Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mondat. Ördögfióka egy ördög kapálódzik a szenteltvízben az ujjamat nyújtom megragadja a mise alatt zavartan mocorog a kabátom bels ő zsebében az utolsó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mondat. Ördögfióka egy ördög kapálódzik a szenteltvízben az ujjamat nyújtom megragadja a mise alatt zavartan mocorog a kabátom bels ő zsebében az utolsó."— Előadás másolata:

1 A mondat

2 Ördögfióka egy ördög kapálódzik a szenteltvízben az ujjamat nyújtom megragadja a mise alatt zavartan mocorog a kabátom bels ő zsebében az utolsó ámen elhangzása után kilépek az istenszagú félhomályból ő t pedig a templomkertben virágzó rózsa szirmaira szórom óvatosan mintha szobrot lopnék

3 Egy lehetséges értelmezés szerint az alábbi mondatok alakíthatók ki a fenti versből: Egy ördög kapálódzik a szenteltvízben. Az ujjamat nyújtom, megragadja. A mise alatt zavartan mocorog a kabátom belső zsebében. Az utolsó ámen elhangzása után kilépek az istenszagú félhomályból, őt pedig a templomkertben virágzó rózsa szirmaira szórom óvatosan, mintha szobrot lopnék.

4 Hétvége vágtatunk az éjszakában fejemen félrebillen a kalap mint mohamedán felett a Szent Péter-bazilika a fák fekete kesztyűbe bújtatott ujjai az ég csillagszőrös hónalját csiklandozzák a városi busz négyet tülköl robogunk a macskaköves utakon a kalauz ránk vigyorog nyisd meg nekem a dombtetőt a dombtetőn a temetőt de holnap reggel id ő ben hozz vissza vágjunk át a folyón a korzón galambokat kell etetnem s újságot olvasnom majd a nap korongját apró darabokra szedve a katolikus templomba kell cipelnem ezután pedig a jól végzett munkától fáradtan kifekszem a térre miközben a száguldó cirkusz hangjai visszhangoznak a fülemben (a lányok a Katolikus portára mentek frizbizni)

5 Versátírás  Írd át a vers szövegét prózában úgy, hogy közben kiteszed az értelmezésed szerint szükséges írásjeleket is!  Hogy áttekinthet ő bb legyen, minden általad kezdett új mondatot kezdj új sorba!

6 Egy lehetséges értelmezés szerint az alábbi (próza)mondatok alakíthatók ki a fenti versből: Vágtatunk az éjszakában. Fejemen félrebillen a kalap, mint mohamedán felett a Szent Péter-bazilika. A fák fekete kesztyűbe bújtatott ujjai az ég csillagszőrös hónalját csiklandozzák. A városi busz négyet tülköl. Robogunk a macskaköves utakon. A kalauz ránk vigyorog:

7 - Nyisd meg nekem a dombtetőt, a dombtetőn a temetőt, de holnap reggel időben hozz vissza! - Vágjunk át a folyón! - A korzón galambokat kell etetnem s újságot olvasnom. Majd a nap korongját, apró darabokra szedve, a katolikus templomba kell cipelnem. Ezután pedig a jól végzett munkától fáradtan kifekszem a térre, miközben a száguldó cirkusz hangjai visszhangoznak a fülemben (a lányok a Katolikus portára mentek frizbizni).

8 A mondat szerkezete szerint lehet  Egyszer ű Keress rá 3 példát az átírt szövegb ő l! Továbbá felosztható: I. Tagolt mondatra 1. Teljes mondatra 1. T ő mondat 2. B ő vített mondat 2. Hiányos mondatra II. Tagolatlan mondatra (Óh! De. Jaj!) Keress példát t ő mondatra az átírt szövegb ő l!  Összetett Keress rá 3 példát az átírt szövegb ő l! Továbbá felosztható: 1. Alárendel ő összetett mondatra 2. Mellérendel ő összetett mondatra 3. Többszörösen összetett mondatra Keress példát mellérendel ő összetett mondatra az átírt szövegb ő l!

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A mondat. Ördögfióka egy ördög kapálódzik a szenteltvízben az ujjamat nyújtom megragadja a mise alatt zavartan mocorog a kabátom bels ő zsebében az utolsó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések