Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Albert Einstein.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Albert Einstein."— Előadás másolata:

1 Albert Einstein

2 Élete 1879 születés 1894 család Páviába megy 1895 Aarauba megy tanulni
1896 végez, svájci műszaki egyetemre megy tanulni 1900 tanári diploma 1901 svájci állampolgár 1902 Milevával törvénytelen gyerek, szabadalomvizsgáló lesz, Liessel megszületik

3 1903 Milevával házasság 1904 Hans Alber Einstein megszületik 1905 doktori cím 1910 Einstein apja meghal 1919 elválnak, majd házassáh Elsával 1921 Nobel-díj 1926 reaktor hűtőgép kifejlesztése 1933 Hitler kancellár, USA-ba költözés

4 1940 amerikai állampolgár 1948 bizottsággal megalapítják Brandeis Universityt 1952 izraeli elnök poszt javaslat 1955 Albert Einstein meghal

5 Brown-mozgás megállapította, hogy ez a jelenség kísérleti bizonyítékot biztosít az atomok létezésére, ezzel hitelt adott a statisztikus mechanikának is, valamint utat mutat a kísérleti embereknek a mikroszkóppal való atomok megfigyeléséhez. Wilhelm Ostwald, az atomellenes iskola egyik vezére is ennek hatására kezdett el hinni az atomok létezésében.

6 Fényelektromos jelenség
ebben a cikkben javasolta a fénykvantum ötletét – most foton. Levezette általa a feketetest-sugárzás törvényét (ez olyan testet feltételez, mely minden spektrumú fényt elnyel). Szintén megmutatta a cikkben, hogy csomagokként kezelve a fényt a fényelektromos jelenség furcsa tulajdonságait is le tudja írni. A fénykvantumok elmélete rámutatott arra, hogy létezik a hullám-részecske kettősség (fizikai rendszerek hullám és részecskeszerű viselkedése egyben).

7 Speciális relativitáselmélet
egyenletei által kiszámította elméletekből, hogy a gravitáció hat a fény útjára és az idő múlására is, ugyanúgy a sebesség is (ezt szoktuk egy ikerpárral szemléltetni: az ikerpár egyik testvére a Földön marad, míg a másik felmegy az űrbe, ekkor egyikük lassabban öregszik). A fény „hajlásá” kísérlettel napfogyatkozáskor be is bizonyították.

8 Hóbortok mivel úgy vette észre a zoknija folyton kilyukad, ezért nem vett fel többé zoknit. nem vett fel különleges ruhát senkiért, csak az észre adott bár megtanult angolul, az akcentusa megmaradt haláláig és saját maga azt állította nem tud angolul írni, utálta a helyesírást utálta a sci-fit, mert úgy gondolta helytelen tudásérzetet ad

9 folyamatosan pipázott, egyszer a vízbe esve is szárazon tudta tartani pipáját
folyton probált rögtönözni a hegedűjén, ha nem sikerült akkor Mozartot játszott a memóriájával komoly gondjai voltak: sokszor úgy írt barátnőjének, hogy: „Először is gratulálok a tegnapi születésnapod alkalmából, teljesen elfelejtettem…”

10 Idézetek „Newton pontos terve szerint suhan a csillag, és arra int néma pályán róva terét, ki-ki tisztelje mesterét.” „Isten nem kockázik!” „Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes.” „A legfontosabb: nem szabad abbahagyni a kérdezést.”

11 „Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg - a tényeket.”
„Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság. De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos.” „A kérdés, ami néha elbizonytalanít: én vagyok őrült, vagy mindenki más?” „Az, aki még sosem követett el hibát, valószínűleg még sosem próbált semmi új dolgot.” „Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre.”


Letölteni ppt "Albert Einstein."

Hasonló előadás


Google Hirdetések