A kereszténység születése és egyházzá szerveződése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A keresztény egyház világi befolyásának változása a középkorban
Advertisements

Bizánci birodalom.
A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI
A Keresztény Vallás.
Pál apostol 12/B.
A Nyugatrómai Birodalom bukása
A zsidó kultúra Vallás.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
Arabok, pápaság, egyházszakadás, kalandozások
A RÓMAI BIRODALOM BUKÁSA
Ki volt? Jézus • Mária • József • Heródes • Péter • Pilatus • Kőszikla
Rejtélyek és megfejtőik
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
Fordulópontok a millennium értelmezésében Nagy Zsófia Sola Scriptura Teológiai Főiskola.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Mese „egy-házról” (avagy az egyház világi befolyásának változása a középkorban)
Kerettantervi követelmények
A keresztény egyház a korai középkorban
A válság százada (III.sz.)
Krisztológiai kérdés az Újszövetségben
Fehér Patrik 6.A Húsvét.
A nagy népvándorlás.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Gyülekezeti látás Jon A. Palmer.
Apokalipszis 12/C.
A Biblia.
Európa vallásai.
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Az Újszövetség könyvei
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
KERESZTÉNY VALLÁS.
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
A NYUGATI BIRODALOM BUKÁSA
ANDREJ RUBLJOV
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
1.Hálás - mások hitéért és szeretetéért Kol 1,4. Bátorít! 2.Ismeri az Atyát - mint szabadítót. Kol 1,13 és Jézust - mint aki megbékéltetett az Atyával.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Minta-tanmenet vegyes összetételű 5. osztályosok számára:
A Római Birodalom szétesése
18. óra Világvallások.
A Római Birodalom Összeállította: Csapó Konrád 9.C.
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
Az iszlám megjelenése és térhódítása Az arab-félsziget VII. sz.
A középkori Nyugat születése Tk. 21. anyag. Előzmények  A Nyugat-Római Birodalom hanyatlása –a kereskedelem drasztikus visszaesése –a városok gyors hanyatlása.
Római császárkor válsága. Gazdasági válság Hódítások elmaradása Kevesebb rabszolga Kevesebb adóbevétel Elszegényedés Áremelkedés Csökkenő termelés Megszűnő.
A keresztyén világ legfontosabb ünnepe
Kialakulása, nyugati és keleti
Jézus szenvedése, halála és feltámadása.
A Jelenések könyve értelmezésének modelljei: A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata.
A babiloni fogság.
Jézus életének főbb eseményei és tanításának legfontosabb elemei
Jézuskától - Jézus Krisztusig
A kereszténység hivatalos vallássá válásának folyamata
Izrael a hellénizmus korában
REFORMÁCIÓ.
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
FELEKEZETI EGYHÁZJOG 2017/2018. KRE/ÁJK november – december.
AZ EURÓPAI ZSIDÓSÁG A KÖZÉPKORBAN.
AZ ÚJSZÖVETSÉGI EKKLÉZSIA II.
VIII. A Szentlélek Isten
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

A kereszténység születése és egyházzá szerveződése

I. Vallási élet a császárkorban A görög-római hitvilág problémája keleti kultuszok felé fordulás (Mithrasz- kultusz, Ízisz-kultusz)

II. A zsidóság helyzete farizeusok (írástudók): vallási hagyományok megőrzése ősi hitelvek, törvények, vallási külsőségekhez való ragaszkodás kis közösségek vallásgyakorlata a zsinagógákban (gyülekezet háza) (tanítók) rabbik magyarázták, értelmezték az Ószövetség előírásait és vezették a szertatásokat. esszénusok: zárt csoportot alkottak Kumrán-magaslaton egy nagyobb közösség vagyonközösségben éltek, szigorú szabályok az ember lelkéért a Jó és a Rossz szellem harcol. diaszpórában élő zsidók egy része eltávolodott a hagyományoktól. hellenizálódott zsidók: görög filozófia, egyistenhit megtartása, a Biblia jelképes értelmezése, a görög nyelv, nem csak a zsidó népnek adatik meg a megváltás. A hellenisztikus világ megismeri az egyistenhitet.

III. Jézus Krisztus megjelenése Keresztelő János – a Megváltó eljövetele, bűnbánat A Jordán folyóban keresztelés (megtisztulás folyamata) A názáreti Jézus a megváltást hirdette. (Jézus= Jozsua, Kriszthosz v. Messiás= fölkent) életének eseményeit halála után jegyzik le – evangéliumok (örömhír): Márk, Máté, Lukács János evangéliuma - Újszövetségbe. Biblia (tekercs): Ószövetség + Újszövetség apostolok: Jézus tanítványai: a közelgő végítélet hirdetése, az örök élet elnyerésének esélye. Képszerű példák Pontius Pilátus 33-ban Jézus kereszthalála Péter apostol kis közösség – később keresztények (Krisztus hívők) a pápák Péter követői

IV. A páli fordulat Pál: Saul pálfordulás: Megtérés damaszkuszi úton a páli fordulat: a megváltás már Krisztus halálával megtörtént. szegények gyámolítása Krisztus mindenkit megváltott. Zsidók tovább várnak a Messiás eljövetelére.

V. Az egyház kialakulása II. sz. keresztény közösségek szerveződése Irányítás, a közösségek vagyona: felügyelők, püspökök (episzkoposz) - a városok gyülekezeteinek élén : püspök Segítőtársaik: presbiteresek - később papság. Létrehozzák a keresztény egyházat, belső felépítése: hierarchikus (szent uralom) szertartások (keresztelés, temetés, házasság, áldozás stb.) keresztény ünnepek (1. a vasárnap) püspökök összejövetele: zsinatok egy tartomány egyházi vezetője: metropolita: egy metropolisz püspöke öt patriarkátus: Jeruzsálem, Antiochia, Róma, Konstantinápoly, Alexandria Élükön a pátriárka áll.

A Római Birodalom szétesése

I. Az új államvallás: Constantinus császár (306-337) Milánói edictum 313 –keresztények szabad vallásgyakorlata Egyház egységesítése – birodalom egysége Niceában az első egyetemes zsinat 325-ben. nem vitatható hitelv - Szentháromság = dogma Az Atya, a Fiú és a Szentlélek is azonos Istennel, annak 3 megnyilvánulási formája. ariánusok = Jézus nem egyenlő Istennel eretnekeknek (hitelvet tagadó) - Theodosius 391-ben államvallás a kereszténység

2. Kelet és nyugat eltávolodása - gazdaság hanyatlása, a piac visszaszorulása - fejlett kelet, elmaradott nyugat - Új főváros: Constantinapolis - építkezés miatt, adók emelése - colonusokat és kézműveseket helyhez és foglalkozáshoz kötötte. - szabad kisbirtokosok: nagybirtokosok védelme alá - függőség - új alávetett réteg: colonusok és a kisbirtokosok, kötelező terményszolgáltatások.

3. Népvándorlás Kr.u. II. és III. sz. germán betörés 375 hunok a keleti gótok – Megindult a népvándorlás folyamata! nyugati gótok a limes mögé, zsoldosok a gótok fellázadtak, a colonusok csatlakoztak. gótok szövetségesek lettek.

4. A Nyugatrómai Birodalom végnapjai Keletrómai Birodalom virágzott, gazdag, ügyes diplomácia A Nyugatrómai Birodalom germán népek betörése, letelepedése A Rajna vidékre frank törzsek, angolok Britanniába, nyugati gótok Hispánia, a vandálok Afrikába. véres harcok a régi lakosság és az újonnan betelepülők között, elsősorban a föld miatt. A városok elnéptelenedtek, elpusztultak, a római civilizáció visszaszorult. Attila támadása, véres ütközet Catalaumnál 451-ben. Attila halála (453) vandálok 455-ben elpusztították Rómát. A birodalom központja: Ravenna Odoaker az utolsó császárt (Romulus Agustulust) lemondatta 476- ban! A jelvények keletrómai császárnak - az egész birodalom örököse