szoftverek esetén előre meghatározható, hogy a terméket kik fogják használni, addig a web alkalmazások esetén ez már nehezebben megfogható.

Web Engineering „A Web Engineering a szisztematikus és követhető irányzatok alkalmazása a kiváló minőségű Világhálós alkalmazások költség-hatékony fejlesztéséhez és fejlődéséhez.” Web Enginerering közösségi portálja

Webalkalmazás karakterisztikája Informális Interaktív Kereskedelmi Munkafolyamat kezelő Együttműködési környezet Közösségi Portál

Web alapú Információs Rendszerek (WIS) A WIS a webalkalmazások egy speciális fajtája, amely az előbbi felsorolást alapul véve a következő kategóriákba sorolható: információs, interaktív és kereskedelemmel kapcsolatos. Jellemzésére pedig a következők igazak: Információs Rendszer, elosztott alkalmazás, a kliens/szerver alkalmazások speciális esete, melyben a funkcionalitás nagy része a szerver-oldalra kerül, a weben, mint alkalmazási infrastruktúrán alapszik, a felhasználói kommunikációk webes interfészeken keresztül történnek.

A kommunikáció és információ jellegének kapcsolata a WIS-nél Aszimmetrikus kommunikáció Szimmetrikus kommunikáció Objektív információ Információ szolgáltató Információs rendszer Befolyásoló információ Hirdetési Közösségi

Webalkalmazások általános architektúrája Architektúrájukat talán úgy jellemezhetjük a legjobban, hogy a kliens/szerver modellek egy speciális formája, ahol a kliensek „vékonyak”, és a szerveroldal felelős az alkalmazás teljes funkcionalitásának a kezeléséért.

Webalkalmazások általános architektúrája – A kommunikáció 3 lépcsője Kérés: a felhasználó elküldi a kérést a szervernek, többnyire egy weboldalon keresztül. Feldolgozás: a szerver fogadja a kérést, és különböző műveleteket hajt végre. Ezt követően az eredmény (általában egy új oldal) továbbítódik a klienshez. Válasz: a felhasználó böngészője megjeleníti a kérés eredményét.

Tervezési stratégiák Problémák: nem lehet teljes mértékben specifikálni, hogy az alkalmazás pontosan miként fog működni Változások (információ) Amikor gyorsan kell a webalkalmazásokat elkészíteni skálázhatóság könnyen felállítható és méretezhető Stb.

Tervezési stratégiák – Hogyan? Saját modellek készítése, használata Tervezési mintákat használunk Esetleg az elérhető módszertanok egyikét alkalmazzuk

Tervezési minták Definíció: „egymással együttműködő objektumok és osztályok leírásai, amelyek testreszabott formában valamilyen általános tervezési problémát oldanak meg egy bizonyos összefüggésben” A web alapú alkalmazások fejlesztésénél használt legelterjedtebb tervezési minta a Model-View-Controller (Modell-Nézet-Vezérlő). A tervek elkészítéséhez viszont nem nyújtanak támogatást

Az MVC architektúra

MVC-vel elérhető dolgok Modularitás: lehetővé teszi bármely komponens kicserélését a felhasználó vagy a program igényei szerint. A program egy moduljának cseréje nem kötődik a többi modulhoz. Újrafelhasználhatóság: a korábban készült kódok újrafelhasználását támogatja, ha megfelelően körültekintően terveztünk. Egyszerű bővíthetőség: a Controller és a View a modellel együtt bővülhet. Központosított vezérlő: a Controller segítségével a menedzselhetőség még egyszerűbbé válik.

Kapcsolódó módszertanok Web Application Extension (WAE) – az UML bővítése Web Modeling Language (WebML) Web Site Design Method (WSDM)

Jellemző problémák és megoldások A minden igényt kielégítő, teljes webalkalmazások generálásához és működtetéséhez egyik sem nyújt megfelelő támogatást. Az implementáció megvalósítása az üzleti (alkalmazás) logika és a megjelenítésért felelős kódrészletek egy programmodulba való „összemosása” Internet és az intranet -> Redundancia Rétegek közötti határok meghatározása Általános érvényű szabályok nincsenek

A webalkalmazások réteges szerkezete és az MVC

Fejlesztési folyamat - fázisok elemzési kialakítási elkészítési átviteli karbantartási (evolúciós)