Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

II. Fejezet A testek mozgása
I. előadás.
Információ, adat, kommunikáció
Valószínűségszámítás
5. A reklám Megszületett a reklám törvény: évi LVIII. törvény (ami már megjelenése előtt is heves vitákat váltott ki) A törvény hatálya kiterjed,
Számítógépes hálózatok
Adat információmennyisége és információtartalma
A kommunikáció.
Informatikai alapfogalmak
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Kódelmélet.
Az információszerzés.
Információ és közlemény
3. Két független minta összehasonlítása
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Informatikai alapfogalmak
Mérési pontosság (hőmérő)
Kommunikációs Rendszerek
A kommunikáció általános modellje
Adatábrázolás, algoritmusok
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Valószínűségszámítás és statisztika előadások Gépész-Villamosmérnök szak BSc MANB030, MALB030 Bevezető.
INFORMATIKA Számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ)
Szoftvertechnológia Ember-gép rendszerek. Mit értünk rendszer alatt? Kapcsolódó komponensek halmaza – egy közös cél érdekében működnek együtt A rendszer.
Bevezetés az orvosi kódrendszerekhez 2. előadás Semmelweis Egyetem Egészségügyi szervező szak II. évf
A KOMMUNIKÁCIÓS MIX-STRATÉGIA ALAPJAI
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
Valószínűségszámítás
1 TARTALOM: 0. Kombinatorika elemei (segédeszközök) 1. Eseményalgebra 2. A valószínűség: a) axiómák és következményeik b) klasszikus (=kombinatorikus)
TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS TÁVIRATOZÁS A TÁVBESZÉLÉS KEZDETEI
Családi kommunikáció - A patológia melegágya -
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
Kommunikáció.
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Alapfogalmak.
Folytonos eloszlások.
A kommunikáció.
Jelek, jelrendszerek.
Rendszerek stabilitása
Kódelmélet 1. előadás. A tárgy célja Az infokommunikációs rendszerek és szolgáltatások központi kérdése: Mindenki sávszélességet akar: minél többet; minél.
Az informatika alapjai
I. előadás.
Információ- és hírközléselmélet '991 Információ- és Hírközléselmélet Vassányi István, Információelmélet –forráskódolás –csatornakódolás.
Készítette: Veres Róbert Médiatechnika I. BKF-SZKI.
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 1. Az információelmélet alapfogalmai.
Kommunikációs Rendszerek
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Címlap Információelmélet: egy kis ismétlés Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
Információelmélet: az információ mérése
Hibajavító kódok.
Címlap Betekintés a valószínűségszámításba Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
A kommunikáció értelmezése
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 1. Az információelmélet alapfogalmai 2. A forráskódolás elmélete 3. Forráskódolási módszerek.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Kommunikáció.
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
Bevezetés, tippek Ea-gyak kapcsolata Statisztika II -más tárgyak kapcsolata Hogyan tanulj? Interaktív órák, kérdezz, ha valami nem világos! tananyag =előadások.
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Korreláció, regresszió
Kvantitatív módszerek MBA és Számvitel mesterszak
I. Előadás bgk. uni-obuda
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Előadás másolata:

Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék

ismétlés (elmélyítés): valószínűségszámítás miért fontos részletesen ismerni a valószínűségszámítás egyes elemeit? mi az információ? milyen tulajdonságai fontosak a kommunikáció szempontjából? források, jelsorozatok információtartalma a feltételes információ összefoglalás Miről lesz szó?

A valószínűségi algebra szerkezete Véletlen kísérlet eseménytér A az esemény valószínűsége P (A) valószínűségi változó X a realizáció valószínűsége p (x )

A valószínűségi algebra szerkezete Nézzük meg egy kicsit részletesebben !

Megint kísérletezünk Kísérlet: érme feldobása. n ismétlés, i a kísérlet sorszáma ( i = 1 … n ) Esemény: (A) fej írás Az esemény valószínűsége: P (A) 1/2 Valószínűségi változó ( k ): + 1 – 1 A valószínűségi sűrűségfüggvény ( p k ): 1/2 Kísérletezzünk! xn = ∑ kixn = ∑ ki Legyen: n i = 1 ∑ ki∑ ki n yn =yn = n (összeg) (átlag) Világos: M ( k i ) = 0,  i ; M ( x n ) = 0 és M ( y n ) = 0

A nagy számok törvénye (Sztochasztikus konvergencia) ∑ ki∑ ki n i = 1 n Tetszőlegesen kicsi ε küszöbszámhoz találhatunk olyan (nagy) n -et, amelyre az egyenlőség teljesül. M ( k i ) ̶ < ε< ε ( ) = 1 lim n →  P

Az információ jelentése Latin szótár:informatio (f ) képzet, fogalom informo 1. alakít, formál képez; transl. kiképez, tanít 2. transl. képet alkot magának, elképzel Magyar szótár: információ ‘felvilágosítás’; ‘közlés, értesülés’; ‘elektronikus jel, adat’ A kommunikáció elmélete: A szint (technika): Hogyan lehet jeleket (hiba nélkül) továbbítani; B szint (szemantika): Mennyire pontosan vihető át a bemenőjelek jelentése kimenőjelekbe; C szint (hatékonyság): Mennyire pontosan idézi elő az üzenet a kívánt viselkedést.

Az információelmélet jelentése A tudományág alapítói ugyan „communication theory” néven említették, de ma „information theory” az elfogadott neve. Ennek ellenére „csak” az A szinttel foglalkozik. Annak azonban jelentős következményei vannak a B és C szintre. forrás (adó) kódoló üzenet jel zajos jel dekódoló üzenet cél (vevő) zajforrás zaj Az „A” szintű kommunikációs csatorna felépítése

Az információtovábbítás forráskódoló üzenet jel zajos jel dekódoló üzenet cél zajforrás zaj A forrásban létrejön az üzenet Az üzenetet kódolni kell jel formájában A jelet továbbítani kell, eközben zajos jel lesz belőle A zajos jelet dekódolni kell (visszafejteni az üzenetet) A dekódolt üzenetet célba kell juttatni

Az információ mérése Technikai feladat: Ehhez mérni kell az információt, és nyomon követni a változását! Fontos mennyiségek: a forrás információtartalma torzítatlanul jusson el a célba a forrás információtartalma a kódolás / dekódolás sebessége a kódolás / dekódolás zajtűrő képessége (redundanciája) Ezek meghatározásához / tervezéséhez ismerni kell az információ mennyiségét.

A forrás információtartalma Fontos mennyiségek: abc jelsorozat jelek gyakorisága a jelsorozatokban Az információ mértékének mindezt tudni kell figyelembe venni. szavak hossza szavak gyakorisága a jelsorozatokban szavak egymásutániságának gyakorisága jelek egymásutániságának gyakorisága

A forrás információtartalma Fontos mennyiségek: abc jelsorozat jelek gyakorisága a jelsorozatokban Az információ mértékének mindezt tudni kell figyelembe venni. szavak hossza szavak gyakorisága a jelsorozatokban szavak egymásutániságának gyakorisága jelek egymásutániságának gyakorisága

Az információelmélet jellege Gyakoriság: statisztika Valószínűség: valószínűségszámítás Egymásutániság: feltételes valószínűség Az információ mértékét ezekhez kell igazítani. Mérések (minta): statisztika ( → becslések) Tervezés („populáció”): valószínűségszámítás Átvitel: valószínűségi áramok

Összefoglalás ismétlés: a valószínűségszámítás „elmélyítése” a valószínűségszámítás egyes fontos elemei az információ mibenléte az információ fontos tulajdonságai a kommunikáció szempontjából források, jelsorozatok információtartalma a feltételes információ

Összefoglalás Köszönöm a figyelmüket!