Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (www.google.co.hu)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Kereső programok használata
INTERNET 4 Az előadást készítette és előadja: 4 TAMASI ISTVÁNNÉ 4 Hegedüs Géza Általános Iskola.
Internet ismeretek II..
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Társadalomelméleti szaktájékoztatás Az EPA és a MATARKA Minkó-Csontos Anna SZTE Egyetemi Könyvtár
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Hálózati szolgáltatások Készítette: Rummel Szabolcs
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A Topic Map/Tématérkép technológia megjelenése az interneten
ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat Egyetemi Könyvtár Használati útmutató az új WEBOPAC katalógushoz.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Tájékozódást segítő eszközök a könyvtárban; katalógusok és adatbázisok
Műszaki tudományok az interneten
1 Hogyan juthatunk be a keresők első oldalára – kereső optimalizálás.
Kereső programok használata
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Szemantikus keresők.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Rendezések és szövegkezelő függvények
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
A Google teljes kihasználása. A legtöbb felhasználónak a webkeresés jelenti a Google legfontosabb funkcióját. Alapértelmezésben aktivált.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Kereső programok levelezés. Google története 1995: Larry Page és Sergey Brin 1996: keresőmotor tervezése 1998 szept. 7: megalakult a Google Inc. Ma: havonta.
Keresőrendszerek.
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Topológiák Hálózati eszközök
Az internetes keresési módszerek
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
TÁMOP /1-2F Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam Keresések, regisztrációk Szepessy István 2009.
Adatkeresés az interneten
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Google Scholar Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Berhidi Anna 2015/2016.
SciVerse Scopus Multidiszciplináris bibliográfiai és idézet kereső adatbázis II novemberSemmelweis Egyetem Központi Könyvtár Berhidi Anna
Web of Science és SciVerse Scopus Multidiszciplináris bibliográfiai és idézet kereső adatbázisok Berhidi Anna Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
Információ és kommunikáció
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
PsycINFO keresés Csajbók Edit
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Multidiszciplináris bibliográfiai és idézet kereső adatbázis I.
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat Egyetemi Könyvtár
Web of Science és SciVerse Scopus
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Internet és kommunikáció
Navigáció az Interneten:
Jogszabálykeresés a CompLexben
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Vizsgaelőadás útmutató
PsycINFO keresés Csajbók Edit
Vizsgaelőadás útmutató
Vizsgaelőadás útmutató
Előadás másolata:

Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (www.google.co.hu) Altavizsla (www.altavizsla.matav.hu) Kereshetünk oldalakat (dokumentumokat) egyszerű kulcsszóval vagy kulcsszavakból alkotott kereső kifejezés segítségével » a gép kiírja a keresés eredményét (a találatok számát, a keresési időt) és a találati lista első néhány elemét, » kiírja a talált dokumentumok néhány adatát: a dokumentum címét, a dokumentum webcímét (URL-jét), terjedelmét (adatmennyiségét), a megjelenés dátumát stb.

Kereső kifejezések A szavakból műveleti jelek (operátorok) segítségévek kifejezések képezhetők * a * tetszőleges karaktereket helyettesít (töredékszó használata), például: játék* minden olyan szó, amely a „Játék” szóval kezdődik, » „karakterek láncolata” pontosan a megadott karakterláncra, kifejezésre keres, ez lehet több szó, használhatunk kis- és nagybetűket, » NOT — az utána álló szó nem fordulhat elő a dokumentumban (tagadás művelete),

» a + jel után álló szónak minden dokumentumban szerepelnie kell » a — jel után álló szó egyik dokumentumban sem szerepelhet » NEAR — az előtte és utána álló szavak legfeljebb 10 szónyi távolságra lehetnek egymástól a dokumentumban » AND — az előtte és utána álló mindkét szónak elő kell fordulnia (ÉS művelet) » OR — az előtte és utána álló szavakból legalább az egyiknek elő kell fordulnia (VAGY művelet).

Szűrők használata korlátozó, szűkítő feltételek » a dátum szerinti szűrés a dokumentum megjelenési időintervallumát korlátozza » az ékezet nélküli szűrés nem veszi figyelembe az esetleges ékezeteket » a nyelv szerinti szűrés csak az adott nyelvű dokumentumokat veszi figyelembe, » csak a webcímben (URL) keres, » csak a dokumentum címében (title) keres.

A keresés algoritmusa Kulcsszavak meghatározása —> kereső kifejezés, szűrők —> a keresés elindítása —> a találati lista értékelése —> ha az eredmény nem megfelelő, vissza az elejére.

Egyéb keresők A metakeresők szétküldik a kérdést különböző keresőknek, és a bejött adatokat rendezik, a találatokat közös listán jelenítik meg: www.ariadnet.hu, www.mamma.com. A speciális gyűjtőkörű keresők egy Jól körülhatárolt területen keresnek (földrajzi területen vagy dokumentumtípus szerint, zenei fájlokat, képeket stb.).

Tematikus keresők — internetkatalógusok A téma szerinti keresés pontosabb eredményt hoz, de a találatok száma kevesebb. Az osztályozás alapja: » főcsoportok — közismert szakterületek, alcsoportok — részterületek, * gyakori az ismeretterületek szerinti csoportosítás, * földrajzi rendszer, * dokumentumtípusok szerinti rendszer, » könyvtári ETO-rendszer. » általában kulcsszó szerinti keresésre Is van lehetőség.