Projekt neve: Egyedi bioaktív hatóanyag kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Advertisements

OXIDOK TESZT.
Termálvizes fürdő bővítése
A projekt eredményei, előnyök, változások (3) Dr. Kajdi FerencDr. Martin Polovka Dr. Schmidt RezsőGyőri Tibor Schiller OttíliaTeschner-Kovács Zsófia Dr.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata
Rézcsoport.
Boranalitika.
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A PECSÉTVIASZ GOMBA GANODERMA LUCIDUM.
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
Flavon max termékcsalád
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az ásványi anyagok forgalma
Kísérlet.
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Nagyvállalati projektmenedzsment GTM szeminárium sorozat Projektindítási, dokumentálási és portfoliószintű költségkövetési feladatok támogatása az EPM.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Nagyvállalati projektmenedzsment megoldás a Fővárosi Vízművek Rt.-nél Előadó: Fritsch Róbert CIO, Fővárosi.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Reformtáplálkozás.
Természetes Színezékek
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
GMP alapelvek Növényi készítmények Prof. Lipták József Semmelweis Egyetem, Budapest, Gyógyszerésztudományi Kar.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
37. KI és KBr azonosítása klórgázzal
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
ELŐNYÖK ÉS LIMITÁCIÓK MOLEKULÁRIS MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A BIOREMEDIÁCIÓBAN Balázs Margit.
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Adenozin-trifoszfát az ATP (adenozin-trifoszfát) minden élő szervezetben megtalálható allosztérikus effektorként, csoport-hordozó koenzimként és szubsztrátként.
NÖVÉNYI ALAPÚ, INSTANT ITALPOROK HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI KIVONATOK A MODERN VILÁGUNKBAN.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
DIAZÓ TÍPUSÚ FÉNYÉRZÉKENY RENDSZEREK
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Készítette: Barabás Dóra Sleisz Gabriella Ballai Bálint Juhos Balázs
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
AUTOMATIZÁLT KÁBELKONFEKCIONÁLÁSI TECHNOLÓGIA KUTATÁSA, INTELLIGENS KÁBEL ÉS EGYEDI CSATLAKOZÓK KIFEJLESZTÉSE VLG Kábelkereskedelmi Kft. Vető Géza ügyvezető.
AUTOMATIZÁLT KÁBELKONFEKCIONÁLÁSI TECHNOLÓGIA KUTATÁSA, INTELLIGENS KÁBEL ÉS EGYEDI CSATLAKOZÓK KIFEJLESZTÉSE VLG Kábelkereskedelmi Kft. Molnár János,
Életciklus elemzés (LCA)
Projektirányítás elmélet - teszt
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Decsi Zoltán Kaposvár, március 01. Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés pályázat.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Projektirányítás elmélet - teszt
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Projekt neve: Egyedi bioaktív hatóanyag kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvíz család kidolgozása GOP Projekt leírás: A projektben egyedi bioaktív hatóanyag kombinációkat tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvíz családot fejlesztünk ki, illeszkedve azon piaci trendhez, ami a magas hozzáadott értékű és egyben ízesített italok iránti fokozódó keresletben nyilvánul meg. Az ásványvizek piaci még a válság éveiben is igen stabilnak mutatkozik, az ízesített, speciális ásványvizek szegmense viszont jelentős expanzión megy keresztül. A speciális jelleg egészségvéső hatással való ötvözése még igen kevésé nyert teret, holott a legnagyobb fogyasztói igény itt jelentkezne. Az általunk alkalmazott egészségvédő komponensek tényleges hasznosulásának elősegítése érdekében specifikus mikrokapszulákat alkalmazunk, melyek egyedi összetételét kísérleti úton dolgozzuk ki 8 eltérő komponens 16 különböző kombinációjának tesztelése alapján. Ily módon nem csak a hatóanyagok védelme valósul meg, hanem azokat a felszívódás helyére juttatva nagyban növelni tudjuk a biológia hasznosulás hatásfokát. Újonnan kifejlesztett termékeink így válnak igazán funkcionálissá és magas hozzáadott értékűvé, amelynek érvényesülést átfogó humánklinikai vizsgálatokkal is megerősítünk. A biológiailag hasznos komponensek intakt állapotban való megőrzésük érdekében speciális tartályos zárókupakot fejlesztünk ki, melyben az érzékeny, de jótékony vegyületek a felhasználásig elkülönítetten tárolhatóak. Ily módon megakadályozható, hogy a hatóanyagok a vizes oldatban degradálódjanak, így a termék veszítsen íz értékéből és biológiai hatékonyságából. A biológiailag aktív komponensek közvetlenül a fogyasztás előtt célszerű a vízhez adni. A korábban kifejlesztett, szabadalmi oltalommal védett tartályos záró elemet adaptáljuk és továbbfejlesztjük az általunk kifejlesztett prototípusokra. A tervezett új élelmiszer prototípusok az alábbiak: Ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, illetve azok felszívódását segítő prebiotikus hatású anyagokkal dúsított ásványvíz. A kupakban helyezzük el a palack felbontásakor a vízbe kerülő szilárd, vízoldható hatóanyagokat (Ca;Mg,Zn; Mn; Cu; Fe és prebiotikum kombinációk). Optimált összetételű színes növényi anyag kivonatot lebegő emészthető gyöngyökben tartalmazó funkcionális ásványvíz változat. A víz funkcionalitását kalcium, D-vitamin, továbbá antioxidánsokban gazdag növényi hatóanyag-kivonat eredményezi. Ez utóbbit 8 növény összehasonlító elemzése alapján választjuk ki, és a legnagyobb antioxidáns aktivitású kombinációt alkalmazzuk. A lebegő hatóanyag "gyöngyöket" továbbfejlesztett alginátos mikrokapszulászási eljárással állítjuk elő. Gyümölcs-liofilizátumok, illteve szelén és jód felhasználásával készített funkcionális ásványvíz változat, melyhez a legkedvezőbb hatóanyag profillal jellemezhető gyümölcsökből állítunk össze egyedi összetételt és növény-kombinációt. Eltérő hatóanyagokat különböző színű mikrokapszulában tartalmazó funkcionális ásványvíz változat. A víz funkcionalitását adó anyagra, azaz az elvárt hatásra a gyöngy színe utal (prebiotikus - sárga; nyomelempótló -kék; antioxidáns - piros). Ezen túlmenően négy egyéb, új műszaki prototípust is kifejlesztünk: Továbbfejlesztett és optimált mikrokapszulázási eljárás. Új, xantin-oxidáz és polifenol-oxidáz enzimek működésén alapuló, hordozható bioszenzorikus mérőműszer, mely alkalmas a termékek antioxidáns aktivitásának on-line monitorozására a gyártástechnológia és a tárolás során. A termékek és hatóanyagok tényleges biológiai hatásának becslésére alkalmas komplex emésztési modell, mely a négy lépésből álló emésztési folyamatot átfogóan jellemzi, illetve 12 eltérő emésztést segítő enzim, kofaktor, valamint hattagú mikrobiota alkalmazására épül. többlépcsős extrakciós eljárást dolgozunk ki az egyedi fűszernövényekből történő hatóanyag kivonás hatékonysága növelése céljából, valamint ennek eredményeként létrejön egy folyamatos extrakció végrehajtására képes kaszkád rendszerű extrakciós berendezés. Kedvezményezett: Aqua-Plastech Kft., 4251 Hajdúsámson, Diósvár dűlő 23. Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4. NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 1139 BUDAPEST, VÁCI ÚT