Szerző: Kostyalik Marcell 9.c

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Advertisements

Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Albert Einstein Gondolatok.
Erzsébet Amália Eugénia
Aki megváltoztatta a világot
A Habsburg – ház.
Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
Ady Endre
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
„Hosszú életem alatt megtanultam, hogy egész tudományunk, a valósággal összevetve , primitív és gyerekes – ennek ellenére ez a legértékesebb dolog, amivel.
Albert Einstein munkássága
Albert Einstein.
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
Matematika a tudományban és a művészetekben
Kosztolányi Dezső
Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, március 14
DR. Lovász László Matematikus. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Jean Baptiste Perrin ( )
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Charles Augustin de Coulomb
Julius Robert Mayer élete
Alessandro Volta Gerencsér Bianka.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Evangelista Torricelli
Az órák szinkronizálása
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Albert Einstein.
Készítette: Győrik Viktor
Heike Kamerlingh Onnes
Ludwig Boltzmann.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene. MARJAM MIRZAKHANI.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Albert Einstein Szabó Gábor.
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette:Király Anita 9.b Forrás: Wikipédia
William Thomson (Lord Kelvin)
Heinrich Rudolf Hertz.
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Christiaan Huygens élete
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Isaac Newton élete.
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
 Lucille Philips  Melville Feynman  New York  125 Pont  Tudomány iránti érdeklődés  Matematika Bajnokság.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
Arnold Sommerfeld Verebes Erika 11.a. Életrajza december 5 (Königsberg) – április 26 (München) Matematika és fizika, königsbergi egyetem PhD.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
Wolfgang pauli. -Osztrák származású Nobel-díjas svájci fizikus. -Kizárási elvének figyelembe vételével a Mengyelejev-féle periódusos rendszert sikerült.
Arany János.
Teller Ede
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Előadás másolata:

Szerző: Kostyalik Marcell 9.c Albert Einstein Szerző: Kostyalik Marcell 9.c

Tartalomjegyzék 1. Einstein fiatalkora 2. Munka és család 3. Középső évek 4. Késői évek 5. Utolsó évei 6. Einstein agya

Einstein fiatalkora Einstein 1879. március 14-én született a németországi Ulmban. Gyerekkorában lassú felfogásúnak tartották. Később a relativitáselméletet ennek a lassúságnak a javára írja, mivel többet töprengett a tér és idő problémáján, mint a legtöbb gyerek. Einstein matematikát 12 éves kora körül kezdett tanulni Németországban, középiskolai tanulmányait viszont Svájcban fejezte be.

Munka és család Diplomája kézhezvétele után Einstein nem talált tanári állást. Végül talált munkát egy Svájci Szabadalmi Hivatalban mint szabadalomvizsgáló. Einstein és Mileva 1903. január 6-án házasodtak össze. 1904. május 14-én Bernben megszületett Einsteinék első fia, Hans Albert Einstein, majd Einstein édesapja halála után, 1910-ben,Münchenben a második fiú, Eduard (skizofrénia). 1905-ben megírt négy cikket, melyekkel megalapozta a modern fizikát.

Középső évek 1906-ban Einstein másodosztályú technikai vizsgálóvá lépett elő, majd 1909- ben a Zürich-i egyetem docensnek hívta meg. 1914-ben, éppen az első világháború kitörése előtt lett Einstein Berlinben a helyi egyetem professzora és a Porosz Tudományos Akadémia tagja. 1914-től 1933-ig a Vilmos Császár Fizikai Intézet igazgatójaként dolgozott. Ez alatt az idő alatt tette legtöbb úttörő felfedezését, és kapta meg a Nobel- díjat is.

Késői évek 1932 decemberében Einstein úgy döntött hogy az USA-ba költözik. Az Einstein család Princetonban vett magának házat (itt halt meg 2. felesége Elsa 1936-ban). Miután 1940-ben amerikai állampolgár lett, megtartotta svájci állampolgárságát is. Einstein életének utolsó negyven évét azzal töltötte, hogy a gravitációt és az elektromágnesességet egyesítse, új értelmet adva a kvantummechanikának. Ez máig napirenden van a fizikában.

Utolsó évei 1952-ben, amikor meghalt Chaim Weizmann izraeli elnök, az izraeli kormány felkérte Einsteint, legyen ő a második elnökük. Ő ezt elutasította. Ő volt az egyedüli amerikai állampolgár, akinek valaha is pozíciót ajánlottak egy idegen állam vezetésében. Álmában halt meg egy princetoni kórházban 1955. április 18-án, megoldatlanul hagyva az általános gravitációelméletet. Még aznap elhamvasztották, mindenféle ceremónia nélkül.

Einstein agya Agyát dr. Thomas Stoltz Harvey, a halottszemlét végző patológus a család engedélye nélkül eltávolította a holttestből, megvizsgálta, de nem talált semmi érdemlegeset. 1999-ben a McMaster University részletesebb vizsgálata kimutatta, hogy a fali burkolati területe hiányzik, és ennek ellensúlyozására belső fali lebenye 15%-kal szélesebb a szokásosnál. Ez a régió felelős a matematikai gondolkodásért és a térlátásért.

Forráslista Wikipédia (http://hu.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein)

Köszönöm a figyelmet !