A postás, aki egy ujjal tudott fütyülni MŰNEME: epika MŰFAJA: novella

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy fényképész álma, zene és a tudás néhány gyöngyszeme.
Advertisements

Fanfiction. fanfiction fan fiction „rajongói irodalom”,,fanfic’’ A fanfiction vagy fan fiction szó a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
A természet ékszerei.
Téma:Becse és környéke
2; Rakd össze! kalap pár villa ács bor te kerék só kör mos
Orosz realizmus Összefoglalás.
A mondat. Ördögfióka egy ördög kapálódzik a szenteltvízben az ujjamat nyújtom megragadja a mise alatt zavartan mocorog a kabátom bels ő zsebében az utolsó.
Móricz Zs.: Hét krajcár.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Móricz 30/B.
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
Édesapám magyar nóta szövegei
Városlakó állatok.
Készítette: a Dalai Láma
Gárdonyi Géza: Egri Csillagok Varga Endrina 7.osztály.
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Gárdonyi Géza meséi.
Regények és versek Totó.
Novellaelemzési szempontok
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
Jung Károly: Dal a hazáról
„A KÉPZŐMŰVÉSZET AZ ÉN IGAZI TERRÉNUMOM” Állatmotívumok Tolnai Ottó képzőművészeti utalásaiban.
A tengerparton Egy csaj története. Nataniellel azt beszéltük meg hogy a tengerparton találkozunk.És így is volt.
Egyszerű mondat elemzése
A természet ékszerei.
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok, kérem, segítsenek!“
Szerző: a szövegek és képek az internetről
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
Cervantes: Don Quijote 21/C. 1. Miguel de Cervantes Spanyol regény és drámaíró ( )‏ Kisnemesi családban született Tanulmányai Madridban, majd.
készítette: Lévai Gabriella 11.m
Jedlik Ányos igaz története Jedlik Ányos István ( )
Készítette: Kern Franciska
Életige 2007 Május.
Daniel Keyes Virágot Algernonnak
A romantika.
Kertész Imre: Sorstalanság
Puskin: Anyegin.
A HAJÓTÖRÖTT
Dráma Irodalmi mű.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Anton Pavlovics Csehov
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
Volt egyszer egy sziget,ahol emberi érzések éltek:
Az Élet Igéje október.
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Mondattípusok 9..
Franz Kafka ( ).
LELKEMBEN EGY ÓDA A VERSET ÍRTA ÉS ELMONDJA, VALAMINT A FOTÓKAT KÉSZÍTETTE: SZEKERES KATÓ PPS: SISSI SZLOBODA.
Bibliaolvasás 1Móz 17,15-21; 18,1-21. Azután ezt mondta Isten Ábrahámnak: Szárajt, a feleségedet ne nevezd többé Szárajnak, hanem Sára legyen a neve!
Fekete István. (Gölle, január 25. – Budapest, június 23.) író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Barátjával, Csathó Kálmánnal.
TÉREY JÁNOS: ÁTKELÉS BUDAPESTEN (2014) Arató László 2015.
Készítette: Johanna,Matyi és Kristóf. ,,Isten egyszer adott egy másik jelet a világnak; ez egy szivárvány volt. Emlékeztek erre? Ő mindig, mindig.
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
A mese.
A rendíthetet-len ólomkatona
Embléma, logotípia, piktogram, címer. Logotípia LOGÓ: a beszéddel kapcsolatos fogalom, a beszéddel kapcsolatos dologra utal A logó szó valójában az emblémában.
Óvodáskorúak irodalma II. évfolyam óvodapedagógus szakirány.
1. Balladák.
Nagy elbeszélések II. / Epika I.
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
A novellaelemzés szempontjai
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
JÓKAI MÓR EGY MAGYAR NÁBOB.
a hét verse Szabó Lőrinc: Dsuang Dszi álma éltető katalin
Arany János: Vojtina Ars poeticája
Előadás másolata:

A postás, aki egy ujjal tudott fütyülni MŰNEME: epika MŰFAJA: novella Gion Nándor: A postás, aki egy ujjal tudott fütyülni MŰNEME: epika MŰFAJA: novella

Gion Nándor Vajdaságban Szenttamáson született. Művei legtöbbször itt játszódnak Író, újságíró, szerkesztő Eleven mesélés Visszatérő hősök Realizmus Ifjúsági regényei: A kárókatonák még nem jöttek vissza Sortűz egy fekete bivalyért

Szereplők jellemzése: POSTÁS FIÚK Amikor még dolgozott Amikor nyugdíjazták

A madarak leírása. Keresd ki a szövegből! A tűz leírása. A hernyók leírása. A fiúk miért akartak a postás alá gyújtani? A madarak leírása.

Milyen madarak gyülekeztek az eperfa körül? Miért jöttek oda?

Mit jelent, mire utal? Azután változott meg, hogy nyugdíjazták. Motívum: Félreismertük eddig ezt a postást. ...fütyürészett a madaraknak, szinte beszélgetett velük.

Az elbeszélés történetében nemcsak egy helyen találhatunk fordulatot Az elbeszélés történetében nemcsak egy helyen találhatunk fordulatot. Keresd meg őket!

A fiúk megmentették a postást: Indokolj! IGAZ, mert... HAMIS, mert....

Keresd meg a szövegből a jelzett szó JELZŐJÉT Keresd meg a szövegből a jelzett szó JELZŐJÉT! Mire szolgál a jelző irodalmi szövegben? ..................... postás ............................ levélhordósapkája ....................................... arca ...................................szalonnadarab ......................................... madarak

Javítsd ki a hibásan írt szavakat! OTTHAGYTAM UTCÁBAN CSUNYA LEGUGOLT ÉRTETLENŰL SEGÉJKÉRŐEN EGY ÚJAL FÜTYÜJJÖN MOSOJGOTT KÉSZSÉGESSEN ÖSSZESZÜKÜLT ALÁGYÚJTHATNÁNK

Javítsd ki a hibásan írt szavakat! OTTHAGYTAM UTCÁBAN CSÚNYA LEGUGGOLT ÉRTETLENÜL SEGÉLYKÉRŐEN EGY UJJAL FÜTYÜLJÖN MOSOLYGOTT KÉSZSÉGESEN ÖSSZESZŰKÜLT ALÁGYÚJTHATNÁNK

Egészítsd ki a szöveget! Ki ő? ...hónapokig terveztük _______________, hogy egyszer alágyújtunk a postásnak. ... és mint egy szégyenlős , piros arcú gyerek, kicsit zavartan azt mondta. ( _____________________ ) ______ éppen a hernyókat szedegettem le a ház faláról. (_______________________)

SZÓMAGYARÁZAT: HORKANT REALISTA   LETAROL BEGUBÓZIK

SZÓMAGYARÁZAT: HORKANT egy hirtelen lélegzetvétellel hörgésszerű, a horkoláshoz hasonlító hangot ad ki. REALISTA A szó a realis (igazság, valóságos dolog) szóból származik. A világot minél hitelesebben, „valósághűbben” akarta bemutatni.   LETAROL Tarolva lever, lekopaszt. A jégeső letarolta a fákat, vetéseket. BEGUBÓZIK Állattan: Zárt helyet épít magának egy rovar petéből kikelt lárvája, (álcája), hogy abban lepkévé alakuljon át. Bebábozódik. Átvitt értelemben: Másoktól elzárkózik egy személy.

Keress a szövegből legalább öt Keress a szövegből legalább öt Feladat: Keress a szövegből legalább öt ÖSSZETETT SZÓT: Keress a szövegből legalább öt IGEKÖTŐS IGÉT:

A NOVELLA ÖT SZERKEZETI ELVE: Bevezető Bonyodalom Kibontakozás Tetőpont (csattanó – fordulat) Befejezés

Köszönöm a figyelmet! Arnold Ildikó tanárnő