Bevezetés az Ószövetségbe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Tartalom:A Biblia, mint „időtlen” könyv
Az Ószövetség könyvei.
Hogyan formál át Isten az igehirdetésen keresztül?
Copyright B. McNutt A BIBLIA rövid vázlata Copyright B. McNutt
A Biblia Isten szava.
A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai
A zsidó kultúra Vallás.
? ? ? ? ? Kicsoda Jézus ? ? ? ? ? ? ? ? ?.
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Az Istenről való beszéd lehetőségei Thomas Mann József és testvérei című regényében.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
A Biblia ma is a világ egyik legkelendőbb könyve: a teljes Biblia 275 nyelven olvasható, az Újszövetséget további 495 nyelvre ültették át. A különböző.
Dávid király 11/B.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Apokalipszis 12/C.
A Biblia.
Kreatív, és korszerű Egyház Folk Iván. "Aki azt akarja, hogy az Egyház maradjon meg olyannak, amilyen, az nem akarja, hogy az Egyház megmaradjon." Klaus.
A BIBLIA ÓSZÖVETSÉG ÚJSZÖVETSÉG TÓRA EGYÉB ÍRÁSOK † EVANGÉLIUMOK
Az Újszövetség könyvei
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
ÖT TALÁLKOZÁS.
AZ ÓSZÖVETSÉGI PRÓFÉTÁK Írásaikat terjedelmük szerint csoportosítjuk „nagyprófétákra” és „kisprófétákra” 12 „kispróféta” prédikáció-gyűjteményét találjuk.
Mit használ aggódásom, mit ér fáradozásom, s a kínos fejtörés? Az Úr átsegít vészen, ráhagyatkozik szívem, karjában nem bánt rettegés.
Tudományos gondolkodás története és tudományfilozófia
A Holt-tengeri tekercsek
Az Élet Igéje január A világ nagy részén január 18. és 25. között rendezik meg az imahetet a keresztények egységéért, egyes helyeken pedig pünkösdre.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Az Élet Igéje október.
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
Az Élet Igéje szeptember.
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Előadó: Zarka Péter. Előadó: Zarka Péter Kérjük halkítsák le vagy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat! KÖSZÖNJÜK!
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Sámuel első és második könyve
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
Jób könyve 1.. Játék Helyezzük Istent középpontba a tanulmányozás során Jeremiás 29:11-13 Zsoltárok 33:4-7,,Mert amit Isten kimond, az élő beszéd, erőteljes.
Zsoltárok könyve. Zsoltárok könyve Előadó: Prof. Dr. Szigeti Jenő.
Minta-tanmenet vegyes összetételű 5. osztályosok számára:
Isten vezetése Prédikáció szeptember 24.. Ígéretek Ézs 48,17 „Ezt mondja az ÚR, a te megváltód, Izráel Szentje: Én, az ÚR, vagyok a te Istened,
 Világ keletkezése  Régészet - Hettiták Sargón Dávid király Poncius Pilátus 1961.
1. óra – 1. tétel Az Ószövetség mint könyvgyűjtemény
A tényleges prófétai hagyomány - „későbbi próféták”
Kialakulása, nyugati és keleti
Mit jelent az egyház számára a Biblia?
Szentírástudomány a szövegkritika: Fordítások
A Jelenések könyve értelmezésének modelljei: A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata.
A kivonulás és „Izrael függetlenségi nyilatkozata”
Jézus életének főbb eseményei és tanításának legfontosabb elemei
Református istentisztelet
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
Felszólító igék Máté evangéliumában
Gyülekezetünk 1. oszlopa: A Szentírás – Isten Szava
Prédikátor könyve. Prédikátor könyve
Újszövetség A 2. Korintusi levél
Apostoli, Niceai hitvallások
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Bevezetés az Ószövetségbe I.
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
A teremtő és gondviselő Atya
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
Előadás másolata:

Bevezetés az Ószövetségbe

Előadó: Prof. Dr. Szigeti Jenő

Kérjük halkítsák le vagy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat! KÖSZÖNJÜK!

http://adventista.hu/terezvaros/bibliai-szabadegyetem/

1. A Biblia az európai kultúra egyik alapja, ezért megismerése a kultúra része. Az európai nyelvi kultúra kialakulásában döntő szerepe volt ennek a könyvnek. Az európai humán műveltség minden ága a Biblia történeteire, igéire épül.

1. A Biblia az európai kultúra egyik alapja, ezért megismerése a kultúra része. Közös európai etikai fogalmi rendszerünk is a Biblián épül fel. A természettudományos gondolkodás alapja a Biblia jellegzetes ember-világ képe, amely szerint az ember arra rendeltetett, hogy művelje és őrizze a Földet.

2. A Biblia időszerű könyv, mert a 21 2. A Biblia időszerű könyv, mert a 21. század nagy ismeretlenjéről, az emberről szól. A Biblia a világirodalom első realista alkotása. Alapkérdése: kicsoda az ember Isten és a világ kapcsolatrendszerében. Benne nem mítoszokról, nem régi hősi legendákról olvasunk, hanem hús-vér emberekről, hibáikról és erényeikről.

2. A Biblia időszerű könyv, mert a 21 2. A Biblia időszerű könyv, mert a 21. század nagy ismeretlenjéről, az emberről szól. A mai életünk nagy ismeretlenje: az ember. A másik éppen úgy, mint önmagunk. Időszerű a delphi-i Apollon templom előcsarnokában található, a hét görög bölcs egyikétől származó mondás: Gnóti sze auton = ismerd meg önmagad.

3. A Biblia nem egy könyvet, hanem könyvtárat jelent A régi könyv tekercs volt, ami egy-egy könyvet, vagy könyvcsoportot tartalmazott. Ezeket nem magán-olvasásra, hanem istentiszteleti felolvasásra szánták.

3. A Biblia nem egy könyvet, hanem könyvtárat jelent A kéziratokat gondosan megőrizték, ha elkoptak, újra írták, a régi mintákat eltemették edénybe zárva. Ezt a gondosan kezelt könyvtárat hívjuk kánonnak, és a kánon kialakulását kutató tudományágat kánontörténetnek.

4. A Biblia a világirodalom filológiailag legpontosabban kutatott könyve. A Biblia szövegének vizsgálata során tanulta meg az emberiség a tudományos szövegvizsgálatot. A szöveg hagyományozása a zsidó-keresztény gyülekezetek kollektív ellenőrzése alatt történt az évezredeken át. Az ismeretlen szöveg hiteltelen volt.

4. A Biblia a világirodalom filológiailag legpontosabban kutatott könyve. A régészeti leletek (Qumran stb.) azt igazolják, hogy a Biblia szövege megbízható.

5. A Biblia szövege szóban született A legpontosabban a kollektív emlékezet őrzi a gondolatot. Az emlékezés mechanizmusa: történés (szó vagy esemény) – elbeszélés – állandósuló szóbeli formák – lejegyzés – a bibliai irat megszerkesztése.

5. A Biblia szövege szóban született A Bibliában ötféle beszédmódot találunk: prófétait, elbeszélőt, rendelkezőt, bölcsességit és himnikust.

6. Mit mond a Biblia önmagáról, és minek tartják az emberek a Bibliát? A kinyilatkoztatás azt jelenti, hogy a végtelen, mindenható Isten belép a mi téri idői világunkban, és ott szól és cselekszik. Isten szavát és cselekedetét tovább mondják, hagyományozzák az emberek. Ezek prófétai, elbeszélő, rendelkező, bölcsességi és himnikus szóbeli hagyományok.

6. Mit mond a Biblia önmagáról, és minek tartják az emberek a Bibliát? Az idő egy pontján Istentől indított emberek lejegyzik ezeket a szóban kikristályosodott igéket. A lejegyzett ige a gyülekezet hitében, igehirdetésében, istentiszteletében tovább él.

6. Mit mond a Biblia önmagáról, és minek tartják az emberek a Bibliát? Eljut a mai hallgatóhoz és ott éppen olyan teremtő erejű, hitet és megváltozott életet szülő erő, mint a kinyilatkoztatás kezdetén. Ezt az egész folyamatot nevezzük ihletésnek.

7. Miről szól a Biblia 66 könyve? Két nagy egységben maradt ránk a 66 könyv. A héberül (kis részben arámul) írt Ószövetség 39 könyvet tartalmaz, míg a görögül írt Újszövetség 27 könyvet.

7. Miről szól a Biblia 66 könyve? A héber Biblia könyveinek sorrendje eltér a mi Bibliánkban találhatótól. Három csoportra oszlik: 1 - Törvényre (Tóra) – Mózes öt könyve

7. Miről szól a Biblia 66 könyve? 2. Prófétákra, amit két részre osztottak: a korábbi prófétákra, amelyeket mi történeti könyveknek mondunk (Józsué, Bírák, Sámuel két könyve és Királyok két könyve) valamint a későbbi prófétákra (Ézsaiás, Jeremiás és Ezékiel, valamint a 12 kispróféta)

7. Miről szól a Biblia 66 könyve? 3. Az iratokra, melynek sorrendje: Zsoltárok, Jób és Példabeszédek. Majd az öt ünnepi tekercsre: Ruth, Énekek éneke, Prédikátorok, Jeremiás siralmai és Eszter könyve.

7. Miről szól a Biblia 66 könyve? Ezt követi három olyan könyv, ami híradást ad a fogságban is hitet valló Dánielről, valamint az ország újjáépítésére törekvő Ezsdrásról és Nehémiásról. A héber kánont a Krónikák két könyve zárja.

7. Miről szól a Biblia 66 könyve? Az Újszövetség élén négy evangélium áll, ezt az Apostolok cselekedeteiről írott könyv követi, majd Pál levelei és a hét általános levél. Az Újszövetséget a Jelenések könyve zárja.

Összefoglalás A Bibliát a föld kezdetéről (1Mózes 1–11) és végéről szóló látomás (Jelenések könyve) keretezi. Az Ószövetség Izrael történetét közli, az evangéliumok Jézus történetét mondják el, míg a levelek az induló egyház történetébe adnak bepillantást.

Következő előadás Mózes első könyve

http://adventista.hu/terezvaros/bibliai-szabadegyetem/